About: Proton pump inhibitors in peptic lesions therapy     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Terapie onemocnění, asociovaných s přítomností žaludeční kyseliny solné, prošla od r. 1910, kdy byla do klinické praxe uvedena poprvé antacida, bouřlivým vývojem. V poslední době jsou nejúčinnějšími léky, z pohledu intenzity a doby suprese žaludeční kyseliny solné, nepochybně léky označené jako blokátory protonové pumpy. Jejich rozdělení na léky 1. a 2. generace vyjadřuje především změny v jejich farmakokinetice a farmako-dynamice. Léky jsou podány ve formě prodrug a teprve v parietální buňce žaludeční sliznice jsou měněny na formu účinnou. Jejich metabolizmus prostřednictvím jaterního cytochromu p450 je zdrojem možných lékových interakcí, které se jen minimálně týkají pantoprazolu, díky jeho metabolické konverzi na sulfát. Výhodou léků je, že jejich sekreční funkce je potlačena blokací nitrobuněčné struktury, označené jako K-ATPáza (protonová pumpa) a ne zablokováním pouze některého z receptorů na povrchu parietální buňky, např. H2 receptoru. Mezi jednotlivými blokátory jsou, kromě možných interakcí, nepochybné rozdíly, např. pokud jde o rychlost nástupu supresorického účinku nebo dobu trvání suprese žaludeční kyseliny chlorovodíkové, ale vesměs platí, že všechny tyto léky jsou léky neobyčejně účinnými a bezpečnými. Vedlejší účinky, především při dlouhodobé medikaci, byly popsány, ale nejsou četné.
  • Terapie onemocnění, asociovaných s přítomností žaludeční kyseliny solné, prošla od r. 1910, kdy byla do klinické praxe uvedena poprvé antacida, bouřlivým vývojem. V poslední době jsou nejúčinnějšími léky, z pohledu intenzity a doby suprese žaludeční kyseliny solné, nepochybně léky označené jako blokátory protonové pumpy. Jejich rozdělení na léky 1. a 2. generace vyjadřuje především změny v jejich farmakokinetice a farmako-dynamice. Léky jsou podány ve formě prodrug a teprve v parietální buňce žaludeční sliznice jsou měněny na formu účinnou. Jejich metabolizmus prostřednictvím jaterního cytochromu p450 je zdrojem možných lékových interakcí, které se jen minimálně týkají pantoprazolu, díky jeho metabolické konverzi na sulfát. Výhodou léků je, že jejich sekreční funkce je potlačena blokací nitrobuněčné struktury, označené jako K-ATPáza (protonová pumpa) a ne zablokováním pouze některého z receptorů na povrchu parietální buňky, např. H2 receptoru. Mezi jednotlivými blokátory jsou, kromě možných interakcí, nepochybné rozdíly, např. pokud jde o rychlost nástupu supresorického účinku nebo dobu trvání suprese žaludeční kyseliny chlorovodíkové, ale vesměs platí, že všechny tyto léky jsou léky neobyčejně účinnými a bezpečnými. Vedlejší účinky, především při dlouhodobé medikaci, byly popsány, ale nejsou četné. (cs)
  • The treatment of diseases related to the presence of gastric hydrochloric acid has gone through a tumultuous development since 1910 when antacids were first introduced in clinical practice. Recently, the drugs referred to as proton pump inhibitors have undoubtedly been the most effective drugs in terms of the intens ity and duration of suppression of gastric hydrochloric acid. Their division into first- and second-generation drugs mainly reflects the changes in their pharmacokinetics and pharmacodynamics. The drugs are administered as a prodrug and only converted into an active form in the parietal cell of the gastric mucosa. Their meta-bolism through the hepatic cytochrome p450 is a source of possible drug interactions that only minimally involve pantoprazole, due to its metabolic conversion into sulphate. An advantage of the drugs is that their secretory function is suppressed by blocking the intracellular structure, referred to as K-ATPase (proton pump), and not by blocking only some of the receptors on the surface of the parietal cell, e. g. the H2 receptor. In addition to possible interactions, the individual inhibitors clearly differ in terms of the rapidity of onset of the suppres sor effect or the duration of suppression of gastric hydrochloric acid; however, it is generally true that all these drugs are exceedingly effective and safe. Side effects, particularly with long-term medication, have been reported, but are not numerous. (en)
Title
  • Proton pump inhibitors in peptic lesions therapy (en)
  • Blokátory protonové pumpy v terapii s žaludeční kyselinou asociovaných chorob
  • Blokátory protonové pumpy v terapii s žaludeční kyselinou asociovaných chorob (cs)
skos:prefLabel
  • Proton pump inhibitors in peptic lesions therapy (en)
  • Blokátory protonové pumpy v terapii s žaludeční kyselinou asociovaných chorob
  • Blokátory protonové pumpy v terapii s žaludeční kyselinou asociovaných chorob (cs)
skos:notation
  • RIV/00209805:_____/12:#0000391!RIV13-MZ0-00209805
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 11
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 125287
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00209805:_____/12:#0000391
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • proton pump inhibitors; prodrug; K-ATPase; drug interactions; side effects of PPI treatment (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [93503FDE2320]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Medicína pro praxi
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 9
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dítě, Petr
  • Novotný, Ivo
issn
  • 1214-8687
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software