About: Vývoj metody pro stanovení kontaminujícího enantiomeru kyseliny mléčné v mléčných výrobcích     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Among the important indicators of quality of fermented dairy products are metabolites of microorganisms present. Depending on the type metabolite can estimate what kind of milk microflora is concluded and, if used to clean dairy cultures. The main metabolite of saccharolytic organisms (eg bacteria of the genera Streptococcus, Lactococcus) is lactic acid. This acid exists in two chiral forms of human digest differently. The presence of poorly digestible, unwanted D-enantiomer of lactic acid in the dairy product is assessed as contamination of this product. The dairy industry therefore needs to control the quality of fermented dairy products, efficient, selective and time of economic crisis and an inexpensive and environmentally friendly analytical method for determination of D (-)-lactic acid. This provides an alternative to the use of capillary electrophoresis. The paper presented a new method developed for the determination of D-and L-enantiomers of lactic acid. Chiral separation of both enantiom (en)
  • Mezi významné ukazatele kvality kysaných mléčných výrobků patří metabolity přítomných mikroorganismů. Dle typu metabolitu lze odhadnout, o jaké druhy mléčné mikroflóry se jedná a případně usoudit na čistotu použitých mléčných kultur. Hlavním metabolitem sacharolytických mikroorganismů (např. bakterií rodů Streptococcus, Lactococcus) je kyselina mléčná. Tato kyselina existuje ve dvou chirálních formách člověkem odlišně stravitelných. Přítomnost špatně stravitelného, nežádoucího D-enantiomeru kyseliny mléčné v mléčném výrobku je tedy hodnocena jako kontaminace tohoto produktu. Mlékárenský průmysl proto potřebuje ke kontrole kvality kysaných mléčných výrobků účinnou, selektivní a v době ekonomické krize i levnou a ekologickou analytickou metodu stanovení D(-)-mléčné kyseliny. Tuto alternativu poskytuje použití kapilární elektroforézy. V příspěvku je prezentována vyvíjená nová metoda pro stanovení D- a L-enant
  • Mezi významné ukazatele kvality kysaných mléčných výrobků patří metabolity přítomných mikroorganismů. Dle typu metabolitu lze odhadnout, o jaké druhy mléčné mikroflóry se jedná a případně usoudit na čistotu použitých mléčných kultur. Hlavním metabolitem sacharolytických mikroorganismů (např. bakterií rodů Streptococcus, Lactococcus) je kyselina mléčná. Tato kyselina existuje ve dvou chirálních formách člověkem odlišně stravitelných. Přítomnost špatně stravitelného, nežádoucího D-enantiomeru kyseliny mléčné v mléčném výrobku je tedy hodnocena jako kontaminace tohoto produktu. Mlékárenský průmysl proto potřebuje ke kontrole kvality kysaných mléčných výrobků účinnou, selektivní a v době ekonomické krize i levnou a ekologickou analytickou metodu stanovení D(-)-mléčné kyseliny. Tuto alternativu poskytuje použití kapilární elektroforézy. V příspěvku je prezentována vyvíjená nová metoda pro stanovení D- a L-enant (cs)
Title
  • Vývoj metody pro stanovení kontaminujícího enantiomeru kyseliny mléčné v mléčných výrobcích
  • Development of methods for determining of enantiomer of lactic acid in dairy products (en)
  • Vývoj metody pro stanovení kontaminujícího enantiomeru kyseliny mléčné v mléčných výrobcích (cs)
skos:prefLabel
  • Vývoj metody pro stanovení kontaminujícího enantiomeru kyseliny mléčné v mléčných výrobcích
  • Development of methods for determining of enantiomer of lactic acid in dairy products (en)
  • Vývoj metody pro stanovení kontaminujícího enantiomeru kyseliny mléčné v mléčných výrobcích (cs)
skos:notation
  • RIV/00216305:26310/10:PU87667!RIV12-MSM-26310___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 298017
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00216305:26310/10:PU87667
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • chiral separations, lactic acid, CZE (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [16240FE65B7B]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník příspěvků XXXVII. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 40
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dvořák, Miloš
  • Vespalcová, Milena
issn
  • 1802-1433
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 26310
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software