About: Funkční aktivita FcεRI receptoru u osob s protilátkovými deficity     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Basofily a žírné buňky působí jako regulační a efektorové buňky přirozených imunitních mechanismů a v současné době jsou považovány za spojnici mezi vrozenou a adaptivní imunitou. Spolu s žírnými buňkami se podílejí na vzniku alergické reakce okamžitého typu zprostředkované IgE. Nejvýznamnější úlohu v aktivaci basofilů a žírných buněk sehrává vysokoafinitní FcεRI receptor. Jeho přemostění IgE molekulami je signálem pro zahájení aktivační kaskády žírných buněk a basofilů, vedoucí k uvolnění mediátorů alergického zánětu. Mezi hlavní tyrosinkinázy podílející se na FcεRI mediovaných signalizačních drahách patří proteinové tyrosinkinázy Fyn, Lyn a Syk vedoucí k fosforylaci molekul signálních drah. Diagnostika alergie u pacientů s hypo-, resp. agamaglobulinémií je značně problematická vzhledem k nízké koncentraci nebo absenci IgE. I když se zdá, že vznik atopie je u těchto pacientů značně spekulativní , řada z nich vykazuje symptomy charakteristické pro alergickou hypersenzitivitu. Je známo, že řada imunodeficitů je spojena rovněž s defekty určitých signálních drah. V naší práci jsme zjišťovali, zda status non-respondéra v případě pacientů s hypo-, resp. agamaglobulinémií je spojen pouze s absencí IgE, nebo jsou přítomny i změny ve funkci příslušných signálních drah. Ukázalo se, že proteináza Btk (Bruton tyrosinkináza) hraje rozhodující úlohu nejen v případě B-lymfocytů, ale rovněž v případě buněčné aktivace mediované FcεRI.
  • Basofily a žírné buňky působí jako regulační a efektorové buňky přirozených imunitních mechanismů a v současné době jsou považovány za spojnici mezi vrozenou a adaptivní imunitou. Spolu s žírnými buňkami se podílejí na vzniku alergické reakce okamžitého typu zprostředkované IgE. Nejvýznamnější úlohu v aktivaci basofilů a žírných buněk sehrává vysokoafinitní FcεRI receptor. Jeho přemostění IgE molekulami je signálem pro zahájení aktivační kaskády žírných buněk a basofilů, vedoucí k uvolnění mediátorů alergického zánětu. Mezi hlavní tyrosinkinázy podílející se na FcεRI mediovaných signalizačních drahách patří proteinové tyrosinkinázy Fyn, Lyn a Syk vedoucí k fosforylaci molekul signálních drah. Diagnostika alergie u pacientů s hypo-, resp. agamaglobulinémií je značně problematická vzhledem k nízké koncentraci nebo absenci IgE. I když se zdá, že vznik atopie je u těchto pacientů značně spekulativní , řada z nich vykazuje symptomy charakteristické pro alergickou hypersenzitivitu. Je známo, že řada imunodeficitů je spojena rovněž s defekty určitých signálních drah. V naší práci jsme zjišťovali, zda status non-respondéra v případě pacientů s hypo-, resp. agamaglobulinémií je spojen pouze s absencí IgE, nebo jsou přítomny i změny ve funkci příslušných signálních drah. Ukázalo se, že proteináza Btk (Bruton tyrosinkináza) hraje rozhodující úlohu nejen v případě B-lymfocytů, ale rovněž v případě buněčné aktivace mediované FcεRI. (cs)
  • Basophils and mast cells act as regulatory and effector cells of natural immune mechanisms and are currently considered as a bridge between innate and adaptive immunity. Along with mast cells they play pivotal roles in the initiation of allergic reaction. IgE cross-linking of the highaffinity FcεRI receptor on these cells activates intracellular signaling pathways that led to the degranulation and release of allergic inflammaton mediators. The main tyrosine kinase involved in signaling pathwas mediated FcεRI include protein tyrosine kinase Fyn, Lyn and Syk, leading to phosphorylation of signaling pathways. Patients with immunoglobulin deficiency do not react to positive, e.g. anti-IgE stimulation because of lack of IgE. It is generally known that immunedeficiencies are connected with defects in signal transduction pathways. The aim of our study was to find out whether the non-responder status in patients with hypo-, resp. agamaglobulinemia is related only to the absence of IgE or whether some dysfunctions in basophil signaling are also present. Our results confirmed that BTK plays crucial role in B-lymphocytes as well as mast cell activation through FcεRI. (en)
Title
  • Funkční aktivita FcεRI receptoru u osob s protilátkovými deficity
  • Funkční aktivita FcεRI receptoru u osob s protilátkovými deficity (cs)
  • Functional activity of FcεRI receptor in patients with immunoglobulin deficiency (en)
skos:prefLabel
  • Funkční aktivita FcεRI receptoru u osob s protilátkovými deficity
  • Funkční aktivita FcεRI receptoru u osob s protilátkovými deficity (cs)
  • Functional activity of FcεRI receptor in patients with immunoglobulin deficiency (en)
skos:notation
  • RIV/00843989:_____/12:00102611!RIV13-MZ0-00843989
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 137425
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00843989:_____/12:00102611
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • basophils; allergy; IgE; FcεRI receptor; Bruton tyrosinkinase (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [52D4C5892D0B]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Alergie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 14
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Škopková, Olga
  • Lochmanová, A.
  • Novák, V.
issn
  • 1212-3536
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 24 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software