About: Vliv stravovacích zvyklostí na výskyt infarktu myokardu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim: The comparison of the occurrence of individual risk factors of CHD as well as of dietary habits in patients with acute myocardial infarction (AMI) and control group without cardiovascular disease. Methods: The studied groups included 50 patients in acute phase of myocardial infarction and 50 healthy control individuals. Serum concentrations of -tocopherol and -carotene were determined by HPLC, concentration of ascorbic acid spectrophotometrically. Dietary habits were evaluated by the dietary questionnaire. Statistical method: unpaired t-test, ADSTAT. Results: When comparing classical risk factors of CHD in AMI and control group neither serum level of total cholesterol nor BMI showed statistically significant difference. Statistically significant were higher atherogenic index, cigarette smoking and suboptimal levels of antioxidant vitamins in AMI group. Differences in dietary habits between patients and control group were confirmed by evaluation of dietary questionnaires. Poor knowledge abo (en)
  • Cílem naší studie bylo porovnat zastoupení jednotlivých rizikových faktorů ischemické choroby srdeční (ICHS) a s nimi souvisejících stravovacích zvyklostí u souboru nemocných s infarktem myokardu a u kontrolní skupiny osob bez kardiovaskulárního onemocnění. Do studie bylo zařazeno 50 nemocných v akutní fázi infarktu myokardu a 50 kontrolních zdravých jedinců. Koncentrace -tokoferolu a -karotenu byla měřena pomocí HPLC, koncentrace vitamínu C spektrofotometricky. Stravovací zvyklosti byly zjištěny pomocí výživového dotazníku. Statistické hodnocení bylo provedeno nepárovým t-testem. Při porovnání klasických rizikových faktorů ICHS u skupiny nemocných a kontrolních osob se jako statisticky významný rizikový faktor projevil vyšší atherogenní index, kouření cigaret a nižší hladiny antioxidačních vitamínů. Rozdílnost stravovacích zvyklostí nemocných a kontrolních osob byla potvrzena vyhodnocením výživových dotazníků. V souboru nemocných s infarktem myokardu se projevila nízká informovanost o zásadách r
  • Cílem naší studie bylo porovnat zastoupení jednotlivých rizikových faktorů ischemické choroby srdeční (ICHS) a s nimi souvisejících stravovacích zvyklostí u souboru nemocných s infarktem myokardu a u kontrolní skupiny osob bez kardiovaskulárního onemocnění. Do studie bylo zařazeno 50 nemocných v akutní fázi infarktu myokardu a 50 kontrolních zdravých jedinců. Koncentrace -tokoferolu a -karotenu byla měřena pomocí HPLC, koncentrace vitamínu C spektrofotometricky. Stravovací zvyklosti byly zjištěny pomocí výživového dotazníku. Statistické hodnocení bylo provedeno nepárovým t-testem. Při porovnání klasických rizikových faktorů ICHS u skupiny nemocných a kontrolních osob se jako statisticky významný rizikový faktor projevil vyšší atherogenní index, kouření cigaret a nižší hladiny antioxidačních vitamínů. Rozdílnost stravovacích zvyklostí nemocných a kontrolních osob byla potvrzena vyhodnocením výživových dotazníků. V souboru nemocných s infarktem myokardu se projevila nízká informovanost o zásadách r (cs)
Title
  • Vliv stravovacích zvyklostí na výskyt infarktu myokardu
  • Vliv stravovacích zvyklostí na výskyt infarktu myokardu (cs)
  • Influence of dietary habits on occurance of acute myocardial infarction (en)
skos:prefLabel
  • Vliv stravovacích zvyklostí na výskyt infarktu myokardu
  • Vliv stravovacích zvyklostí na výskyt infarktu myokardu (cs)
  • Influence of dietary habits on occurance of acute myocardial infarction (en)
skos:notation
  • RIV/00216275:25310/04:00001522!RIV08-MSM-25310___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 161-170
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GA203/02/0023), Z(MSM 253100002)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 593008
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00216275:25310/04:00001522
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • antioxidant vitamins; myocardial infarction (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [D6B8C24FAA07]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Pardubice
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Monitorování cizorodých látek v životním prostředí VI
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Roušar, Tomáš
  • Skalický, Jiří
  • Vojtíšek, Petr
  • Mužáková, Vladimíra
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Univerzita Pardubice
https://schema.org/isbn
  • 80-7194-722-9
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 25310
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software