About: Vliv vysokého tlaku na snížení alergenicity proteinů rMal d 1 a rDau c 1 a orientační kvantifikace jejich obsahu v jablku Golden Delicious a mrkvi     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of study was to verify the hypothesis of impact of the high pressure, time and moderate temperature on the reduction of allergenicity of proteins rMal d1 and rDau c1. Recombinant allergens rMal d1 and rDau c1 were treated by high pressures 400, 450, 500, 550 MPa held for 3 and 10 minutes at constant temperature of 25 °C and by the constant pressure of 500 MPa for 10 minutes at temperatures 30, 40 and 50°C. The basophile activation test was performed using cells from 20 birch allergic patients with oral allergy syndrome to apple and to carrot who have sensitisation to Bet v 1, Mal d 1 and Dau c1. The reactivity of the serum from sensitized patients with treated allergens rMal d1 and rDau c1 at pressure 500MPa for 10 minutes at 30?50°C was verified by Western blot. The modification of structures rMal d1 and rDau c1 by high pressure was determined by circular dichroism (spectropolarimetr J-810). We did not confirm the influence of high pressure and moderate temperature on allergenicity of rMal d (en)
  • Cílem práce bylo ověřit hypotézu o vlivu tlaku, doby ošetření a teploty na snížení nebo odstranění alergenních účinků proteinů rMal d1, rDau c1. Alergeny rMal d1 a rDau c1 byly ošetřeny vysokým tlakem 400, 450, 500, 550 MPa při vybrané konstantní teplotě 25 °C s výdrží tlaku 3 min. a 10 min. a poté konstantním tlakem 500 MPa po dobu 10 min. při teplotách 30, 40 a 50 °C. Test aktivace basofilů (BAT) byl proveden u 20 břízových alergiků s projevy orálního alergického syndromu po jablku a mrkvi a zároveň s laboratorně prokázanou senzibilizací na alergeny rBet v 1, rMal d1 a rDau c1. Metodou Western blot bylo zjišťováno, zda reaguje sérum senzibilizovaných pacientů s ošetřenými alergeny rMal d1 a rDau c1 tlakem 500 MPa s výdrží 10 min při teplotách 30, 40 a 50 °C. Změny struktury rMal d1 a rDau c1 vlivem tlakování byly zjišťovány metodou cirkulárního dichroismu na spektropolarimetru J-810 (Jasco, Japonsko). Vliv vysokého tlaku a vliv mírné teploty na snížení alergenicity proteinů rMal d1 a rDau c1 se nepo
  • Cílem práce bylo ověřit hypotézu o vlivu tlaku, doby ošetření a teploty na snížení nebo odstranění alergenních účinků proteinů rMal d1, rDau c1. Alergeny rMal d1 a rDau c1 byly ošetřeny vysokým tlakem 400, 450, 500, 550 MPa při vybrané konstantní teplotě 25 °C s výdrží tlaku 3 min. a 10 min. a poté konstantním tlakem 500 MPa po dobu 10 min. při teplotách 30, 40 a 50 °C. Test aktivace basofilů (BAT) byl proveden u 20 břízových alergiků s projevy orálního alergického syndromu po jablku a mrkvi a zároveň s laboratorně prokázanou senzibilizací na alergeny rBet v 1, rMal d1 a rDau c1. Metodou Western blot bylo zjišťováno, zda reaguje sérum senzibilizovaných pacientů s ošetřenými alergeny rMal d1 a rDau c1 tlakem 500 MPa s výdrží 10 min při teplotách 30, 40 a 50 °C. Změny struktury rMal d1 a rDau c1 vlivem tlakování byly zjišťovány metodou cirkulárního dichroismu na spektropolarimetru J-810 (Jasco, Japonsko). Vliv vysokého tlaku a vliv mírné teploty na snížení alergenicity proteinů rMal d1 a rDau c1 se nepo (cs)
Title
  • Vliv vysokého tlaku na snížení alergenicity proteinů rMal d 1 a rDau c 1 a orientační kvantifikace jejich obsahu v jablku Golden Delicious a mrkvi
  • Influence of the high pressure on reduction of allergenicity of proteins rMal d1, rDau c1 and orientation quantification of their contents in apple Golden Delicious and in carrot (en)
  • Vliv vysokého tlaku na snížení alergenicity proteinů rMal d 1 a rDau c 1 a orientační kvantifikace jejich obsahu v jablku Golden Delicious a mrkvi (cs)
skos:prefLabel
  • Vliv vysokého tlaku na snížení alergenicity proteinů rMal d 1 a rDau c 1 a orientační kvantifikace jejich obsahu v jablku Golden Delicious a mrkvi
  • Influence of the high pressure on reduction of allergenicity of proteins rMal d1, rDau c1 and orientation quantification of their contents in apple Golden Delicious and in carrot (en)
  • Vliv vysokého tlaku na snížení alergenicity proteinů rMal d 1 a rDau c 1 a orientační kvantifikace jejich obsahu v jablku Golden Delicious a mrkvi (cs)
skos:notation
  • RIV/00216208:11120/09:00002058!RIV10-MSM-11120___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(2B06139)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 349688
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00216208:11120/09:00002058
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • allergens rMal d1; rDau c1; high pressure; allergenicity (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [44AC5DCAEDBF]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Alergie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 11
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Houška, Milan
  • Kučera, Petr
  • Strohalm, Jan
  • Heroldová, Martina
  • Kmínková, Milena
  • Šetinová, Ivana
  • Gabrovská, Dana
  • Paulíčková, I.
  • Urbanová, Marie
  • Julínek, Ondřej
  • Honzová, Stanislava
  • Kváčová, Anabela
  • Vávrová, Helena
  • Trnková, Barbora
issn
  • 1212-3536
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 11120
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software