About: Konkurence víceslovných a univerbizovaných názvů v oblasti gastronomie     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • There are some names of meals or of drinks that are called univerbizates (in Czech): univerbization in Czech is a process by which the words of a multiverbal lexeme fuse into a single or univerbized lexeme: koprová omáčka fuses into koprovka, uzené maso fuses into uzené, gothajský salám into gothaj. The words that are called univerbizates are almost derived from adjectives with suffix -ový (koprový) or from adjectives with suffix -ský (uherský) by suffixes -ák or -ka (koprová omáčka fuses into koprovka, uherský salám fuses into uherák), some of the univerbizates are formed by conversion (gothaj from gothajský salám) or some of them are products of ellipse of one word of multiverbal lexeme (uzené is result of ellipse of word maso in multiverbal lexeme uzené maso). (en)
  • Naše dosavadní výzkumy univerbizátů, tj. jednoslovných výrazů vzniklých z původních sousloví nebo ustálených slovních spojení ukázaly převahu těch, které jsou tvořeny sufixální derivací nad univerbizáty tvořenými desufixací a následnou konverzí nebo elipsou. Tyto tendence se projevily i u univerbizátů z oblasti gastronomie. Nejvíce univerbizátů v gastronomii je tvořeno sufixy -ák a -ka. Většina univerbizátů z oblasti gastronomie patří k výrazům substandardním s různým stupněm expresivity (nejvyšší expresivitu nesou univerbizáty se sufixem -áč a -ák, univerbizáty se sufixem -ka bývají spíše hovorové), za standardní považujeme většinou univerbizáty se sufixy -ec, -ník a univerbizáty vzniklé konverzí nebo elipsou.
  • Naše dosavadní výzkumy univerbizátů, tj. jednoslovných výrazů vzniklých z původních sousloví nebo ustálených slovních spojení ukázaly převahu těch, které jsou tvořeny sufixální derivací nad univerbizáty tvořenými desufixací a následnou konverzí nebo elipsou. Tyto tendence se projevily i u univerbizátů z oblasti gastronomie. Nejvíce univerbizátů v gastronomii je tvořeno sufixy -ák a -ka. Většina univerbizátů z oblasti gastronomie patří k výrazům substandardním s různým stupněm expresivity (nejvyšší expresivitu nesou univerbizáty se sufixem -áč a -ák, univerbizáty se sufixem -ka bývají spíše hovorové), za standardní považujeme většinou univerbizáty se sufixy -ec, -ník a univerbizáty vzniklé konverzí nebo elipsou. (cs)
Title
  • Konkurence víceslovných a univerbizovaných názvů v oblasti gastronomie
  • Simplified form - univerbizates and multiverbal terms in the field of gastronomy (used as the names of food and beverages) (en)
  • Konkurence víceslovných a univerbizovaných názvů v oblasti gastronomie (cs)
skos:prefLabel
  • Konkurence víceslovných a univerbizovaných názvů v oblasti gastronomie
  • Simplified form - univerbizates and multiverbal terms in the field of gastronomy (used as the names of food and beverages) (en)
  • Konkurence víceslovných a univerbizovaných názvů v oblasti gastronomie (cs)
skos:notation
  • RIV/00216224:14410/10:00044146!RIV11-MSM-14410___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 266988
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00216224:14410/10:00044146
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • multiverbal form; univerbized form; gastronomy; suffix; ellipse; fuse (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [6C9DD7D5E9CC]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Užívání a prožívání jazyka. K 90. narozeninám Františka Daneše.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kolářová, Ivana
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Univerzita Karlova v Praze. Nakladatelství Karolinum
https://schema.org/isbn
  • 978-80-246-1756-5
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 14410
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 38 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software