About: Analysis of Synthetic Food Dyes Using the Extraction Method QuEChERS     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Method called QuEChERS is abbreviation based on the terms Quick, Easy, Cheap, Effective, Rugged (Robust) and Safe. Up to date this method was used mainly for the analysis of pesticide residues in food samples. Due to its advantages presented in the literature we dealt with the applicability of this method also for the extraction of synthetic food dyes. The aim of this study was developing of the suitable, fast and effective alternative to the conventional method based on the isolation of dyes on the wool fibre. After extraction of target compounds into the suitable solvent the extracts could be easily analysed by spectrophotometry in visible region at appropriate wavelengths and based on the individual standard compounds the method recovery could be evaluated as well. In this stud six standards of synthetic food dyes (yellow - E102 and E104; red - E124 and E129; blue - E131 and E133) were tested. These compounds are authorised in the Czech Republic as food additives, but in some cases (i.e. E102, E104, E124 and E129) the food labelling must contain the information that these dyes could affect the children activity and attention. (en)
  • Metoda QuEChERS je metodou rychlou (Quick), jednoduchou (Easy), levnou (Cheap), účinnou (Effective ), robustní (Rugged) a bezpečnou (Safe). Doposud byla tato metoda využívána především pro analýzu pesticidů v potravinářských vzorcích. Vzhledem k dosud publikovaným výhodám jsme se zabývali možnostmi využití metody pro extrakci syntetických potravinářských barviv. Cílem aplikace QuEChERS bylo nalézt vhodnou a současně rychlou a efektivní alternativu k dosud běžně užívané metodě založené na extrakci barviv s využitím vlněného vlákna. Po extrakci sledovaných sloučenin do vhodného organického rozpouštědla je možné jednoduše proměřit vzorky spektrofotometricky ve viditelné oblasti při vlnových délkách příslušných absorpčních maxim a porovnat výtěžnosti celého procesu při využití standardních roztoků jednotlivých syntetických barviv. Pro práci bylo použito celkem 6 syntetických potravinářských barviv (žlutá - E102, E104; červená - E124, E129; modrá - E131, E133). Tato barviva jsou v České republice povolena jako přídatné látky do potravin, avšak u některých (E102, E104, E124 a E129) musí označení potravin obsahovat doplňující informaci, že dané barvivo příp. barviva mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost u dětí.
  • Metoda QuEChERS je metodou rychlou (Quick), jednoduchou (Easy), levnou (Cheap), účinnou (Effective ), robustní (Rugged) a bezpečnou (Safe). Doposud byla tato metoda využívána především pro analýzu pesticidů v potravinářských vzorcích. Vzhledem k dosud publikovaným výhodám jsme se zabývali možnostmi využití metody pro extrakci syntetických potravinářských barviv. Cílem aplikace QuEChERS bylo nalézt vhodnou a současně rychlou a efektivní alternativu k dosud běžně užívané metodě založené na extrakci barviv s využitím vlněného vlákna. Po extrakci sledovaných sloučenin do vhodného organického rozpouštědla je možné jednoduše proměřit vzorky spektrofotometricky ve viditelné oblasti při vlnových délkách příslušných absorpčních maxim a porovnat výtěžnosti celého procesu při využití standardních roztoků jednotlivých syntetických barviv. Pro práci bylo použito celkem 6 syntetických potravinářských barviv (žlutá - E102, E104; červená - E124, E129; modrá - E131, E133). Tato barviva jsou v České republice povolena jako přídatné látky do potravin, avšak u některých (E102, E104, E124 a E129) musí označení potravin obsahovat doplňující informaci, že dané barvivo příp. barviva mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost u dětí. (cs)
Title
  • Analysis of Synthetic Food Dyes Using the Extraction Method QuEChERS (en)
  • Analýza syntetických potravinářských barviv s využitím extrakce metodou QuEChERS
  • Analýza syntetických potravinářských barviv s využitím extrakce metodou QuEChERS (cs)
skos:prefLabel
  • Analysis of Synthetic Food Dyes Using the Extraction Method QuEChERS (en)
  • Analýza syntetických potravinářských barviv s využitím extrakce metodou QuEChERS
  • Analýza syntetických potravinářských barviv s využitím extrakce metodou QuEChERS (cs)
skos:notation
  • RIV/00216275:25310/12:39895274!RIV13-MSM-25310___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, S
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • S1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 122581
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00216275:25310/12:39895274
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Extraction; QuEChERS; Synthetic Food Dyes (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [00EFDCEE6EA8]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Chemické listy S
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 106
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Adam, Martin
  • Pavlíková, Petra
  • Ventura, Karel
  • Suchánková, Petra
issn
  • 1803-2389
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 25310
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software