Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - VÝCHODISKA: Vliv výživy na zdraví patří mezi nejdiskutovanější témata současnosti, v kontextu adiktologických služeb se však zatím jedná o poměrně málo prozkoumanou oblast. Výzkumná studie se proto zaměřuje na kvalitu stravování a nutriční návyky klientů v nízkoprahových kontaktních centrech na území České republiky. CÍL: Cílem práce je zmapovat stravovací návyky z pohledu denního přijmu základních živin, vyváženosti diety, pitného režimu a kvalitativních změn ve výživě u vybrané cílové skupiny uživatelů drog. SOUBOR: Výzkumný soubor činil 88 participantů. Procentuálně obsahoval soubor 42 % žen a 58 % mužů. Dle věku byli participanti rozděleni do pěti kategorií. METODY: Výzkum byl realizován prostřednictvím dotazníkového šetření, kdy byly zjišťovány demografické údaje (věk, aktuální váha výška, informace o bydlení a zaměstnání), skutečnosti týkající se užívání návykových látek (druh, forma, frekvence) a stravovací návyky (frekvence příjmu základních živin a tekutin, nutriční preference a kvalitativní změny ve výživě). VÝSLEDKY: Výsledky naznačují, že u více než 50 % participantů se vykytují nevhodné nutriční návyky. Ve výsledcích se současně objevují významné kvalitativní rozdíly ve stravování mezi jednotlivými skupinami uživatelů (ztráta chuti a snížení hmotnosti u uživatelů opioidních látek a stimulancií; zvýšená chuť k jídlu u uživatelů konopí a halucinogenů).
- VÝCHODISKA: Vliv výživy na zdraví patří mezi nejdiskutovanější témata současnosti, v kontextu adiktologických služeb se však zatím jedná o poměrně málo prozkoumanou oblast. Výzkumná studie se proto zaměřuje na kvalitu stravování a nutriční návyky klientů v nízkoprahových kontaktních centrech na území České republiky. CÍL: Cílem práce je zmapovat stravovací návyky z pohledu denního přijmu základních živin, vyváženosti diety, pitného režimu a kvalitativních změn ve výživě u vybrané cílové skupiny uživatelů drog. SOUBOR: Výzkumný soubor činil 88 participantů. Procentuálně obsahoval soubor 42 % žen a 58 % mužů. Dle věku byli participanti rozděleni do pěti kategorií. METODY: Výzkum byl realizován prostřednictvím dotazníkového šetření, kdy byly zjišťovány demografické údaje (věk, aktuální váha výška, informace o bydlení a zaměstnání), skutečnosti týkající se užívání návykových látek (druh, forma, frekvence) a stravovací návyky (frekvence příjmu základních živin a tekutin, nutriční preference a kvalitativní změny ve výživě). VÝSLEDKY: Výsledky naznačují, že u více než 50 % participantů se vykytují nevhodné nutriční návyky. Ve výsledcích se současně objevují významné kvalitativní rozdíly ve stravování mezi jednotlivými skupinami uživatelů (ztráta chuti a snížení hmotnosti u uživatelů opioidních látek a stimulancií; zvýšená chuť k jídlu u uživatelů konopí a halucinogenů). (cs)
- BACKGROUND: Nutrition has significant impact on health and and is currently one of the most discussed topics. In the context of addiction services it is a relatively little-researched area. This research study focuses on the quality of food and nutritional habits of clients in selected low-threshold contact centers in the Czech Republic. OBJECTIVE: The aim is to explore eating habits in terms of daily intake of essential nutrients, balanced diet, drinking regime and qualitative changes in the diet of a selected target group of drug users. PARTICIPANTS: The sample consisted of 88 participants - percentage contained 42% women and 58% men. Participants were divided into five categories by their age. DESIGN AND MEASUREMENTS: The research was conducted through a questionnaire survey, which collected demographic data (age, current height weight, information on housing and employment), the factors related to substance use (type, form, frequency) and eating habits (frequency of intake of essential nutrients and fluids, nutritional preferences and qualitative changes in the diet). RESULTS: The results indicate more than 50% of participants have inappropriate nutritional habits. The results at the same time show qualitative differences in diet between specific groups of users (loss of appetite and weight loss in users of opioid substances and stimulants; increased appetite for cannabis and hallucinogens). (en)
|
Title
| - Dietary habits and changes in nutrition among clients of selected contact centres (en)
- Stravovací zvyklosti a změny ve výživě u klientů ve vybraných kontaktních centrech
- Stravovací zvyklosti a změny ve výživě u klientů ve vybraných kontaktních centrech (cs)
|
skos:prefLabel
| - Dietary habits and changes in nutrition among clients of selected contact centres (en)
- Stravovací zvyklosti a změny ve výživě u klientů ve vybraných kontaktních centrech
- Stravovací zvyklosti a změny ve výživě u klientů ve vybraných kontaktních centrech (cs)
|
skos:notation
| - RIV/00216208:11110/13:10190874!RIV14-MSM-11110___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00216208:11110/13:10190874
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - contact centre; malnutrition; substance use; Dietary habits (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Čablová, Lenka
- Konečná, Miroslava
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |