About: Lidské papilomaviry a jejich úloha v etiopatogenezi dlaždicobuněčného karcinomu dutiny ústní a orofaryngu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Malignant tumors of the head and neck are one of the more common malignancies and in men are among the ten most common malignant tumors in general. Approximately 90 % of malignant tumors of the head and neck arise from the original or metaplastic squamous epithelium lining the abovementioned organs and anatomical areas. The remaining 10 % are malignant tumors of the salivary glands, extranodal hematological malignancies and malignant tumors of mesenchymal origin. The most important risk factors for squamous cell carcinoma of head and neck (HNSCC) still represent smoking and chronic alcohol abuse. At present, however, evidence has emerged that an equally important risk factor - at least for a subset of HNSCCs, particularly affecting the tonsil and the base of the tongue - is persistent oral high-risk human papillomavirus (HR-HPV) infection. Some authors even speak about a global epidemic of cancer of the oral cavity and oropharynx caused by these viruses. To the role of HR-HPV in the etiopathogenesis of cancer of the oral cavity and oropharynx submitted monograph is devoted. (en)
  • Zhoubné nádory hlavy a krku představují jednu z častějších malignit; u mužů patří tyto nádory mezi deset nejčastějších zhoubných nádorů vůbec. Nejdůležitějšími rizikovými faktory pro vznik karcinomů jsou stále nikotin a alkohol. V současné době se však ukazuje, že neméně významným rizikovým faktorem je orální infekce vysoce rizikovými typy lidských papilomavirů, podle některých autorů lze dokonce hovořit o celosvětové epidemii karcinomu dutiny ústní a orofaryngu způsobeného těmito typy virů. Monografie se zabývá aktuálním tématem úlohy lidských papilomavirů v etiopatogenezi dlaždicobuněčného karcinomu dutiny ústní a orofaryngu. Je rozdělena do dvou na sebe navazujících částí. V prvních kapitolách jsou shrnuty nejdůležitější poznatky o dlaždicobuněčném karcinomu dutiny ústní a orofaryngu. Druhá část monografie je věnována lidským papilomavirům, se zvláštním zaměřením na jejich úlohu při vzniku tohoto zhoubného nádoru. V samostatné obrazové příloze jsou pak ilustrovány nálezy z vlastního výzkumu věnovaného této problematice.
  • Zhoubné nádory hlavy a krku představují jednu z častějších malignit; u mužů patří tyto nádory mezi deset nejčastějších zhoubných nádorů vůbec. Nejdůležitějšími rizikovými faktory pro vznik karcinomů jsou stále nikotin a alkohol. V současné době se však ukazuje, že neméně významným rizikovým faktorem je orální infekce vysoce rizikovými typy lidských papilomavirů, podle některých autorů lze dokonce hovořit o celosvětové epidemii karcinomu dutiny ústní a orofaryngu způsobeného těmito typy virů. Monografie se zabývá aktuálním tématem úlohy lidských papilomavirů v etiopatogenezi dlaždicobuněčného karcinomu dutiny ústní a orofaryngu. Je rozdělena do dvou na sebe navazujících částí. V prvních kapitolách jsou shrnuty nejdůležitější poznatky o dlaždicobuněčném karcinomu dutiny ústní a orofaryngu. Druhá část monografie je věnována lidským papilomavirům, se zvláštním zaměřením na jejich úlohu při vzniku tohoto zhoubného nádoru. V samostatné obrazové příloze jsou pak ilustrovány nálezy z vlastního výzkumu věnovaného této problematice. (cs)
Title
  • Lidské papilomaviry a jejich úloha v etiopatogenezi dlaždicobuněčného karcinomu dutiny ústní a orofaryngu
  • Lidské papilomaviry a jejich úloha v etiopatogenezi dlaždicobuněčného karcinomu dutiny ústní a orofaryngu (cs)
  • The role of human papillomaviruses in the etiopathogenesis of squamous cell carcinoma of the oral cavity and oropharynx (en)
skos:prefLabel
  • Lidské papilomaviry a jejich úloha v etiopatogenezi dlaždicobuněčného karcinomu dutiny ústní a orofaryngu
  • Lidské papilomaviry a jejich úloha v etiopatogenezi dlaždicobuněčného karcinomu dutiny ústní a orofaryngu (cs)
  • The role of human papillomaviruses in the etiopathogenesis of squamous cell carcinoma of the oral cavity and oropharynx (en)
skos:notation
  • RIV/00179906:_____/12:10133692!RIV13-MZ0-00179906
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 147012
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00179906:_____/12:10133692
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • prognostic factors; human papilomaviruses; p16 protein; oropharynx; oral cavity; squamous cell carcinoma (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [9C1050467D28]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • Neuveden
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Lidské papilomaviry a jejich úloha v etiopatogenezi dlaždicobuněčného karcinomu dutiny ústní a orofaryngu
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Laco, Jan
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Galén
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7262-874-2
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software