Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The aim: The comparison of the occurrence of individual risk factors of CHD as well as of dietary habits in patients with acute myocardial infarction (AMI) and control group without cardiovascular disease. Methods: The studied groups included 50 patients in acute phase of myocardial infarction and 50 healthy control individuals. Serum concentrations of -tocopherol and -carotene were determined by HPLC, concentration of ascorbic acid spectrophotometrically. Dietary habits were evaluated by the dietary questionnaire. Statistical method: unpaired t-test, ADSTAT. Results: When comparing classical risk factors of CHD in AMI and control group neither serum level of total cholesterol nor BMI showed statistically significant difference. Statistically significant were higher atherogenic index, cigarette smoking and suboptimal levels of antioxidant vitamins in AMI group. Differences in dietary habits between patients and control group were confirmed by evaluation of dietary questionnaires. Poor knowledge abo (en)
- Cílem naší studie bylo porovnat zastoupení jednotlivých rizikových faktorů ischemické choroby srdeční (ICHS) a s nimi souvisejících stravovacích zvyklostí u souboru nemocných s infarktem myokardu a u kontrolní skupiny osob bez kardiovaskulárního onemocnění. Do studie bylo zařazeno 50 nemocných v akutní fázi infarktu myokardu a 50 kontrolních zdravých jedinců. Koncentrace -tokoferolu a -karotenu byla měřena pomocí HPLC, koncentrace vitamínu C spektrofotometricky. Stravovací zvyklosti byly zjištěny pomocí výživového dotazníku. Statistické hodnocení bylo provedeno nepárovým t-testem. Při porovnání klasických rizikových faktorů ICHS u skupiny nemocných a kontrolních osob se jako statisticky významný rizikový faktor projevil vyšší atherogenní index, kouření cigaret a nižší hladiny antioxidačních vitamínů. Rozdílnost stravovacích zvyklostí nemocných a kontrolních osob byla potvrzena vyhodnocením výživových dotazníků. V souboru nemocných s infarktem myokardu se projevila nízká informovanost o zásadách r
- Cílem naší studie bylo porovnat zastoupení jednotlivých rizikových faktorů ischemické choroby srdeční (ICHS) a s nimi souvisejících stravovacích zvyklostí u souboru nemocných s infarktem myokardu a u kontrolní skupiny osob bez kardiovaskulárního onemocnění. Do studie bylo zařazeno 50 nemocných v akutní fázi infarktu myokardu a 50 kontrolních zdravých jedinců. Koncentrace -tokoferolu a -karotenu byla měřena pomocí HPLC, koncentrace vitamínu C spektrofotometricky. Stravovací zvyklosti byly zjištěny pomocí výživového dotazníku. Statistické hodnocení bylo provedeno nepárovým t-testem. Při porovnání klasických rizikových faktorů ICHS u skupiny nemocných a kontrolních osob se jako statisticky významný rizikový faktor projevil vyšší atherogenní index, kouření cigaret a nižší hladiny antioxidačních vitamínů. Rozdílnost stravovacích zvyklostí nemocných a kontrolních osob byla potvrzena vyhodnocením výživových dotazníků. V souboru nemocných s infarktem myokardu se projevila nízká informovanost o zásadách r (cs)
|
Title
| - Vliv stravovacích zvyklostí na výskyt infarktu myokardu
- Vliv stravovacích zvyklostí na výskyt infarktu myokardu (cs)
- Influence of dietary habits on occurance of acute myocardial infarction (en)
|
skos:prefLabel
| - Vliv stravovacích zvyklostí na výskyt infarktu myokardu
- Vliv stravovacích zvyklostí na výskyt infarktu myokardu (cs)
- Influence of dietary habits on occurance of acute myocardial infarction (en)
|
skos:notation
| - RIV/00216275:25310/04:00001522!RIV08-MSM-25310___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(GA203/02/0023), Z(MSM 253100002)
|
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00216275:25310/04:00001522
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - antioxidant vitamins; myocardial infarction (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Monitorování cizorodých látek v životním prostředí VI
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Roušar, Tomáš
- Skalický, Jiří
- Vojtíšek, Petr
- Mužáková, Vladimíra
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| |
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |