About: Effect of the liquid milk nutritional supplement with enhanced content of whey protein on the nutritional status of the elderly     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem studie bylo zhodnocení vlivu dlouhodobého podávání nápoje se zvýšeným obsahem syrovátkových proteinů a sníženým obsahem laktózy vyrobeného podle nové receptury (Nutrisen) seniorům žijícím v institucionalizované péči. Studie proběhla u 47 klientů domova důchodců v Praze starších 65 let v období květen – červenec 2013. Suplementovaná skupina (23 osob) konzumovala denně 200 ml mléčného nápoje ve třech různých chuťových variantách po dobu 8 týdnů. Kontrolní skupina konzumovala běžnou stravu. Byly hodnoceny antropometrické a biochemické ukazatele nutričního stavu a snášenlivost preparátu při dlouhodobém podávání. Nutričně definovaný mléčný nápoj byl v osmitýdenní klinické studii seniory dobře snášen a měl příznivý vliv na vývoj hmotnosti, hladinu albuminu, prealbuminu, vitaminu D a HDL-cholesterolu.
  • Cílem studie bylo zhodnocení vlivu dlouhodobého podávání nápoje se zvýšeným obsahem syrovátkových proteinů a sníženým obsahem laktózy vyrobeného podle nové receptury (Nutrisen) seniorům žijícím v institucionalizované péči. Studie proběhla u 47 klientů domova důchodců v Praze starších 65 let v období květen – červenec 2013. Suplementovaná skupina (23 osob) konzumovala denně 200 ml mléčného nápoje ve třech různých chuťových variantách po dobu 8 týdnů. Kontrolní skupina konzumovala běžnou stravu. Byly hodnoceny antropometrické a biochemické ukazatele nutričního stavu a snášenlivost preparátu při dlouhodobém podávání. Nutričně definovaný mléčný nápoj byl v osmitýdenní klinické studii seniory dobře snášen a měl příznivý vliv na vývoj hmotnosti, hladinu albuminu, prealbuminu, vitaminu D a HDL-cholesterolu. (cs)
  • The aim of this study was to evaluate the effect of long-term administration of a beverage with increased amounts of whey protein and reduced amounts of lactose, produced in accordance with a new recipe “Nutrisen,” on the elderly living in institutionalized care. The study was carried out from May to July, 2013, on 47 retirement home residents, living in Prague, all of which were 65 years or older. Supplemented group (n = 23) consumed (200 ml) milk drinks with three different flavours on a daily basis for eight weeks. The reference group was on a normal diet. Anthropometric and biochemical indicators of nutritional status and tolerance of the nutritional supplement during long-term use were evaluated. The specific nutritionally defined milk drink (Nutrisen), used in this study, was well tolerated by the elderly study participants, over the eight-week clinical study. We observed a positive effect on the participant’s weight, serum albumin, prealbumin, vitamin D and HDL-cholesterol. (en)
Title
  • Effect of the liquid milk nutritional supplement with enhanced content of whey protein on the nutritional status of the elderly (en)
  • Vliv podávání tekutého mléčného nutričního doplňku se zvýšeným obsahem syrovátkových bílkovin na nutriční stav seniorů
  • Vliv podávání tekutého mléčného nutričního doplňku se zvýšeným obsahem syrovátkových bílkovin na nutriční stav seniorů (cs)
skos:prefLabel
  • Effect of the liquid milk nutritional supplement with enhanced content of whey protein on the nutritional status of the elderly (en)
  • Vliv podávání tekutého mléčného nutričního doplňku se zvýšeným obsahem syrovátkových bílkovin na nutriční stav seniorů
  • Vliv podávání tekutého mléčného nutričního doplňku se zvýšeným obsahem syrovátkových bílkovin na nutriční stav seniorů (cs)
skos:notation
  • RIV/00216208:11120/14:43909239!RIV15-TA0-11120___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(TA01010765)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 7-8
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 53812
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00216208:11120/14:43909239
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • vitamin D; supplementation; elderly; nutritional status; malnutrition (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [031F3C4611BD]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Vnitřní lékařství
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 60
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Binder, Michael
  • Procházka, Bohumír
  • Anděl, Michal
  • Rambousková, Jolana
issn
  • 0042-773X
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 11120
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software