About: Rozvoj osobnosti vysokoškoláků jako součást kvality výuky     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Problém kvality vysokoškolského vzdělávání se stává aktuálnějším zvláště v souvislosti s nárůstem počtů vysokoškolských studentů a s obecně rostoucími snahami „zařadit“ vysokoškolské vzdělávání do kvantifikovaných kritérií a hodnocení. Často se tak z úsilí o charakteristiku kvality vysokoškolského vzdělávání rodí nejrůznějšími způsoby konstruované vzorce a modely, které prezentují nejrůznější podoby „žebříčků“ vysokých škol. Z problému kvality vysokoškolského vzdělávání se tak vlastně stává marketingová nálepka a ekonomicky kvantifikovatelné kritérium pro financování vysokých škol. Tato publikace se pokouší upozornit na fakt, že studium na vysoké škole představuje významné období v utváření osobnosti každého studenta. Tudíž, že vysokoškolské vzdělávání je také výchovným procesem. Součástí studia na vysoké škole je utváření osobnosti každého studenta. Utváření osobnosti je spojeno především s porcesem interiorizace hodnot. Jde o to, jaké hodnoty vysoké školy a vzdělávání na nich studentům nabízí. Mělo by jít o hodnoty žádoucí. Publikace nabízí hodnoty spojené s učením se svobodě jako základu dobrého působení vysokých škol na rozvoj osobnosti jejich studentů. Rodíme se s dispozící ke svobodě, bez učení se svobodě tyto dispozice ale neumíme uplatňovat. Do jaké míry se vysokým školám daří, aby se jejich studenti během studia současně učili svobodě, je atributem míry kvality těchto škol a studia na nich. Tuto dimenzi kvality vysokoškolského vzdělávání dosud téměř vůbec nebereme v úvahu.
  • Problém kvality vysokoškolského vzdělávání se stává aktuálnějším zvláště v souvislosti s nárůstem počtů vysokoškolských studentů a s obecně rostoucími snahami „zařadit“ vysokoškolské vzdělávání do kvantifikovaných kritérií a hodnocení. Často se tak z úsilí o charakteristiku kvality vysokoškolského vzdělávání rodí nejrůznějšími způsoby konstruované vzorce a modely, které prezentují nejrůznější podoby „žebříčků“ vysokých škol. Z problému kvality vysokoškolského vzdělávání se tak vlastně stává marketingová nálepka a ekonomicky kvantifikovatelné kritérium pro financování vysokých škol. Tato publikace se pokouší upozornit na fakt, že studium na vysoké škole představuje významné období v utváření osobnosti každého studenta. Tudíž, že vysokoškolské vzdělávání je také výchovným procesem. Součástí studia na vysoké škole je utváření osobnosti každého studenta. Utváření osobnosti je spojeno především s porcesem interiorizace hodnot. Jde o to, jaké hodnoty vysoké školy a vzdělávání na nich studentům nabízí. Mělo by jít o hodnoty žádoucí. Publikace nabízí hodnoty spojené s učením se svobodě jako základu dobrého působení vysokých škol na rozvoj osobnosti jejich studentů. Rodíme se s dispozící ke svobodě, bez učení se svobodě tyto dispozice ale neumíme uplatňovat. Do jaké míry se vysokým školám daří, aby se jejich studenti během studia současně učili svobodě, je atributem míry kvality těchto škol a studia na nich. Tuto dimenzi kvality vysokoškolského vzdělávání dosud téměř vůbec nebereme v úvahu. (cs)
  • Given currently growing numbers of undergraduates and widely increasing efforts to “assess” higher education by means of quantifying standards and grades, the question of quality of higher education is becoming a hot issue. The efforts to determine the quality of educational processes often generate a variety of constructed formulas and models that present miscellaneous ideas of university “ladders”. In this way the issue of quality of education is becoming a marketing issue and a criterion for higher education funding based on quantifiable economic aspects. The aim of the present volume is to point out that an important dimension of higher education is being neglected: the fact that the time students spend as undergraduates is an important and formative period in their lives. This is to say that higher education is, inevitably, a process of upbringing and cultivation. The extent to which universities educate and cultivate constitutes an inseparable attribute in their quality.The book is dealing of activity of universities as a institution for teaching and learning. Creation of the personality of every students is the atribut of the studying on university. The content of the personality creation is the interiorization of values in the first place. The type of values which universities offers to their students is the main question of this process. The dessirable values are the good base. In this book are dessirable values conneceted with the teaching of freedom. We born with the dispositions to freedom, but without the teaching of ways to the freedom we cannot this dispositions use. How the universities achieved the success in this proceses, it s the atribut of the quality of them. But for this dimension of the quality of the universities studying we forgotten. In the universal stage of the developement of univesities and in the postmodern stage of the societies is this problem more and more importante. (en)
Title
  • Rozvoj osobnosti vysokoškoláků jako součást kvality výuky
  • Rozvoj osobnosti vysokoškoláků jako součást kvality výuky (cs)
  • Personal development of higher education students as part of teaching and learning quality (en)
skos:prefLabel
  • Rozvoj osobnosti vysokoškoláků jako součást kvality výuky
  • Rozvoj osobnosti vysokoškoláků jako součást kvality výuky (cs)
  • Personal development of higher education students as part of teaching and learning quality (en)
skos:notation
  • RIV/00237752:_____/14:#0000219!RIV15-MSM-00237752
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 43510
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00237752:_____/14:#0000219
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • values; higher education; student personality; interiorization; quality; teaching and learning (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [6D3EB0DDD874]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Rozvoj osobnosti vysokoškoláků jako součást kvality výuky
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Prudký, Libor
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Centrum pro studium demokracie a kultury, o.p.s. (CDK)
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7325-352-3
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 46 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software