About: Ekonomické aspekty provozu příjmového oddělení - současnost a možnosti     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Department of Central Admission of the University Hospital Ostrava provides services for the admission of planned, acute, as well as emergency patients; it operates for 24 hours a day a week. The Department is further responsible for providing treatment for outpatients with suddenly occurring illnesses or injuries in order to ensure the continuity of pre-hospital and hospital care including the triage and admission of patients during large-scale incidents. Annually, the Department provides treatment for the average of 51.000 patients. The operational costs of the Department reach tens of millions Czech crowns every year. The income from health insurance companies does not compensate for all the operational costs. That is why a system of internal recharge towards other clinical departments has been introduced in the University Hospital Ostrava. When we compare the operational costs of the Department from 2010 with the same from 1999, we can see an increase of 84 %. The largest proportion of this difference can be accounted for personal costs of the employees. Based upon the calculations and concrete data from the first half of the year 2011, we have defined a new model of reimbursement from health insurance companies for the care provided, which would ensure a balanced management of the Department of Central Admission. The model includes payments for hospitalization in the DRG system for patients who were admitted to the hospital as acute cases via the Department of Central Admission, as well as for outpatients. We have found out that the reimbursement for hospitalization in the DRG system would have to be increased together with the price of the point. Similarly to other healthcare establishments it will be necessary to ensure financing of admission departments from multiple sources in the future, there still exists the time to search for the ways of how to finance the operation of these departments from health insurance companies, as well as regional sources. (en)
  • Oddělení centrálního příjmu (OCP) Fakultní nemocnice (FN) Ostrava slouží 24 hodin denně 7 dní v týdnu k zajištění plánovaných akutních a urgentních příjmů pacientů, k vyšetření a ošetření ambulantních pacientů s náhle vzniklým onemocněním nebo úrazem, k zajištění kontinuity přednemocniční a nemocniční péče a rovněž k zajištění třídění a příjmu pacientů při mimořádných událostech. Ročně je zde ošetřeno a přijato průměrně 51 000 pacientů. Náklady na provoz se pohybují ročně v desítkách milionů korun. Příjmy od zdravotních pojišťoven nepokryjí veškeré náklady provozu. Proto je ve FN Ostrava zaveden systém vnitřního přeúčtování klinikám. Srovnání celkových nákladů oddělení v roce 2010 s rokem 1999 představuje nárůst o 84 %. Největší objem tohoto navýšení představují osobní náklady zaměstnanců. Na základě propočtů a konkrétních údajů za první pololetí roku 2011 jsme vytvořili model úhrad péče od zdravotních pojišťoven (ZP), který by zajistil vyrovnané hospodaření OCP. Model zahrnuje jednak hospitalizační úhrady v systému DRG u pacientů, kteří byli akutně přijati do nemocnice právě na Oddělení centrálního příjmu, jednak úhrady ambulatních výkonů. Zjistili jsme, že by se musely podstatně zvýšit hospitalizační úhrady v systému DRG i hodnota bodu. V budoucnu bude nutné stejně jako jinde ve světě zajistit vícezdrojové financování příjmových oddělení, je však čas hledat cesty, jak jejich provoz financovat i ze strany zdravotních pojišťoven a z regionálních zdrojů.
  • Oddělení centrálního příjmu (OCP) Fakultní nemocnice (FN) Ostrava slouží 24 hodin denně 7 dní v týdnu k zajištění plánovaných akutních a urgentních příjmů pacientů, k vyšetření a ošetření ambulantních pacientů s náhle vzniklým onemocněním nebo úrazem, k zajištění kontinuity přednemocniční a nemocniční péče a rovněž k zajištění třídění a příjmu pacientů při mimořádných událostech. Ročně je zde ošetřeno a přijato průměrně 51 000 pacientů. Náklady na provoz se pohybují ročně v desítkách milionů korun. Příjmy od zdravotních pojišťoven nepokryjí veškeré náklady provozu. Proto je ve FN Ostrava zaveden systém vnitřního přeúčtování klinikám. Srovnání celkových nákladů oddělení v roce 2010 s rokem 1999 představuje nárůst o 84 %. Největší objem tohoto navýšení představují osobní náklady zaměstnanců. Na základě propočtů a konkrétních údajů za první pololetí roku 2011 jsme vytvořili model úhrad péče od zdravotních pojišťoven (ZP), který by zajistil vyrovnané hospodaření OCP. Model zahrnuje jednak hospitalizační úhrady v systému DRG u pacientů, kteří byli akutně přijati do nemocnice právě na Oddělení centrálního příjmu, jednak úhrady ambulatních výkonů. Zjistili jsme, že by se musely podstatně zvýšit hospitalizační úhrady v systému DRG i hodnota bodu. V budoucnu bude nutné stejně jako jinde ve světě zajistit vícezdrojové financování příjmových oddělení, je však čas hledat cesty, jak jejich provoz financovat i ze strany zdravotních pojišťoven a z regionálních zdrojů. (cs)
Title
  • Ekonomické aspekty provozu příjmového oddělení - současnost a možnosti
  • Ekonomické aspekty provozu příjmového oddělení - současnost a možnosti (cs)
  • Economic aspects of the operation of admission department - present and possibilities (en)
skos:prefLabel
  • Ekonomické aspekty provozu příjmového oddělení - současnost a možnosti
  • Ekonomické aspekty provozu příjmového oddělení - současnost a možnosti (cs)
  • Economic aspects of the operation of admission department - present and possibilities (en)
skos:notation
  • RIV/00843989:_____/11:00102093!RIV12-MZ0-00843989
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 196851
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00843989:_____/11:00102093
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • department of Central admission; costs; income; internal recharge; model of reimbursement from health insurance companies; multiple-source financing (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [5C09F2CEC0AB]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Urgentní medicína
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 14
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hegarová, Marie
  • Jelen, Stanislav
  • Moslerová, Kamila
issn
  • 1212-1924
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 67 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software