About: Preventive Cardiology in a Nutshell     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Kardiovaskulární onemocnění (KVO) na podkladě aterosklerózy jsou stále častější příčinou nemocnosti a úmrtnosti v České republice i ve většině zemí světa. I když došlo v posledních 20 letech k významnému rozvoji diagnostiky a léčby KVO, velký potenciál zůstává v jejich sekundární, a především v primární prevenci. Ateroskleróza a její komplikace jsou preventabilní a měly by být hlavní prioritou nejen ve zdravotnictví, ale i pro celou společnost.Preventivní kardiologie v kostce podává stručné informace o historii kardiovaskulární prevence u nás i ve světě, o vývoji nemocnosti a úmrtnosti na KVO, o základních statistických pojmech kardiovaskulární epidemiologie, o koncepci a prioritách současné preventivní kardiologie, která je založena na důkazech z vědeckých studií. Kromě standardních rizikových faktorů KVO jsou zmíněny i další nekonvenční rizikové faktory, psychosociální faktory, hormonální substituce u žen a postavení zobrazovacích metod v prevenci KVO. Především stanovení globálního kardiovaskulárního rizika je hlavní prioritou současné preventivní kardiologie, neboť rozhoduje o správném léčebném a preventivním postupu. Jsou uvedeny i další možnosti predikce kardiovaskulárního, event. kardiometabolického rizika. Velká pozornost je věnována dosud málo v klinické praxi akceptovaným předstadiím nejčastějších KVO vzniklých na podkladě aterosklerózy a diabetu 2. typu: preklinická ateroskleróza, prehypertenze (vysoký normální krevní tlak) a prediabetes (hraniční lačná glykemie, porušená glukózová tolerance a kardiometabolický syndrom). Právě v těchto raných stadiích poruch regulace krevního tlaku a metabolismu glukózy i lipidů je možno začít s účinnou prevencí arteriální hypertenze, aterosklerózy, KVO a diabetu 2. typu. V závěru monografi e jsou diskutovány dva nové přístupy v prevenci: otázka polypillu a personalizovaného přístupu v predikci, prevenci a léčbě KVO.
  • Kardiovaskulární onemocnění (KVO) na podkladě aterosklerózy jsou stále častější příčinou nemocnosti a úmrtnosti v České republice i ve většině zemí světa. I když došlo v posledních 20 letech k významnému rozvoji diagnostiky a léčby KVO, velký potenciál zůstává v jejich sekundární, a především v primární prevenci. Ateroskleróza a její komplikace jsou preventabilní a měly by být hlavní prioritou nejen ve zdravotnictví, ale i pro celou společnost.Preventivní kardiologie v kostce podává stručné informace o historii kardiovaskulární prevence u nás i ve světě, o vývoji nemocnosti a úmrtnosti na KVO, o základních statistických pojmech kardiovaskulární epidemiologie, o koncepci a prioritách současné preventivní kardiologie, která je založena na důkazech z vědeckých studií. Kromě standardních rizikových faktorů KVO jsou zmíněny i další nekonvenční rizikové faktory, psychosociální faktory, hormonální substituce u žen a postavení zobrazovacích metod v prevenci KVO. Především stanovení globálního kardiovaskulárního rizika je hlavní prioritou současné preventivní kardiologie, neboť rozhoduje o správném léčebném a preventivním postupu. Jsou uvedeny i další možnosti predikce kardiovaskulárního, event. kardiometabolického rizika. Velká pozornost je věnována dosud málo v klinické praxi akceptovaným předstadiím nejčastějších KVO vzniklých na podkladě aterosklerózy a diabetu 2. typu: preklinická ateroskleróza, prehypertenze (vysoký normální krevní tlak) a prediabetes (hraniční lačná glykemie, porušená glukózová tolerance a kardiometabolický syndrom). Právě v těchto raných stadiích poruch regulace krevního tlaku a metabolismu glukózy i lipidů je možno začít s účinnou prevencí arteriální hypertenze, aterosklerózy, KVO a diabetu 2. typu. V závěru monografi e jsou diskutovány dva nové přístupy v prevenci: otázka polypillu a personalizovaného přístupu v predikci, prevenci a léčbě KVO. (cs)
  • Cardiovascular disease (CVD) on the basis of atherosclerosis is still the most frequent cause of morbidity and mortality in the Czech Republic and in most other countries around the world. Even though there has been a signifi cant increase in the development of diagnosis and treatment of cardiovascular diseases in the past 20 years, a large potential still remains in the secondary and especially in the primary prevention of CVD. Atherosclerosis and its complications are preventableddiseases and should be a top priority, not only in the fi eld of health care, but also for all of society in general.The monography provides concise information about the history of cardiovascular disease prevention in this country and abroad, the development of morbidity and mortality from CVD, basic statistics in terms of cardiovascular epidemiology, as well as concepts and priorities in current preventive cardiology based on evidence from scientifi research. In addition to standard cardiovascular risk factors, other unconventional risk factors such as psychosocial factors, hormone replacement therapy in women and the role of imaging methods in prevention of CVD are also discussed. First and foremost, global cardiovascular risk assessment is the main priority in current preventive cardiology as it is the deciding factor in establishing proper treatment and prevention. Close attention has been paid to, though up to now rarely accepted in clinical practice, pre-disease stages of the most common CVD incurred on the basis of atherosclerosis and Type 2 diabetes mellitus: preclinical atherosclerosis, pre-hypertension (high normal bloodpressure) and pre-diabetes (impaired fasting glucose, impaired glucose tolerance and cardio metabolic In the conclusion of this monograph two new trends in prevention have been presented; questioning the role of polypill, and using a personalised approach in the prediction, prevention and treatment of CVD. (en)
Title
  • Preventive Cardiology in a Nutshell (en)
  • Preventivní kardiologie v kostce
  • Preventivní kardiologie v kostce (cs)
skos:prefLabel
  • Preventive Cardiology in a Nutshell (en)
  • Preventivní kardiologie v kostce
  • Preventivní kardiologie v kostce (cs)
skos:notation
  • RIV/00669806:_____/13:10144259!RIV14-MZ0-00669806
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 99156
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00669806:_____/13:10144259
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • primary and secondary prevention; Cardiovascular disease (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [DD54AE3C9239]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • Asclepius
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Preventivní kardiologie v kostce
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Baxa, Jan
  • Ferda, Jiří
  • Filipovský, Jan
  • Nussbaumerová, Barbora
  • Rosolová, Hana
  • Mayer, Otto
  • Podlipný, Jiří
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Axonite CZ
https://schema.org/isbn
  • 978-80-904899-5-0
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 24 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software