Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Kapsaicin je látka obsažená v paprice (Capsicum, Solanaceae), která je zodpovědná za pálivý pocit při styku se sliznicemi a zvyšuje sekreci žaludečních šťáv. Cílem naší práce bylo studovat změny obsahu kapsaicinu v různých částech (semeník, dolní dužnina, horní dužnina a semínka) plodů různých odrůd paprik (Jubila, Novoselská kapie, Cecei Fellallo, Takanotsume a Bogyiszloi Vastaghusu). Dále jsme se zaměřili na porovnání získaných výsledků s pálivostí daného druhu papriky. Nejdříve jsme studovali základní elektrochemické chování čistého kapsaicinu pomocí cyklické voltametrie. Zjistili jsme, že stanovovaná látka je elektroaktivní a poskytuje svůj elektrochemický signál při potenciálu okolo 0.6 V. Tyto výsledky jsme následně použili při optimalizaci stanovení kapsaicinu pomocí průtokové injekční analýzy s elektrochemickou detekcí. Za našich výsledků vyplývá, že nejvhodnější mobilní fází byla směs acetátového pufru (pH 4) a methanolu v poměru 40:60 (v/v, %).
- Kapsaicin je látka obsažená v paprice (Capsicum, Solanaceae), která je zodpovědná za pálivý pocit při styku se sliznicemi a zvyšuje sekreci žaludečních šťáv. Cílem naší práce bylo studovat změny obsahu kapsaicinu v různých částech (semeník, dolní dužnina, horní dužnina a semínka) plodů různých odrůd paprik (Jubila, Novoselská kapie, Cecei Fellallo, Takanotsume a Bogyiszloi Vastaghusu). Dále jsme se zaměřili na porovnání získaných výsledků s pálivostí daného druhu papriky. Nejdříve jsme studovali základní elektrochemické chování čistého kapsaicinu pomocí cyklické voltametrie. Zjistili jsme, že stanovovaná látka je elektroaktivní a poskytuje svůj elektrochemický signál při potenciálu okolo 0.6 V. Tyto výsledky jsme následně použili při optimalizaci stanovení kapsaicinu pomocí průtokové injekční analýzy s elektrochemickou detekcí. Za našich výsledků vyplývá, že nejvhodnější mobilní fází byla směs acetátového pufru (pH 4) a methanolu v poměru 40:60 (v/v, %). (cs)
- Capsaicin is a compound contained in capsicum (Capsicum, Solanaceae), which is responsible for pungent effect of this vegetable and increase of secretion of digestive fluid. The aim of the work is to investigate of changes in content of capsaicin in different parts of fruit (ovary, bottom flesh, upper flesh and seeds) of different cultivars of capsicum (Jubila, Novoselska kapie, Cecei Fellallo, Takanotsume and Bogyiszloi Vastaghusu). Consequently, we aimed on comparison of the content of capsaicin with sharpness of different cultivars of capsicum. Primarily, we investigated a basic electrochemical behaviour of capsaicin using cyclic voltammetry. We found out that the compound of interest is electroactive and give the electrochemical signal at potential of 0.6 V. We utilized these results at optimization of determination of capsaicin by flow injection analysis coupled with electrochemical detector. (en)
|
Title
| - Studium změny obsahu kapsaicinu v různých částech plodů papriky
- Studium změny obsahu kapsaicinu v různých částech plodů papriky (cs)
- Investigation of changes in content of capsaicin in different parts of a fruit of capsicum (en)
|
skos:prefLabel
| - Studium změny obsahu kapsaicinu v různých částech plodů papriky
- Studium změny obsahu kapsaicinu v různých částech plodů papriky (cs)
- Investigation of changes in content of capsaicin in different parts of a fruit of capsicum (en)
|
skos:notation
| - RIV/00216224:14310/06:00015749!RIV10-GA0-14310___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00216224:14310/06:00015749
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - capsaicin; Capsicum Solanaceae; different cultivars of capsicum; electrochemical detection; HPLC-ED (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Vliv abiotickych a biotických stresoru na vlastnosti rostlin 2006
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Havel, Ladislav
- Horna, Aleš
- Kizek, René
- Křížková, Soňa
- Šupálková, Veronika
- Petrlová, Jitka
- Stavělíková, H.
- Mikelová, Radka
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Česká zemědělská univerzita v Praze
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |