About: Luteolin - a useful flavonoid     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Flavonoids are naturally abundant phenolic compounds present in green plants. Animals do not produce flavonoids; however, they may receive them in plant foods. Their name is derived from the Latin word flavus - yellow, after their usual colour, which gives colour to certain flowers and fruits. They thus serve to attract pollinators and facilitate seed dispersal. In plants, they are usually present in the form of glycosides, especially in epidermal cells and mesophyll. Flavonoids have various functions in plants, such as protection against UV radiation and oxidative stress. They also serve as a defence against herbivores and some pathogens. In addition, flavonoids affect the transport of the plant hormone auxin, which participates in allelopathic interactions between organisms. Flavonoids are secondary plant metabolites that show a wide range of health effects on the human body. These include antioxidant, venotonic, analgesic, antiviral, anti-inflammatory, anxiolytic and sedative effects. Plants containing large amounts of flavonoids have always been used in folk medicine. One major flavonoid is luteolin, which is the main topic of this review. Large amounts of luteolin are contained in a number of types of fruit, vegetables, herbs and spices. Examples of frequently used culinary plants high in flavonoids are celery, parsley, green peppers, broccoli, carrots, artichokes, rosemary, thyme, mint, sage and chamomile. A high content of luteolin is also present in peanut hulls and dyer's rocket (Reseda luteola L.). A number of current studies deal with Japanese thistle (Cirsium japonicum Fisch. ex DC.) because this plant contains extraordinary amounts of luteolin with many medicinal effects. (en)
  • Flavonoidy jsou v přírodě hojně zastoupené fenolické látky, přítomné v zelených rostlinách. Živočichové flavonoidy netvoří, mohou je však přijímat v rostlinné potravě. Jejich název je odvozen z latinského slova flavus - žlutý, a to podle jejich nejčastějšího zbarvení. Způsobují proto barevnost některých květů a plodů a slouží tak k lákání opylovačů i šíření semen. V rostlinách jsou přítomny obvykle ve formě glykosidů především v epidermálních buňkách a v mezofylu. Flavonoidy mají v rostlinách různé funkce, např. ochranu před UV zářením a oxidativním stresem a obranu před herbivory a některými patogeny. Ovlivňují také transport rostlinného hormonu auxinu a podílejí se na alelopatických interakcích mezi organismy. Flavonoidy jsou sekundárními metabolity rostlin. Na lidský organismus vykazují řadu léčebných účinků, např. antioxidační, venotonický, analgetický, protivirový, protizánětlivý, anxiolytický a sedativní. Rostliny obsahující velké množství flavonoidů se odedávna používají v lidovém léčitelství. Významným flavonoidem je také luteolin, kterému je věnován tento přehledový článek. Velké množství luteolinu obsahuje řada druhů ovoce, zeleniny, léčivých bylin i koření, z těch nejběžnějších a často v kuchyni používaných rostlin je to např. celer, petržel, zelená paprika, brokolice, mrkev, artyčok, rozmarýn, tymián, máta, šalvěj nebo heřmánek. Vysoký obsah luteolinu mají také arašídové slupky a rýt barvířský (Reseda luteola L.). V současné době probíhá řada studií s pcháčem japonským (Cirsium japonicum Fisch. ex DC.) - rostlinou s vysokým obsahem luteolinu a mnoha léčivými účinky.
  • Flavonoidy jsou v přírodě hojně zastoupené fenolické látky, přítomné v zelených rostlinách. Živočichové flavonoidy netvoří, mohou je však přijímat v rostlinné potravě. Jejich název je odvozen z latinského slova flavus - žlutý, a to podle jejich nejčastějšího zbarvení. Způsobují proto barevnost některých květů a plodů a slouží tak k lákání opylovačů i šíření semen. V rostlinách jsou přítomny obvykle ve formě glykosidů především v epidermálních buňkách a v mezofylu. Flavonoidy mají v rostlinách různé funkce, např. ochranu před UV zářením a oxidativním stresem a obranu před herbivory a některými patogeny. Ovlivňují také transport rostlinného hormonu auxinu a podílejí se na alelopatických interakcích mezi organismy. Flavonoidy jsou sekundárními metabolity rostlin. Na lidský organismus vykazují řadu léčebných účinků, např. antioxidační, venotonický, analgetický, protivirový, protizánětlivý, anxiolytický a sedativní. Rostliny obsahující velké množství flavonoidů se odedávna používají v lidovém léčitelství. Významným flavonoidem je také luteolin, kterému je věnován tento přehledový článek. Velké množství luteolinu obsahuje řada druhů ovoce, zeleniny, léčivých bylin i koření, z těch nejběžnějších a často v kuchyni používaných rostlin je to např. celer, petržel, zelená paprika, brokolice, mrkev, artyčok, rozmarýn, tymián, máta, šalvěj nebo heřmánek. Vysoký obsah luteolinu mají také arašídové slupky a rýt barvířský (Reseda luteola L.). V současné době probíhá řada studií s pcháčem japonským (Cirsium japonicum Fisch. ex DC.) - rostlinou s vysokým obsahem luteolinu a mnoha léčivými účinky. (cs)
Title
  • Luteolin - a useful flavonoid (en)
  • Luteolin - užitečný flavonoid
  • Luteolin - užitečný flavonoid (cs)
skos:prefLabel
  • Luteolin - a useful flavonoid (en)
  • Luteolin - užitečný flavonoid
  • Luteolin - užitečný flavonoid (cs)
skos:notation
  • RIV/00216208:11310/14:10271917!RIV15-MSM-11310___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 26769
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00216208:11310/14:10271917
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • toxicology; pharmacology; medicine; bio-pharmaceutical; luteolin; flavonoid (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [4FB5CF39EA71]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Prevence úrazů, otrav a násilí
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 10
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Patočka, Jiří
  • Navrátilová, Zdeňka
issn
  • 1801-0261
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 11310
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 75 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software