About: Extrakce kapsaicinoidů z chilli papriček podkritickou vodou     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Hlavním cílem této práce bylo vyvinout metodu s dostatečnou extrakční účinností pro extrakci kapsaicinoidů z chilli papriček, která by zároveň naplňovala principy zelené analytické chemie. Pro tento účel byla zvolena extrakce podkritickou vodou (Pressurised Hot Water Extraction-PHWE), při které je jako extrakční činidlo používána přehřátá voda za vysokého tlaku. Nejprve byla provedena optimalizace extrakce na základě Centrálně Kompozitního Designu (CCD), poté byly analyzovány jednotlivé reálné vzorky. Separace a identifikace jednotlivých kapsaicinoidů byla provedena pomocí systému reverzní vysokoúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí (RP-HPLC/MS). Kvantifikovány byly čtyři alkaloidy: kapsaicin, dihydrokapsaicin, nordihydrokapsaicin a nonivamid.
  • Hlavním cílem této práce bylo vyvinout metodu s dostatečnou extrakční účinností pro extrakci kapsaicinoidů z chilli papriček, která by zároveň naplňovala principy zelené analytické chemie. Pro tento účel byla zvolena extrakce podkritickou vodou (Pressurised Hot Water Extraction-PHWE), při které je jako extrakční činidlo používána přehřátá voda za vysokého tlaku. Nejprve byla provedena optimalizace extrakce na základě Centrálně Kompozitního Designu (CCD), poté byly analyzovány jednotlivé reálné vzorky. Separace a identifikace jednotlivých kapsaicinoidů byla provedena pomocí systému reverzní vysokoúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí (RP-HPLC/MS). Kvantifikovány byly čtyři alkaloidy: kapsaicin, dihydrokapsaicin, nordihydrokapsaicin a nonivamid. (cs)
  • The main aim of this work was introduction of a method with sufficient extract efficiency for extraction of capsaicinoids from chilli. The main requirement was to fill up the principles of green analytical chemistry. For this reason, Pressurised Hot Water Extraction (PHWE) was chosen. As an extract reagent, hot water under high pressure was used. Firstly, optimisation of the extraction based on Central Composite Design was carried out. Then, individual real samples were analysed. Separation and identification of individual capsaicinoids were performed by using Reversed Phase High Performance Liquid Chromatography with Mass Spectrometry (RP-HPLC/MS). Four alkaloids were quantified: capsaicin, dihydrocapsaicin, nordihydrocapsaicin and nonivamide. (en)
Title
  • Extrakce kapsaicinoidů z chilli papriček podkritickou vodou
  • Extrakce kapsaicinoidů z chilli papriček podkritickou vodou (cs)
  • Extraction of Capsaicinoids from Chili Peppers by Subcritical Water (en)
skos:prefLabel
  • Extrakce kapsaicinoidů z chilli papriček podkritickou vodou
  • Extrakce kapsaicinoidů z chilli papriček podkritickou vodou (cs)
  • Extraction of Capsaicinoids from Chili Peppers by Subcritical Water (en)
skos:notation
  • RIV/00216275:25310/14:39898008!RIV15-MSM-25310___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 16233
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00216275:25310/14:39898008
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • HPLC; PHWE; Extraction; Capsaicin (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B2285CFD7989]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Ostrava
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Ostrava
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Studentská vědecká konference 2014: sborník příspěvků na CD
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Ventura, Karel
  • Bajerová, Petra
  • Eisner, Aleš
  • Bajer, Tomáš
  • Kremr, Daniel
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Ostravská univerzita v Ostravě
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7464-359-0
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 25310
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software