About: Bevacizumab in the therapy of ovarian carcinoma     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Karcinom vaječníků společně s karcinomem vejcovodů a primárními nádory peritonea je v ČR ročně diagnostikován u přibližně 1 100 žen, přičemž 70 % případů diagnostikováno v pokročilém stadiu III nebo IV podle FIGO. I proto více než 60 % žen na toto onemocnění nakonec umírá. Základní léčebnou modalitou je operace, jejímž cílem je odstranění všech nádorových ložisek, tj. dosažení tzv. „nulového rezidua“. Nezbytnou součástí primární léčby je chemoterapie, avšak i přes pokroky v operativě a standardní chemoterapii se však v posledních více než 15 letech výsledky nezlepšují. Řada studií hledala nové možnosti léčby, které by vedly ke zlepšení výsledků. Přidání třetího cytostatika k dubletu carboplatina + paclitaxel však ke zlepšení výsledků nevedlo. Další možností je intraperitoneální léčba. Tu hodnotilo několik studií, intraperitoneální léčba sice vedla ke zlepšení výsledků, ale vzhledem k toxicitě je vhodná jen pro vybrané pacientky. Na přelomu tisíciletí se do léčby nádorů postupně zavádějí cílené léky. Tyto léky na rozdíl od chemoterapie působí na jednotlivé molekuly buněčných signálních kaskád. Jednou ze skupin cílených léků jsou i léky s antiangiogenním účinkem, mezi něž patří také bevacizumab – humanizovaná monoklonální protilátka proti růstovému faktoru cévního endotelu (vascular endothelial growth factor – VEGF). Bevacizumab byl hodnocen u nemocných s karcinomem vaječníků v několika studiích II. fáze v monoterapii i v kombinaci s chemoterapií. Výsledky vedly k zahájení několika studií III. fáze.
  • Karcinom vaječníků společně s karcinomem vejcovodů a primárními nádory peritonea je v ČR ročně diagnostikován u přibližně 1 100 žen, přičemž 70 % případů diagnostikováno v pokročilém stadiu III nebo IV podle FIGO. I proto více než 60 % žen na toto onemocnění nakonec umírá. Základní léčebnou modalitou je operace, jejímž cílem je odstranění všech nádorových ložisek, tj. dosažení tzv. „nulového rezidua“. Nezbytnou součástí primární léčby je chemoterapie, avšak i přes pokroky v operativě a standardní chemoterapii se však v posledních více než 15 letech výsledky nezlepšují. Řada studií hledala nové možnosti léčby, které by vedly ke zlepšení výsledků. Přidání třetího cytostatika k dubletu carboplatina + paclitaxel však ke zlepšení výsledků nevedlo. Další možností je intraperitoneální léčba. Tu hodnotilo několik studií, intraperitoneální léčba sice vedla ke zlepšení výsledků, ale vzhledem k toxicitě je vhodná jen pro vybrané pacientky. Na přelomu tisíciletí se do léčby nádorů postupně zavádějí cílené léky. Tyto léky na rozdíl od chemoterapie působí na jednotlivé molekuly buněčných signálních kaskád. Jednou ze skupin cílených léků jsou i léky s antiangiogenním účinkem, mezi něž patří také bevacizumab – humanizovaná monoklonální protilátka proti růstovému faktoru cévního endotelu (vascular endothelial growth factor – VEGF). Bevacizumab byl hodnocen u nemocných s karcinomem vaječníků v několika studiích II. fáze v monoterapii i v kombinaci s chemoterapií. Výsledky vedly k zahájení několika studií III. fáze. (cs)
  • Ovarian together with salfinx carcinoma and primary peritoneal tumors are in CR diagnosed in 1100 women per year, when 70 % cases are already diagnosed at advanced stages III or IV according to FIGO. Therefore, more than 60% women die of this disease. The surgery represents the basic treatment modality to remove all the tumors and is ensued by chemotherapy. However despite the progress of standard chemotherapy and surgery, the therapy results have not advanced in last 15 years. Around the turn of the millennium, new targeted drugs are introduced into cancer therapy, which affect single molecules of signalling pathways. Bevacizumab – a humanized monoclonal antibody against vascular endothelial growth factor (VEGF) belongs among targeted drugs with antiangiogenic properties. Bevacizumab was evaluated in ovarian carcinoma patients in phase II studies in monotherapy and combined with chemotherapy. The phase III studies were initiated. (en)
Title
  • Bevacizumab in the therapy of ovarian carcinoma (en)
  • Bevacizumab v léčbě karcinomu vaječníku
  • Bevacizumab v léčbě karcinomu vaječníku (cs)
skos:prefLabel
  • Bevacizumab in the therapy of ovarian carcinoma (en)
  • Bevacizumab v léčbě karcinomu vaječníku
  • Bevacizumab v léčbě karcinomu vaječníku (cs)
skos:notation
  • RIV/00209805:_____/14:#0000577!RIV15-MSM-00209805
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(ED2.1.00/03.0101)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 5134
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00209805:_____/14:#0000577
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • bevacizumab; ovarian carcinoma; targeted biological treatment (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [60B8FD2137A6]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Farmakoterapie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 10
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Chovanec, Josef
issn
  • 1801-1209
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software