About: Stafylokokové enterotoxiny a jejich detekce.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The bacterial species Staphylococcus aureus are consider to be one of the most spread human pathogens in today. Bacteries of Staphylococcus aureus produce toxins which can provoke alimentary intoxication. Intoxication is caused by consummation of food containing a toxic dose of Staphylococcal enterotoxins (SEs). The poisoning symptoms appear in a few hours after ingestion. SEs are very dangerous because they could stay in the food even when the bacteria Staphylococcus aureus are destroyed. Due to the SEs?s chemical composition and structure they have enhanced stability against proteolytic enzyms and thermal shock. Recently, discovery of new type of enterotoxins produced by Staphylococcus aureus was published. Detection methods appropriate for SEs analysis which could be simply used in laborotories are still under study. SEH is one of the most dangerous enterotoxin from the group of new discovered SEs. Nevertheless the SEH could be detection using either electrophoresis on polyacrylamid gels or specifi (en)
  • Bakteriální druh Staphylococcus aureus je považován za jednoho z nejvýznamnějších lidských patogenů dnešní doby. Alimentární intoxikace jsou způsobeny toxiny, které Staphylococcus aureus produkuje. Onemocnění je vyvoláno po konzumaci potraviny obsahující toxickou dávku stafylokokových entrotoxinů (SEs). Příznaky otravy se projevují již po několika hodinách. SEs jsou pro člověka velmi nebezpečné, neboť mohou být obsaženy v potravině, i když je Staphylococcus aureus již usmrcen. SEs jsou díky své struktuře a složení odolné nejen vůči působení proteolytických enzymů, ale jsou také termostabilní. V nedávné době byly objeveny nové stafylokokové enterotoxiny. Na stanovení těchto SEs nejsou zatím vyvinuty metody, které by se daly uplatňovat v běžné laboratorní praxi. Z nově objevených stafylokokových enterotoxinů je pro člověka nejnebezpečnější SEH. Můžeme ho detekovat elektroforézou na polyakrylamidových gelech, nebo pomocí specifické imunochemické metody ELISA.
  • Bakteriální druh Staphylococcus aureus je považován za jednoho z nejvýznamnějších lidských patogenů dnešní doby. Alimentární intoxikace jsou způsobeny toxiny, které Staphylococcus aureus produkuje. Onemocnění je vyvoláno po konzumaci potraviny obsahující toxickou dávku stafylokokových entrotoxinů (SEs). Příznaky otravy se projevují již po několika hodinách. SEs jsou pro člověka velmi nebezpečné, neboť mohou být obsaženy v potravině, i když je Staphylococcus aureus již usmrcen. SEs jsou díky své struktuře a složení odolné nejen vůči působení proteolytických enzymů, ale jsou také termostabilní. V nedávné době byly objeveny nové stafylokokové enterotoxiny. Na stanovení těchto SEs nejsou zatím vyvinuty metody, které by se daly uplatňovat v běžné laboratorní praxi. Z nově objevených stafylokokových enterotoxinů je pro člověka nejnebezpečnější SEH. Můžeme ho detekovat elektroforézou na polyakrylamidových gelech, nebo pomocí specifické imunochemické metody ELISA. (cs)
Title
  • Stafylokokové enterotoxiny a jejich detekce.
  • Detection of staphylococcal enterotoxins (en)
  • Stafylokokové enterotoxiny a jejich detekce. (cs)
skos:prefLabel
  • Stafylokokové enterotoxiny a jejich detekce.
  • Detection of staphylococcal enterotoxins (en)
  • Stafylokokové enterotoxiny a jejich detekce. (cs)
skos:notation
  • RIV/00216275:25310/07:00005849!RIV08-MSM-25310___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 221-227
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GA203/05/2106), Z(MSM0021627502)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 452006
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00216275:25310/07:00005849
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Enterotoxins; Staphylococcus aureus; ELISA; elektroforesis (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [6E4CAAD5DEB3]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Pardubice
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník příspěvků ze semináře IX. Monitorování cizorodých látek v životním prostředí
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vytřasová, Jarmila
  • Kristlová, Jana
  • Pešková, Iva
  • Zdražilová, Pavla
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Univerzita Pardubice
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7194-953-4
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 25310
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software