About: 15 let projektu MedPed v České republice     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • V devadesátých letech minulého století se ve státě Utah v USA objevila iniciativa zaměřená na včasnou identifikaci osob s familiární hypercholesterolémií (FH) ohrožených infarktem myokardu a úmrtím v mladém věku. Cílem bylo diagnostikovat onemocnění již v asymptomatickém stadiu, především mezi příbuznými pacientů po ischemické kardivaskulární příhodě, a včasným zahájením hypolipidemické léčby zabránit jejich předčasnému úmrtí. Tato iniciativa nazvaná MedPed (Make Early Diagnoses to prevent Early Deaths) se postupně rozšířila do více než 30 zemí světa a získala záštitu WHO. Česká republika se k projektu připojila v průběhu roku 1998. Díky podpoře České společnosti pro aterosklerózu byla v následujícíhc letech vybudována rozsáhlá síť center a specializovaných pracovišť zabývajících se diagnostikou a léčbou závažných dyslipidémií. Zásluhou lékařů a sester z těchto center počet identifikovaných a léčených osob s FH rychle narůstal. V současnosti je v ČR evidováno téměř 30% z očekávaného počtu 20 000 pacientů s FH a v tomto ohledu patří ČR k nejúspěšnějším zemím. Ke zdárnému průběhu projektu podstatným způsobem přispěla dostupnost molekulárně genetické diagnostiky FH. Autoři shrnují 15letou historii projektu MedPed v ČR.
  • V devadesátých letech minulého století se ve státě Utah v USA objevila iniciativa zaměřená na včasnou identifikaci osob s familiární hypercholesterolémií (FH) ohrožených infarktem myokardu a úmrtím v mladém věku. Cílem bylo diagnostikovat onemocnění již v asymptomatickém stadiu, především mezi příbuznými pacientů po ischemické kardivaskulární příhodě, a včasným zahájením hypolipidemické léčby zabránit jejich předčasnému úmrtí. Tato iniciativa nazvaná MedPed (Make Early Diagnoses to prevent Early Deaths) se postupně rozšířila do více než 30 zemí světa a získala záštitu WHO. Česká republika se k projektu připojila v průběhu roku 1998. Díky podpoře České společnosti pro aterosklerózu byla v následujícíhc letech vybudována rozsáhlá síť center a specializovaných pracovišť zabývajících se diagnostikou a léčbou závažných dyslipidémií. Zásluhou lékařů a sester z těchto center počet identifikovaných a léčených osob s FH rychle narůstal. V současnosti je v ČR evidováno téměř 30% z očekávaného počtu 20 000 pacientů s FH a v tomto ohledu patří ČR k nejúspěšnějším zemím. Ke zdárnému průběhu projektu podstatným způsobem přispěla dostupnost molekulárně genetické diagnostiky FH. Autoři shrnují 15letou historii projektu MedPed v ČR. (cs)
  • MedPed project (Make early diagnoses to prevent early deaths) is focused on early identification of individuals suffering from severe inherited dyslipidemias and threatened by premature clinical manifestation of atherosclerosis, and their early treatment. The Czech Republic (CR) joined the project in 1998. At present, almost 30% of all patients in CR expected to have familial hypercholesterolemia are registered, which makes CR one of the most succesfull country in the world. Authors summarized the history of the MedPed project in CR. (en)
Title
  • 15 let projektu MedPed v České republice
  • 15 let projektu MedPed v České republice (cs)
  • 15th Anniversary of MedPed project in the Czech Republic (en)
skos:prefLabel
  • 15 let projektu MedPed v České republice
  • 15 let projektu MedPed v České republice (cs)
  • 15th Anniversary of MedPed project in the Czech Republic (en)
skos:notation
  • RIV/00209775:_____/13:#0000261!RIV14-MZ0-00209775
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(NT14186)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 5
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 119632
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00209775:_____/13:#0000261
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • atherosclerosis; MedPed; familial hypercholesterolemia (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [5694E58E0EAF]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Hypertenze a kardiovaskulární prevence
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 2
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Freiberger, Tomáš
  • Vrablík, Michal
issn
  • 1805-4129
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software