About: Výskyt plísní rodu Fusarium v potravinách a krmivech     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Two PCR methods were evaluated for the successful identification of Fusarium species. The PCR was performed using a primer specifically targeted to Tri5 gene. The extraction technique of DNA by Cenis (1992) and the PCR procedure according to Edwards et al. (2001)) were compared with the DNA isolation and amplification using the Plant PCR Kit. The sensitivity of the latter method was determined using the reference strain of Fusarium graminearum CCM F-683 and the selectivity was examined using reference cultures of different genera of fungi naturally occurring in food and feedstuff. Fifty food and feedstuff samples were examined for the presence of trichothecenes-producing Fusarium. In total, seven Fusarium species were isolated, of which five reacted positively with the primer, resulting in the expected size amplicon of 260 bp. Macroscopic and microscopic features were observed on the pure culture of Fusarium and on fungi isolated in relation to their growth in different laboratory media. Morphologic (en)
  • Mikroskopické vláknité houby (mikromycety), nazývané též plísně, řadíme do samostatné říše hub. Jedná se o eukaryotické heterotrofní organismy žijící saprofyticky nebo paraziticky v přírodě. Hlavním důvodem monitorování kontaminace výrobků těmito mikroorganismy je jejich negativní vliv na zdraví lidí, zvířat i rostlin. Některé druhy plísní jsou totiž známými patogeny, které vyvolávají plísňová onemocnění nazývaná mykózy. Mimo to je značný počet mikroskopických vláknitých hub schopen produkovat řadu toxických sloučenin, z nichž nejsledovanější jsou mykotoxiny. Mezi nejdůležitější rody, jejichž druhy produkují významné mykotoxiny, patří rody Aspergillus, Fusarium a Penicillium. Fusaria jsou nejčastějšími kontaminanty cereálií a potravin a krmiv z nich vyrobených. Vysoká frekvence jejich výskytu je pozorována především na kukuřici a pšenici. Důvodem velké pozornosti, která se fusariím věnuje, je jejich schopnost tvorby trichothecenových a dalších mykotoxinů. Trichotheceny produkují hlavně druhy F. g
  • Mikroskopické vláknité houby (mikromycety), nazývané též plísně, řadíme do samostatné říše hub. Jedná se o eukaryotické heterotrofní organismy žijící saprofyticky nebo paraziticky v přírodě. Hlavním důvodem monitorování kontaminace výrobků těmito mikroorganismy je jejich negativní vliv na zdraví lidí, zvířat i rostlin. Některé druhy plísní jsou totiž známými patogeny, které vyvolávají plísňová onemocnění nazývaná mykózy. Mimo to je značný počet mikroskopických vláknitých hub schopen produkovat řadu toxických sloučenin, z nichž nejsledovanější jsou mykotoxiny. Mezi nejdůležitější rody, jejichž druhy produkují významné mykotoxiny, patří rody Aspergillus, Fusarium a Penicillium. Fusaria jsou nejčastějšími kontaminanty cereálií a potravin a krmiv z nich vyrobených. Vysoká frekvence jejich výskytu je pozorována především na kukuřici a pšenici. Důvodem velké pozornosti, která se fusariím věnuje, je jejich schopnost tvorby trichothecenových a dalších mykotoxinů. Trichotheceny produkují hlavně druhy F. g (cs)
Title
  • Výskyt plísní rodu Fusarium v potravinách a krmivech
  • Occurrence of Fusarium in food and feed (en)
  • Výskyt plísní rodu Fusarium v potravinách a krmivech (cs)
skos:prefLabel
  • Výskyt plísní rodu Fusarium v potravinách a krmivech
  • Occurrence of Fusarium in food and feed (en)
  • Výskyt plísní rodu Fusarium v potravinách a krmivech (cs)
skos:notation
  • RIV/00216275:25310/05:00003161!RIV08-MSM-25310___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 155-164
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GA203/05/2106), Z(MSM0021627502)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 550146
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00216275:25310/05:00003161
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Fusarium graminearum; PCR; isolation of DNA; trichothecenes (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [809B81134347]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Podivice
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Pardubice
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník přednášek - Monitorování cizorodých látek v životním prostředí VII.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vytřasová, Jarmila
  • Červenka, Libor
  • Svobodová, Lucie
  • Zachová, Iveta
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Univerzita Pardubice
https://schema.org/isbn
  • 80-7194-817-9
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 25310
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software