About: Extraesophageal reflux disease - interdisciplinary consensus     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • In view of the increasing incidence and prevalence of the esophageal reflux disease (ERD) there is also an increasing incidence and prevalence of the extraextraesophageal reflux disease (EERD). There is a pressing need for determination of the approach to the patients at the interdisciplinary level. The material is based on the already elaborated and updated standards for ERD (1). Extraesophageal reflux (EER) is a condition when there is the penetration of the duodenal/gastric content above the level of upper esophageal sphincter (UES). Extraesophageal reflux disease (EERD) is a condition when the reflux causes complaints and/or complications in the larynx, pharynx, respiratory tract and oral cavity. In case of the heart rate disorders and in some cases of bronchial asthma and cough the reflux content does not reach above the level of upper esophageal sphincter. The case is the irritation of a nervus vagus branch and there are therefore extraesophageal manifestations of ERD. The precise prevalence of EERD is not known; the group of patients is not homogeneous and the severity of symptoms varies. The signs and symptoms of EERD have been encountered in 4 % - 10 % of U.S. patients attending the ORL out-patient department (2). Etiopathogenesis of EERD does not significantly differ from ERD. The degree of damage depends of prevailing aggressive factors over defensive ones. The insufficiency of upper esophageal sphincter is considered to be the most important cause. The chemical composition of the reflux content is the important pathogenetic factor as well as the duration of exposure on the mucosa of individual organs. The sleep reflux may play a role as well (3,4). In more distant regions (middle ear, paranasal cavities, lungs), the role reflux aerosols is presumed. Typical symptoms of esophageal reflux disease include heartburn and regurgitation, but these are encountered only in a part of patients with extraesophageal reflux disease (in 6 to 43 % of patients with OR... (en)
  • Vzhledem k tomu, že stoupá incidence a prevalence refluxní choroby jícnu (RCHJ), stoupá i incidence a prevalence extraezofageální refluxní choroby (EERCH). Vznikla naléhavá potřeba stanovit přístup k těmto pacientům na mezioborové úrovni. Materiál vychází z již vypracovaných a aktualizovaných standardů pro RCHJ (1). Extraezofageální reflux (EER) je stav, kdy dochází k průniku (duodeno)gastrického obsahu nad úroveň horního jícnového svěrače (HJS). Extraezofageální refluxní choroba (EERCH) je stav, kdy reflux působí obtíže a/nebo komplikace v laryngu, faryngu, respiračním traktu a ústní dutině. V případě poruch srdečního rytmu a v některých případech astma bronchiale a kašle neproniká refluxát nad úroveň horního jícnového svěrače. Jde o podráždění větve n.vagus a jedná se tedy o extraezofageální projevy RCHJ. Přesná prevalence EERCH není známa; jedná o nehomogenní skupinu pacientů s kolísavou závažností příznaků. Znaky a příznaky EERCH jsou v USA zaznamenány u 4 % - 10 % pacientů přicházejících do ORL ordinací (2). Etiopatogeneze EERCH se podstatněji neliší od RCHJ. Stupeň poškození závisí na převaze faktorů agresivních nad defenzivními. Za nejdůležitější příčinu se považuje nedomykání HJS. Důležitým patogenetickým faktorem je chemické složení refluxátu a délka jeho expozice na sliznici jednotlivých orgánů. Roli může hrát i spánkový reflux (3,4). Ve vzdálenějších oblastech (středouší, paranazální dutiny, plíce) se předpokládá i úloha aerosolových refluxů. Typické příznaky refluxní choroby jícnu, jako pálení žáhy a regurgitace, se objevují jen u části nemocných s extraezofageální refluxní chorobou (u 6 až 43 % pacientů s ORL potížemi, u 40 až 60 % pacientů s astmatem a u 25 až 57 % pacientů s kašlem). Stanovení diagnózy extraezofageální refluxní choroby není jednoduché a neexistuje specifická diagnostická metoda. Léčba musí být komplexní a sestává z opatření režimových a dietních. V medikamentózní léčbě hrají roli antacida, prokinetika, inhibitory protonové pumpy a...
  • Vzhledem k tomu, že stoupá incidence a prevalence refluxní choroby jícnu (RCHJ), stoupá i incidence a prevalence extraezofageální refluxní choroby (EERCH). Vznikla naléhavá potřeba stanovit přístup k těmto pacientům na mezioborové úrovni. Materiál vychází z již vypracovaných a aktualizovaných standardů pro RCHJ (1). Extraezofageální reflux (EER) je stav, kdy dochází k průniku (duodeno)gastrického obsahu nad úroveň horního jícnového svěrače (HJS). Extraezofageální refluxní choroba (EERCH) je stav, kdy reflux působí obtíže a/nebo komplikace v laryngu, faryngu, respiračním traktu a ústní dutině. V případě poruch srdečního rytmu a v některých případech astma bronchiale a kašle neproniká refluxát nad úroveň horního jícnového svěrače. Jde o podráždění větve n.vagus a jedná se tedy o extraezofageální projevy RCHJ. Přesná prevalence EERCH není známa; jedná o nehomogenní skupinu pacientů s kolísavou závažností příznaků. Znaky a příznaky EERCH jsou v USA zaznamenány u 4 % - 10 % pacientů přicházejících do ORL ordinací (2). Etiopatogeneze EERCH se podstatněji neliší od RCHJ. Stupeň poškození závisí na převaze faktorů agresivních nad defenzivními. Za nejdůležitější příčinu se považuje nedomykání HJS. Důležitým patogenetickým faktorem je chemické složení refluxátu a délka jeho expozice na sliznici jednotlivých orgánů. Roli může hrát i spánkový reflux (3,4). Ve vzdálenějších oblastech (středouší, paranazální dutiny, plíce) se předpokládá i úloha aerosolových refluxů. Typické příznaky refluxní choroby jícnu, jako pálení žáhy a regurgitace, se objevují jen u části nemocných s extraezofageální refluxní chorobou (u 6 až 43 % pacientů s ORL potížemi, u 40 až 60 % pacientů s astmatem a u 25 až 57 % pacientů s kašlem). Stanovení diagnózy extraezofageální refluxní choroby není jednoduché a neexistuje specifická diagnostická metoda. Léčba musí být komplexní a sestává z opatření režimových a dietních. V medikamentózní léčbě hrají roli antacida, prokinetika, inhibitory protonové pumpy a... (cs)
Title
  • Extraesophageal reflux disease - interdisciplinary consensus (en)
  • Extraezofageální refluxní choroba - mezioborový konsenzus
  • Extraezofageální refluxní choroba - mezioborový konsenzus (cs)
skos:prefLabel
  • Extraesophageal reflux disease - interdisciplinary consensus (en)
  • Extraezofageální refluxní choroba - mezioborový konsenzus
  • Extraezofageální refluxní choroba - mezioborový konsenzus (cs)
skos:notation
  • RIV/00843989:_____/11:00101823!RIV12-MZ0-00843989
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 199105
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00843989:_____/11:00101823
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • esophageal reflux disease; medicament treatment; laparoscopic fundoplication (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [26BA2D5B9F8A]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Otorinolaryngologie a foniatrie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 60
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Brandtl, P.
  • Chlumský, J.
  • Lukáš, K.
  • Sedlák, V.
  • Seifert, B.
  • Turzíková, J.
  • Vojtíšková, J.
  • Vydrová, J.
  • Zeleník, Karol
issn
  • 1210-7867
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 67 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software