About: Charakterizace glukomannanových hydrogelů pro agrochemické využití     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Glukomannan je přírodní polysacharid patřící do skupiny mannanů. Jedná se náhodný kopolymer spojený beta-(1,4) vazbou, který je složen z monomerů D-glukózy a D-manózy. Molární poměr glukózy k manóze je 1:1,6. Glukomannan se průmyslově získává z rostliny Amorphophallus konjac, která se pěstuje převážně v jihovýchodní Asii. Využívá se v mnoha odvětvích ať už v potravinářském, chemickém, biotechnologickém, farmaceutickém nebo kosmetickém průmyslu. Hydrogely jsou látky tvořící trojrozměrnou síť, které jsou schopny absorbovat velké množství tekutiny. Cílem výzkumu bylo připravit glukomannanové hydrogely podle literárních zdrojů a porovnat jejich vlastnosti, jak z hlediska jejich bobtnavosti, rozpustnosti, doby vysoušení a bobtnání v nasycených roztocích hnojiv.
  • Glukomannan je přírodní polysacharid patřící do skupiny mannanů. Jedná se náhodný kopolymer spojený beta-(1,4) vazbou, který je složen z monomerů D-glukózy a D-manózy. Molární poměr glukózy k manóze je 1:1,6. Glukomannan se průmyslově získává z rostliny Amorphophallus konjac, která se pěstuje převážně v jihovýchodní Asii. Využívá se v mnoha odvětvích ať už v potravinářském, chemickém, biotechnologickém, farmaceutickém nebo kosmetickém průmyslu. Hydrogely jsou látky tvořící trojrozměrnou síť, které jsou schopny absorbovat velké množství tekutiny. Cílem výzkumu bylo připravit glukomannanové hydrogely podle literárních zdrojů a porovnat jejich vlastnosti, jak z hlediska jejich bobtnavosti, rozpustnosti, doby vysoušení a bobtnání v nasycených roztocích hnojiv. (cs)
  • Glucomannan is a natural polysaccharide belonging to the group of mannans. This random copolymer linked beta- (1,4) bond, which is composed of monomers of D-glucose and D-mannose. The molar ratio of glucose to mannose is 1:1.6. Glucomannan is obtained from the Amorphophallus konjac plant, which is grown mainly in the southeastern part of Asia. Glucomannan is used in many sectors, for example food, chemical, biotechnology, pharmaceutical and cosmetic industries. Hydrogels are polymers constituting the 3D network, which is capable of retaining large amounts of water. The aim of this work was to prepare glucomannan hydrogels according to the literature sources and compare their properties, both in terms of swelling properties, solubility, drying time and swelling properties in saturated solutions of fertilizers. (en)
Title
  • Charakterizace glukomannanových hydrogelů pro agrochemické využití
  • Charakterizace glukomannanových hydrogelů pro agrochemické využití (cs)
  • Characterization of Glucomannan Hydrogels for Agrochemical Utilization (en)
skos:prefLabel
  • Charakterizace glukomannanových hydrogelů pro agrochemické využití
  • Charakterizace glukomannanových hydrogelů pro agrochemické využití (cs)
  • Characterization of Glucomannan Hydrogels for Agrochemical Utilization (en)
skos:notation
  • RIV/00216275:25310/14:39897840!RIV15-MSM-25310___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 7026
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00216275:25310/14:39897840
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Agriculture; Swelling Ratio; Swelling Capacity; Hydrogels; Glucomannan (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E4151E7C31D2]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník příspěvků 4. ročníku konference Moderní trendy v anorganických technologiích 2014
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hermann, Petr
  • Vinklárek, Jaromír
  • Svoboda, Ladislav
  • Bělina, Petr
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7080-889-4
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 25310
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software