About: Anémie, nespecifické střevní záněty a možnosti diagnostiky     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Anémie je častá komplikace nespecifických střevních zánětů (NSZ). Vyskytuje se u 30–70 % nemocných, významně ovlivňuje jejich výkonnost, kognitivní funkce a může vést k podstatnému snížení kvality života nemocného. Asi třetina pacientů s NSZ má závažný typ anémie, který souvisí s extenzivním postižením střeva zánětem a krvácením do střeva. Nejvýznamnějšími etiopatogenetickými faktory jsou deficit železa a chronický zánět. Objasnit příčinu anémie je u nemocných s NSZ často obtížné, ale je nezbytné pro možná rizika suplementační léčby železem u nemocných s chronickým střevním zánětem. sTfR (solubilní transferinový receptor) a TfR/F index (sTfR/log feritin) je citlivý a specifický neinvazivní laboratorní test ke stanovení deficitu železa a aktivity erytropoézy vhodný k diagnostice také u nemocných s chronickým zánětem u dětí a adolescentů.
  • Anémie je častá komplikace nespecifických střevních zánětů (NSZ). Vyskytuje se u 30–70 % nemocných, významně ovlivňuje jejich výkonnost, kognitivní funkce a může vést k podstatnému snížení kvality života nemocného. Asi třetina pacientů s NSZ má závažný typ anémie, který souvisí s extenzivním postižením střeva zánětem a krvácením do střeva. Nejvýznamnějšími etiopatogenetickými faktory jsou deficit železa a chronický zánět. Objasnit příčinu anémie je u nemocných s NSZ často obtížné, ale je nezbytné pro možná rizika suplementační léčby železem u nemocných s chronickým střevním zánětem. sTfR (solubilní transferinový receptor) a TfR/F index (sTfR/log feritin) je citlivý a specifický neinvazivní laboratorní test ke stanovení deficitu železa a aktivity erytropoézy vhodný k diagnostice také u nemocných s chronickým zánětem u dětí a adolescentů. (cs)
  • Anemia is a frequent complication of nonspecific intestinal inflammations (NSZ). It occurs in 30–70% of patients, significantly influences their performance, cognitive functions and may result in substantial decreased of the quality of life of the patient. About one third of the patients with NSZ suffer from severe type of anemia, which is associated with extensive inflammatory affection of intestine and bleeding into intestine. Most significant etiopathogenetic factors are iron deficit and chronic inflammation. Discovery of the anemia cause in patients with NSZ is often difficult, but it is necessary for possible risks of supplementation iron therapy in patients with chronic intestinal inflammation. sTfR (soluble transferrin receptor) and TfR/F index (sTfR/log ferritin) is a sensitive and specific noninvasive laboratory test for the determination of iron deficit and activity of erythropoiesis suitable for the diagnostics also in patients with chronic inflammation in children and adole (en)
Title
  • Anémie, nespecifické střevní záněty a možnosti diagnostiky
  • Anémie, nespecifické střevní záněty a možnosti diagnostiky (cs)
  • Anemia, Nonspecific Intestinal Inflammations and Possible Diagnostics (en)
skos:prefLabel
  • Anémie, nespecifické střevní záněty a možnosti diagnostiky
  • Anémie, nespecifické střevní záněty a možnosti diagnostiky (cs)
  • Anemia, Nonspecific Intestinal Inflammations and Possible Diagnostics (en)
skos:notation
  • RIV/00843989:_____/07:00014954!RIV09-MZ0-00843989
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 6
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 410007
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00843989:_____/07:00014954
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • anemia; iron deficit; anemia in chronic diseases; nonspecific intestinal inflammations; soluble transferring receptor (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [A8A595BB0084]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Česko-slovenská pediatrie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 62
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Šuláková, Astrid
issn
  • 0069-2328
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software