About: Cantharidin: natural bioactive molecule with a long history     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Kantaridin, zpuchýřující látka produkovaná hmyzem řádu Coleoptera, má dlouhou historii jak v lidové, tak i tradiční medicíně. Kantaridin, terpenoid 7-oxabicyclo-[2.2.1]-heptanového typu, je jedovatá chemická sloučenina, vylučovaná mnoha druhy puchýřníků, brouků čeledi majkovitých (Meloidae). Mezi nejznámější patří puchýřník lékařský (Lytta vesicatoria), známý v Evropě již od středověku jako %22španělská muška%22 a používaný jako afrodiziakum. V dermatologii mohou být zředěné roztoky kantaridinu použity jako lokální léky pro léčbu benigních epiteliálních výrůstků: k odstranění bradavic a léčbě molluscum contagiosum. Schopnost kantaridinu vyvolávat množství nežádoucích účinků však vedla k jeho zařazení na seznam nebezpečných léčiv. Extrémní riziko akutní toxicity kantaridinu hrozí zejména při použití látky jako afrodiziaka. Kantaridin je velmi nebezpečný a může snadno způsobit smrt. Z těchto důvodů je užití kantaridinu v mnoha zemích nezákonné. Nicméně, podle nových klinických výsledků, je kantaridin bezpečný a hodnotný lék a měl by být vrácen do léčebného armamentária dermatologů. Kromě toho, podle aktuálních lékařských informací, kantaridin, stejně jako jeho některé analogy (zejména nor-kantaridin), vykazuje potenciální protinádorovou aktivitu. Laboratorní studie s kulturami nádorových buněčných linií naznačují, že tato aktivita se může vztahovat k inhibici protein-fosfatázy 2A. Je obecně známo, že může být rakovinným supresorem a může vyvolat fosforylaci a aktivaci kináz, které mohou urychlit růst nádoru. Kantaridin vykazuje silnou protinádorovou aktivitu u lidských rakovinných buněk. Způsobuje zastavení cyklu buněčného dělení a vyvolává apoptózu u mnoha typů nádorových buněk.
  • Kantaridin, zpuchýřující látka produkovaná hmyzem řádu Coleoptera, má dlouhou historii jak v lidové, tak i tradiční medicíně. Kantaridin, terpenoid 7-oxabicyclo-[2.2.1]-heptanového typu, je jedovatá chemická sloučenina, vylučovaná mnoha druhy puchýřníků, brouků čeledi majkovitých (Meloidae). Mezi nejznámější patří puchýřník lékařský (Lytta vesicatoria), známý v Evropě již od středověku jako %22španělská muška%22 a používaný jako afrodiziakum. V dermatologii mohou být zředěné roztoky kantaridinu použity jako lokální léky pro léčbu benigních epiteliálních výrůstků: k odstranění bradavic a léčbě molluscum contagiosum. Schopnost kantaridinu vyvolávat množství nežádoucích účinků však vedla k jeho zařazení na seznam nebezpečných léčiv. Extrémní riziko akutní toxicity kantaridinu hrozí zejména při použití látky jako afrodiziaka. Kantaridin je velmi nebezpečný a může snadno způsobit smrt. Z těchto důvodů je užití kantaridinu v mnoha zemích nezákonné. Nicméně, podle nových klinických výsledků, je kantaridin bezpečný a hodnotný lék a měl by být vrácen do léčebného armamentária dermatologů. Kromě toho, podle aktuálních lékařských informací, kantaridin, stejně jako jeho některé analogy (zejména nor-kantaridin), vykazuje potenciální protinádorovou aktivitu. Laboratorní studie s kulturami nádorových buněčných linií naznačují, že tato aktivita se může vztahovat k inhibici protein-fosfatázy 2A. Je obecně známo, že může být rakovinným supresorem a může vyvolat fosforylaci a aktivaci kináz, které mohou urychlit růst nádoru. Kantaridin vykazuje silnou protinádorovou aktivitu u lidských rakovinných buněk. Způsobuje zastavení cyklu buněčného dělení a vyvolává apoptózu u mnoha typů nádorových buněk. (cs)
  • Cantharidin, a vesicant produced by insects in the order Coleoptera, has a long history both in folk and traditional medicine. Cantharidin, terpenoid of 7-oxabicyclo-[2.2.1]-heptane type, is a poisonous chemical compound secreted by many species of blister beetle, and most notably by the Spanish fly, Lytta vesicatoria. In dermatology, diluted solutions of cantharidin can be used as a topical medication for the treatment of benign epithelial growths: to remove warts and to treat the small papules of Molluscum contagiosum. The potential of cantharidin for adverse effects has led to its inclusion in a list of hazardous drugs. The extreme risk in acute toxicity of cantharidin makes any use as an aphrodisiac. It is highly dangerous because it can easily cause death. As a result, it is illegal to use cantharidin for this purpose in many countries. Nevertheless, according to new clinical results, cantharidin is a safe and valuable medication and should be readded to the dermatologic therapeutic armamentarium. In addition to topical medical applications, cantharidin, as well as its some analogues (mainly norcantharidin), show potential anticancer activities. Laboratory studies with cultured tumor cell lines suggest that this activity may relate to inhibition of protein phosphatase 2A, a specific serine/threonine phosphatase that can dephosphorylate multiple kinases. It is generally considered to be a cancer suppressor and its inhibition can induce phosphorylation and activation of substrate kinases that mainly accelerate growth. Cantharidin has shown potent anticancer activities on human cancer cells. It induces cell cycle arrest and apoptosis in many types of cancer cells. (en)
Title
  • Cantharidin: natural bioactive molecule with a long history (en)
  • Kantaridin: přírodní bioaktivní molekula s dlouhou historií
  • Kantaridin: přírodní bioaktivní molekula s dlouhou historií (cs)
skos:prefLabel
  • Cantharidin: natural bioactive molecule with a long history (en)
  • Kantaridin: přírodní bioaktivní molekula s dlouhou historií
  • Kantaridin: přírodní bioaktivní molekula s dlouhou historií (cs)
skos:notation
  • RIV/00179906:_____/13:10189030!RIV14-MZ0-00179906
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 82344
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00179906:_____/13:10189030
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • biomedicine; toxicology; pharmacology; blister beetle; natural biomolecule; cantharidin (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [41E704D1ECD5]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Kontakt
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 15
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kuča, Kamil
  • Patočka, Jiří
issn
  • 1212-4117
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software