About: Molekulární cytogenetika v diagnostice genetických abnormalit u karcinomu děložního hrdla     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Standardy léčby karcinomu děložního hrdla vycházejí zejména z klasických prognostických histopatologických faktorů. Dle dostupných studií se zdá, že genetické defekty a specifické chromozomové abnormality mohou způsobovat deregulaci genové exprese a hrát důležitou roli při vzniku a vývoji intraepiteliálních cervikálních neoplazií a ovlivnit progresi do karcinomu děložního hrdla. S progresí jsou asociovány zejména amplifikace protoonkogenu MYCC (8q24) a amplifikace genu pro lidskou telomerázu hTERC (3q26). Práce shrnuje současné poznatky o úloze chromozomových abnormalit při vzniku karcinomu děložního hrdla a popisuje techniku vícebarevné HPV-FISH jako molekulárně cytogenetickou metodu, která umožňuje simultánně identifikovat buňky infikované HPV a amplifikace genů hTERC a MYCC u vzorků prekancerózních cervikálních intraepiteliálních lézí a karcinomu děložního hrdla. Výsledky vyšetření umožňují stanovit, které vzorky obsahují vysoce rizikovou infekci HPV a chromozomové aberace spojené s potenciálem progrese a nádorového bujení. Detekce těchto nových genetických markerů by mohla přispět k individualizovanému zacílení léčby a upřesnit follow-up.
  • Standardy léčby karcinomu děložního hrdla vycházejí zejména z klasických prognostických histopatologických faktorů. Dle dostupných studií se zdá, že genetické defekty a specifické chromozomové abnormality mohou způsobovat deregulaci genové exprese a hrát důležitou roli při vzniku a vývoji intraepiteliálních cervikálních neoplazií a ovlivnit progresi do karcinomu děložního hrdla. S progresí jsou asociovány zejména amplifikace protoonkogenu MYCC (8q24) a amplifikace genu pro lidskou telomerázu hTERC (3q26). Práce shrnuje současné poznatky o úloze chromozomových abnormalit při vzniku karcinomu děložního hrdla a popisuje techniku vícebarevné HPV-FISH jako molekulárně cytogenetickou metodu, která umožňuje simultánně identifikovat buňky infikované HPV a amplifikace genů hTERC a MYCC u vzorků prekancerózních cervikálních intraepiteliálních lézí a karcinomu děložního hrdla. Výsledky vyšetření umožňují stanovit, které vzorky obsahují vysoce rizikovou infekci HPV a chromozomové aberace spojené s potenciálem progrese a nádorového bujení. Detekce těchto nových genetických markerů by mohla přispět k individualizovanému zacílení léčby a upřesnit follow-up. (cs)
  • The standard treatment for cervical cancer based mainly on classical histopathological prognostic factors. Based on available studies, it appears that genetic defects in a specific chromosomal abnormalities can cause deregulation of gene expression and play an important role in the genesis and development of cervical intraepithelial neoplasia and affect progression to cervical cancer . With the progression are associated mainly MYCC proto-oncogene amplification ( 8q24 ) and amplification of the gene for the human telomerase utility of hTERC ( 3q26 ) . The paper summarizes the current knowledge on the role of chromosomal abnormalities in the development of cervical cancer and HPV describes a technique multicolor -FISH as a molecular cytogenetic method that allows to simultaneously identify HPV -infected cells and gene amplification and utility of hTERC MYCC in samples of precancerous cervical intraepithelial neoplasia and cervical carcinoma. The results of examinations possible to determine which samples contain high-risk HPV infection and chromosome aberrations associated with potential progression and tumor growth. Detection of these new genetic markers could contribute to individualized targeted treatment and to clarify the follow -up. (en)
Title
  • Molekulární cytogenetika v diagnostice genetických abnormalit u karcinomu děložního hrdla
  • Molekulární cytogenetika v diagnostice genetických abnormalit u karcinomu děložního hrdla (cs)
  • Molecular cytogenetics in diagnosis of genetic abnormalities in cervical cancer (en)
skos:prefLabel
  • Molekulární cytogenetika v diagnostice genetických abnormalit u karcinomu děložního hrdla
  • Molekulární cytogenetika v diagnostice genetických abnormalit u karcinomu děložního hrdla (cs)
  • Molecular cytogenetics in diagnosis of genetic abnormalities in cervical cancer (en)
skos:notation
  • RIV/00209805:_____/13:#0000491!RIV14-MZ0-00209805
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 89345
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00209805:_____/13:#0000491
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • diagnosis of genetic abnormalities; cervical carcinoma; cervical intraepithelial neoplasia; molekulární cytogenetika; MYCC proto-oncogene (8q24) (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [99E42B2499EF]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Praktická gynekologie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 17
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Mouková, Lucie
issn
  • 1211-6645
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software