About: The festive experiments with motivation from kitchen     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • V příspěvku autorky představují návody čtyř chemických experimentů inspirovaných svátečním obdobím Velikonoc. První experiment je zaměřen na testování aromatické látky přidávané do vanilinových resp. vanilkových cukrů, kde se studenti mohou stát ve výuce chemie kontrolorem kvality potravin. Další experimenty využívají vlastnosti fenolů, které jsou využity při izolaci eugenolu z hřebíčku a thymolu z tymiánu. Poslední experiment je ukázkou izolačního postupu, kdy se z přírodního materiálu získá velké množství čisté látky.
  • V příspěvku autorky představují návody čtyř chemických experimentů inspirovaných svátečním obdobím Velikonoc. První experiment je zaměřen na testování aromatické látky přidávané do vanilinových resp. vanilkových cukrů, kde se studenti mohou stát ve výuce chemie kontrolorem kvality potravin. Další experimenty využívají vlastnosti fenolů, které jsou využity při izolaci eugenolu z hřebíčku a thymolu z tymiánu. Poslední experiment je ukázkou izolačního postupu, kdy se z přírodního materiálu získá velké množství čisté látky. (cs)
  • In this article we introduce chemical experiments which are inspired by Easter's time and its aromas. The main theme is the isolation of derivatives of phenol - vanillin, ethylvanillin, thymol, eugenol. It's a suitable theme for detection of main characteristics of phenolic compounds like an acidity and also reaction of the functional groups. In the age of different food affairs these experiments with the food composition can be interesting part of the chemical education. The last experiment leading to the isolation of trimyristin shows one isolation's experiment with large amount of the product. (en)
Title
  • The festive experiments with motivation from kitchen (en)
  • Sváteční experimenty s náměty z kuchyně
  • Sváteční experimenty s náměty z kuchyně (cs)
skos:prefLabel
  • The festive experiments with motivation from kitchen (en)
  • Sváteční experimenty s náměty z kuchyně
  • Sváteční experimenty s náměty z kuchyně (cs)
skos:notation
  • RIV/00216208:11310/13:10135338!RIV14-MSM-11310___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, Z(MSM0021620857)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 109204
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00216208:11310/13:10135338
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • school's chemical experiments; trimyristin; thymol; eugenol; ethylvanillin; vanillin (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [D9D863D62750]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Donovaly
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Banská Bystrica
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Súčastnosť a perspektívy didaktiky chémie III.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hybelbauerová, Simona
  • Opatová, Michala
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Fakulta prírodných vied, univerzita Mateja Bela Banská Bystrica
https://schema.org/isbn
  • 978-80-557-0546-0
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 11310
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software