About: Nutritional support before surgery     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Malnutrition before surgery is common and adversely affects the postoperative course. Risk groups are cancer and geriatric patients, patients with inflammatory bowel disease or other chronic catabolic diseases. Nutritional risk assessment is a required component of pre-operative examination. To identify risk patient is nutritionally suitable NRS 2002 GREATER-THAN OR EQUAL TO 3 points (Nutritional Risk Score) or SGA (Subject Global Assessment). Nutritional care before surgery involves first improving the nutritional status of the appropriate interventions for malnourished patients with elective surgery, 2. short-term nutritional support for risk people in length from 10 to 12 days before cancer surgery, 3. in the preoperative immunonutrition for all patients undergoing major surgery, regardless of nutritional status and 4. the preoperative drinking isotonic solution with maltodextrin at the time of last meal two hours prior to surgery. Immediate postoperative parenteral nutrition may be risk, according to new findings. The current strategy of the safe operation preffers a pre-operative energy reserves building, which serves for healing following surgery during the transition of insufficient energy intake. (en)
  • Malnutrice před plánovanou operací je častá a nepříznivě ovlivňuje pooperační průběh. Rizikovými skupinami jsou onkologičtí a geriatričtí nemocní, pacienti s nespecifickým střevním zánětem či jiným chronickým katabolizujícím onemocněním. Vyšetření nutričního stavu je povinná součást předoperačního vyšetření. K identifikaci nutričně rizikového pacienta je vhodný NRS 2002 GREATER-THAN OR EQUAL TO 3 body (Nutritional Risk Score) nebo SGA (Subject Global Assessment). Nutriční příprava k operaci spočívá 1. ve zlepšení nutričního stavu vhodnou intervencí u malnutričních pacientů s odložitelnou operací, 2. v krátkodobé nutriční přípravě nutričně rizikových osob v délce 7-10 dnů před plánovanou operací z důvodu nádorového onemocnění, 3. v předoperační imunonutrici pro všechny pacienty, kteří podstupují velký operační výkon (bez ohledu na nutriční stav) a 4. v předoperačním popíjení izotonického roztoku s maltodextrinem v době od posledního jídla do dvou hodin před vlastní operací. Význam předoperační nutriční přípravy je zdůrazňován i proto, že bezpečnost bezprostřední pooperační parenterální výživy může být podle některých prací zpochybňována. Současná strategie bezpečné operace směřuje k předoperačnímu vytvoření energetických zásob, které následně slouží k pooperačnímu hojení v době přechodného nedostatečného energetického příjmu.
  • Malnutrice před plánovanou operací je častá a nepříznivě ovlivňuje pooperační průběh. Rizikovými skupinami jsou onkologičtí a geriatričtí nemocní, pacienti s nespecifickým střevním zánětem či jiným chronickým katabolizujícím onemocněním. Vyšetření nutričního stavu je povinná součást předoperačního vyšetření. K identifikaci nutričně rizikového pacienta je vhodný NRS 2002 GREATER-THAN OR EQUAL TO 3 body (Nutritional Risk Score) nebo SGA (Subject Global Assessment). Nutriční příprava k operaci spočívá 1. ve zlepšení nutričního stavu vhodnou intervencí u malnutričních pacientů s odložitelnou operací, 2. v krátkodobé nutriční přípravě nutričně rizikových osob v délce 7-10 dnů před plánovanou operací z důvodu nádorového onemocnění, 3. v předoperační imunonutrici pro všechny pacienty, kteří podstupují velký operační výkon (bez ohledu na nutriční stav) a 4. v předoperačním popíjení izotonického roztoku s maltodextrinem v době od posledního jídla do dvou hodin před vlastní operací. Význam předoperační nutriční přípravy je zdůrazňován i proto, že bezpečnost bezprostřední pooperační parenterální výživy může být podle některých prací zpochybňována. Současná strategie bezpečné operace směřuje k předoperačnímu vytvoření energetických zásob, které následně slouží k pooperačnímu hojení v době přechodného nedostatečného energetického příjmu. (cs)
Title
  • Nutritional support before surgery (en)
  • Nutriční příprava k operaci
  • Nutriční příprava k operaci (cs)
skos:prefLabel
  • Nutritional support before surgery (en)
  • Nutriční příprava k operaci
  • Nutriční příprava k operaci (cs)
skos:notation
  • RIV/00179906:_____/12:10127638!RIV13-MZ0-00179906
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 8-9
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 155171
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00179906:_____/12:10127638
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • nutritional risk; sipping; enteral nutrition; parenteral nutrition; surgical trauma (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [F5B7C9E1CF93]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Interní medicína pro praxi
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 14
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Havel, Eduard
issn
  • 1212-7299
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software