About: Postprandial thermogenesis after administration of carbohydrate and protein rich isoenergetic meals     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The article focuses on a part of the total daily energy expenditure – thermic effect of food. The objective was to identify differences between postprandial energy expenditure after administering of isoenergetic testing meals with variable macronutrient content in selected experimental group. With the use of experiment the changes in energy expenditure above resting levels during 180 min after ingesting either high protein (85 en%) or maltodextrin (100 en%) meal-replacement shakes were identified. The experimental group were healthy men (n=20, 25,4 plus/minus 3,1 y). We found that, the amount of ~ 110 g of protein ingested within 10 min caused immediate and persisting thermic effect being significantly elevated for more than 3h. It is in contrast to the maltodextrin outcome. Ingestion of ~ 120 g caused a significant thermic effect lasting ~ 150 min. Diet induced thermogenesis calculated as the percentage of the protein and maltodextrin ingested reached ~ 14 % and 8 % respectively. (en)
  • Práce se zabývá komponentou energetického výdeje člověka - termickým vlivem stravy. Hlavním cílem práce bylo u vybrané skupiny jedinců identifikovat rozdíly v klidovém energetickém výdeji v postprandiálním období po podání dvou isoenergetických pokrmů o různém nutričním složení. V jednoslepé, zkřížené studii je v období 180 min po podání metodou experimentu zkoumán vliv dvou testovacích pokrmů o stejné energetické hodnotě, s různým složením (~ 85 en% bílkovin vs. ~ 100 en% maltodextrinu) na klidový energetický výdej u záměrně vybraného vzorku mužů (n=20, 25,4 plus/mínus 3,1 let). Energetický výdej byl měřen metodou nepřímé kalorimetrie. Z výsledků vyplývá, že jednorázově podané množství bílkovin (~ 110 g) má vliv na energetický metabolismus, který přetrvává více jak 180 min. Podání maltodextrinu (~ 120 g) energetický výdej významně zvyšuje po dobu 150 min. Termický vliv u bílkovin a maltodextrinu kalkulovaný jako podíl na přijaté energii dosáhl ~ 14 %, resp. 8 %.
  • Práce se zabývá komponentou energetického výdeje člověka - termickým vlivem stravy. Hlavním cílem práce bylo u vybrané skupiny jedinců identifikovat rozdíly v klidovém energetickém výdeji v postprandiálním období po podání dvou isoenergetických pokrmů o různém nutričním složení. V jednoslepé, zkřížené studii je v období 180 min po podání metodou experimentu zkoumán vliv dvou testovacích pokrmů o stejné energetické hodnotě, s různým složením (~ 85 en% bílkovin vs. ~ 100 en% maltodextrinu) na klidový energetický výdej u záměrně vybraného vzorku mužů (n=20, 25,4 plus/mínus 3,1 let). Energetický výdej byl měřen metodou nepřímé kalorimetrie. Z výsledků vyplývá, že jednorázově podané množství bílkovin (~ 110 g) má vliv na energetický metabolismus, který přetrvává více jak 180 min. Podání maltodextrinu (~ 120 g) energetický výdej významně zvyšuje po dobu 150 min. Termický vliv u bílkovin a maltodextrinu kalkulovaný jako podíl na přijaté energii dosáhl ~ 14 %, resp. 8 %. (cs)
Title
  • Postprandial thermogenesis after administration of carbohydrate and protein rich isoenergetic meals (en)
  • Postprandiální termogeneze po podání bílkovinného a sacharidového isoenergetického pokrmu
  • Postprandiální termogeneze po podání bílkovinného a sacharidového isoenergetického pokrmu (cs)
skos:prefLabel
  • Postprandial thermogenesis after administration of carbohydrate and protein rich isoenergetic meals (en)
  • Postprandiální termogeneze po podání bílkovinného a sacharidového isoenergetického pokrmu
  • Postprandiální termogeneze po podání bílkovinného a sacharidového isoenergetického pokrmu (cs)
skos:notation
  • RIV/00216224:14510/13:00069690!RIV14-MSM-14510___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • O
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 97748
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00216224:14510/13:00069690
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Thermic effect of food; indirect calorimetry; resting energy expenditure; fat free mass; protein; maltodextrin (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • SK - Slovenská republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [EB8BF4A4FCD4]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Slovak Journal of Health Sciences
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 4
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hrazdira, Luboš
  • Kumstát, Michal
issn
  • 1338-161X
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 14510
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 49 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software