About: Analýza volných a vázaných fenolických látek ve sladovnickém ječmeni     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Phenolic compounds are presented in barley grain as a free or bonded to the cell wall with proteins or carbohydrates. They are enzymatically liberated from this bond mainly during germination in malting process. On the start of the brewing process, only the soluble phenolics are released during mashing. The content of soluble phenolic compounds is therefore very important factor for the quality of beer. Soluble phenolic compounds (mainly free non-conjugated and soluble conjugated compounds to the carbohydrates via ester or ether bond) are extracted from barley and malt to the hydro-organic solvents. Insoluble bonded phenolic compounds are necessary to liberate from ether or ester bond by acidic or alkaline hydrolysis, respectively. In this work, the extraction techniques were optimized for isolation of free and bonded phenolic compounds from barley. The amount of phenolic compounds in extracts was determined using reversed-phase high-performance liquid chromatography (RP-HPLC). The best separation was achieved using octadecyl silica gel column packed with fused core particles and gradient elution with methanol and water with 0.3% (v/v) formic acid as a mobile phase. (en)
  • Fenolické látky jsou přítomné v ječmeni jako volné nebo vázané v buněčných stěnách s proteiny nebo polysacharidy. Při výrobě sladu dochází enzymatickou činností k jejich uvolňování a to hlavně v průběhu klíčení ječmene. Zastoupení a složení fenolických látek v sladovém šrotu je odlišné podle kvality zpracovávaného sladu. Na počátku varního procesu se ze sladového šrotu uvolňují pouze rozpustné fenolické látky. Látky, které během sladování zůstaly ve vázané formě, nelze při rmutování uvolnit. Obsah rozpustných fenolických látek ve sladu je tak nezanedbatelným faktorem pro kvalitu piva.Rozpustné fenolické látky lze z ječmene extrahovat do vodně-organických rozpouštědel. Jedná se především o volné, nekonjugované fenolické látky a o rozpustné konjugované látky se sacharidy s esterovou nebo etherovou vazbou. Nerozpustné vázané fenolické látky je nutné nejprve z etherové nebo esterové vazby uvolnit kyselou nebo zásaditou hydrolýzou, v uvedeném pořadí. Cílem této práce byla optimalizace extrakce pro izolaci volných a vázaných fenolických látek z ječmene. Množství těchto látek bylo v jednotlivých extraktech stanoveno pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie v systémech s obrácenými fázemi. Nejlepší separace bylo dosaženo s využitím kolony plněné povrchově porézní oktadecylsilikagelové stacionární fáze a gradientové eluce s mobilní fází metanol: voda s přídavkem kyseliny mravenčí.
  • Fenolické látky jsou přítomné v ječmeni jako volné nebo vázané v buněčných stěnách s proteiny nebo polysacharidy. Při výrobě sladu dochází enzymatickou činností k jejich uvolňování a to hlavně v průběhu klíčení ječmene. Zastoupení a složení fenolických látek v sladovém šrotu je odlišné podle kvality zpracovávaného sladu. Na počátku varního procesu se ze sladového šrotu uvolňují pouze rozpustné fenolické látky. Látky, které během sladování zůstaly ve vázané formě, nelze při rmutování uvolnit. Obsah rozpustných fenolických látek ve sladu je tak nezanedbatelným faktorem pro kvalitu piva.Rozpustné fenolické látky lze z ječmene extrahovat do vodně-organických rozpouštědel. Jedná se především o volné, nekonjugované fenolické látky a o rozpustné konjugované látky se sacharidy s esterovou nebo etherovou vazbou. Nerozpustné vázané fenolické látky je nutné nejprve z etherové nebo esterové vazby uvolnit kyselou nebo zásaditou hydrolýzou, v uvedeném pořadí. Cílem této práce byla optimalizace extrakce pro izolaci volných a vázaných fenolických látek z ječmene. Množství těchto látek bylo v jednotlivých extraktech stanoveno pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie v systémech s obrácenými fázemi. Nejlepší separace bylo dosaženo s využitím kolony plněné povrchově porézní oktadecylsilikagelové stacionární fáze a gradientové eluce s mobilní fází metanol: voda s přídavkem kyseliny mravenčí. (cs)
Title
  • Analýza volných a vázaných fenolických látek ve sladovnickém ječmeni
  • Analýza volných a vázaných fenolických látek ve sladovnickém ječmeni (cs)
  • Analysis of free and bonded phenolic compounds in barley (en)
skos:prefLabel
  • Analýza volných a vázaných fenolických látek ve sladovnickém ječmeni
  • Analýza volných a vázaných fenolických látek ve sladovnickém ječmeni (cs)
  • Analysis of free and bonded phenolic compounds in barley (en)
skos:notation
  • RIV/00216275:25310/14:39898283!RIV15-MSM-25310___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, S
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 3168
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00216275:25310/14:39898283
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • malt; barley; phenolic compounds; HPLC (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3BC308B6826F]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Chemické listy
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 108
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Česlová, Lenka
  • Jirásková, Adéla
  • Nožičková, Hana
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
  • 000350417000012
issn
  • 0009-2770
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 25310
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software