About: Healing effects of burdock     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Arctium L. je rod dvouděložných rostlin z čeledi Asteraceae, známých jako lopuchy. Svůj původ mají ve Starém světě, ale několik druhů se rozšířilo po celém světě. Rostliny z rodu Arctium mají tmavě zelené listy, které mohou dorůstat délky až 70 cm. Jednotlivé druhy lopuchů kvetou od července do října. Pichlavá plodenství těchto rostlin se snadno zachycují na srsti zvířat a oblečení a slouží tak k šíření semen. Lopuchy nejsou jedovaté, nicméně většina zvířat se konzumaci těchto rostlin vyhýbá. Lopuch je tradiční léčivá bylina, jejíž kořeny a plody, případně i listy se používají po staletí k léčbě řady onemocnění. Byla používána jako %22čistič krve%22, k odstraňování jedů z krve, jako diuretikum (pomáhá tělu zbavit se přebytečné vody a zvyšuje tvorbu moči) a jako lokální lék na kožní problémy, jako jsou ekzém, akné a lupénka. V tradiční čínské medicíně je lopuch často používán s jinými bylinami při bolesti v krku a nachlazení. Výtažky z kořene lopuchu se nacházejí jak v různých rostlinných, tak i homeopatických přípravcích. Olejový extrakt z kořene lopuchu, nazývaný lopuchový olej, je v současné době používán v Evropě v dobré víře, že je užitečný k ošetřování vlasové pokožky. V Japonsku a některých částech Evropy jsou mladé rostliny lopuchu sklízeny a pojídány jako kořenová zelenina. Lopuch obsahuje inulin, přírodní vlákniny a také byl tradičně používán ke zlepšení trávení. Nedávné studie skutečně potvrzují, že lopuch má prebiotické vlastnosti, které by mohly zlepšit zdraví. Navzdory tomu, že lopuch byl používán po staletí k léčbě různých nemocí, existuje jen velmi málo vědeckých studií, které by zkoumaly jeho účinky.
  • Arctium L. je rod dvouděložných rostlin z čeledi Asteraceae, známých jako lopuchy. Svůj původ mají ve Starém světě, ale několik druhů se rozšířilo po celém světě. Rostliny z rodu Arctium mají tmavě zelené listy, které mohou dorůstat délky až 70 cm. Jednotlivé druhy lopuchů kvetou od července do října. Pichlavá plodenství těchto rostlin se snadno zachycují na srsti zvířat a oblečení a slouží tak k šíření semen. Lopuchy nejsou jedovaté, nicméně většina zvířat se konzumaci těchto rostlin vyhýbá. Lopuch je tradiční léčivá bylina, jejíž kořeny a plody, případně i listy se používají po staletí k léčbě řady onemocnění. Byla používána jako %22čistič krve%22, k odstraňování jedů z krve, jako diuretikum (pomáhá tělu zbavit se přebytečné vody a zvyšuje tvorbu moči) a jako lokální lék na kožní problémy, jako jsou ekzém, akné a lupénka. V tradiční čínské medicíně je lopuch často používán s jinými bylinami při bolesti v krku a nachlazení. Výtažky z kořene lopuchu se nacházejí jak v různých rostlinných, tak i homeopatických přípravcích. Olejový extrakt z kořene lopuchu, nazývaný lopuchový olej, je v současné době používán v Evropě v dobré víře, že je užitečný k ošetřování vlasové pokožky. V Japonsku a některých částech Evropy jsou mladé rostliny lopuchu sklízeny a pojídány jako kořenová zelenina. Lopuch obsahuje inulin, přírodní vlákniny a také byl tradičně používán ke zlepšení trávení. Nedávné studie skutečně potvrzují, že lopuch má prebiotické vlastnosti, které by mohly zlepšit zdraví. Navzdory tomu, že lopuch byl používán po staletí k léčbě různých nemocí, existuje jen velmi málo vědeckých studií, které by zkoumaly jeho účinky. (cs)
  • Arctium L. is a genus of plants commonly known as burdock, family Asteraceae. Native to the Old World, several species have been widely introduced worldwide. Plants of the genus Arctium have dark green leaves that can grow up to 70 cm long. Arctium species generally flower from July through to October. The prickly heads of these plants (burrs) are noted for easily catching on to fur and clothing, thus providing an excellent mechanism for seed dispersal. Burdocks are not toxic, however, most animals avoid ingesting these plants. Burdock is a traditional medicinal herb and its roots and fruits are used for centuries to treat a host of ailments. It has been used as a %22blood purifier%22, to clear the bloodstream of toxins, as a diuretic (helping rid the body of excess water by increasing urine output), and as a topical remedy for skin problems such as eczema, acne, and psoriasis. In Traditional Chinese Medicine, burdock is often used with other herbs for sore throat and colds. Extracts of burdock root are found in a variety of herbal preparations, as well as homeopathic remedies. Burdock root oil extract, also called Bur oil, is currently used in Europe under the belief that it is a useful scalp treatment. In Japan and some parts of Europe, young burdock plants can be harvested and eaten as a root vegetable. Burdock contains inulin, a natural dietary fiber, and has also been used traditionally to improve digestion. In fact, recent studies confirm that burdock has prebiotic properties that could improve health. Despite the fact that burdock has been used for centuries to treat a variety of conditions, very few scientific studies have examined burdock's effects. (en)
Title
  • Healing effects of burdock (en)
  • Léčivé účinky lopuchů
  • Léčivé účinky lopuchů (cs)
skos:prefLabel
  • Healing effects of burdock (en)
  • Léčivé účinky lopuchů
  • Léčivé účinky lopuchů (cs)
skos:notation
  • RIV/00179906:_____/13:10145804!RIV14-MZ0-00179906
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 84583
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00179906:_____/13:10145804
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • toxicology; pharmacology; bioactive compounds; botany and ethnobotany; Arctium; burdock (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [FA94E46270D2]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Prevence úrazů, otrav a násilí
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 9
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Patočka, Jiří
  • Navrátilová, Zdeňka
issn
  • 1801-0261
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software