About: Invasive meningococcal diseases     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Většinu meningokokových onemocnění vyvolávají séroskupiny A,B,C, W-135, X a Y bakterie Neisseria meningitis, jejichž zastoupení se geograficky liší. Neisseria meningitis je velmi dobře citlivá na široké spektrum antibiotik, přesto se u některých jedinců i po zahájení včasné antibiotické (ATB) terapie může rozvinout systémová zánětlivá odpověď vedoucí k těžkému multiorgánovému selhání. Neisseria meningitidis může vyvolat invazivní a neinvazivní formu onemocnění. Mezi neinvazivní řadíme např. zánět nosohltanu, pneumonii, bronchitidu atd., invazivní meningokokové onemocnění (IMO) se manifestuje jako meningokoková sepse, meningokoková meningitida a sepse s meningitidou. Antibiotická léčba má za cíl co nejrychleji eliminovat původce onemocnění a tím mj. snížit produkci všech cytokinů a mediátorů podílejících se na rozvoji sepse. V České republice je Neisseria meningitis dobře citlivá na penicilin (PNC), v rámci úvodní empirické terapie jsou doporučovány cefalosporiny III. generace. V České republice je aktuálně dostupných několik meningokokových vakcín: polysacharidová vakcína, konjugovaná monovalentní vakcína a konjugovaná tetravakcína. Vzhledem k současné epidemiologické situaci, kdy je nejvyšší nemocnost způsobena séroskupinou B ve skupině dětí do 1 roku věku, je velmi očekávaná registrace nové vakcíny proti meningokokům B.
  • Většinu meningokokových onemocnění vyvolávají séroskupiny A,B,C, W-135, X a Y bakterie Neisseria meningitis, jejichž zastoupení se geograficky liší. Neisseria meningitis je velmi dobře citlivá na široké spektrum antibiotik, přesto se u některých jedinců i po zahájení včasné antibiotické (ATB) terapie může rozvinout systémová zánětlivá odpověď vedoucí k těžkému multiorgánovému selhání. Neisseria meningitidis může vyvolat invazivní a neinvazivní formu onemocnění. Mezi neinvazivní řadíme např. zánět nosohltanu, pneumonii, bronchitidu atd., invazivní meningokokové onemocnění (IMO) se manifestuje jako meningokoková sepse, meningokoková meningitida a sepse s meningitidou. Antibiotická léčba má za cíl co nejrychleji eliminovat původce onemocnění a tím mj. snížit produkci všech cytokinů a mediátorů podílejících se na rozvoji sepse. V České republice je Neisseria meningitis dobře citlivá na penicilin (PNC), v rámci úvodní empirické terapie jsou doporučovány cefalosporiny III. generace. V České republice je aktuálně dostupných několik meningokokových vakcín: polysacharidová vakcína, konjugovaná monovalentní vakcína a konjugovaná tetravakcína. Vzhledem k současné epidemiologické situaci, kdy je nejvyšší nemocnost způsobena séroskupinou B ve skupině dětí do 1 roku věku, je velmi očekávaná registrace nové vakcíny proti meningokokům B. (cs)
  • The majority of meningococcal diseases are caused by serogroups A,B,C,W-135, X and Y of bacteria Neisseria meningitis, geographical distribution of which varies substantially. Neisseria meningitidis is fairly sensitive to the broad spectrum of antibiotics, but in some cases,even after timely initiation of proper antibiotic therapy, systemic inflammatory response may develop, which can lead to a severe multiorgan failure. Neisseria meningitidis can cause both invasive and noninvasive form of the disease. Noninvasive meningoccocal diseases include for example pharyngitis, pneumonia, bronchitis and others. Invasive meningococcal disease (IMO) is manifested as meningococcal septicemia, meningococcal meningitis and sepsis with meningitis. Antibiotic treatment aims to quickly eliminate the causative agent and thus, inter alia, to reduce the production of all cytokines or mediators involved in the development of sepsis. Neisseria meningitis is sensitive to penicillin (PNC) in Czech Republic. During the initial empirical therapy cephalosporins of the 3rd generation are recommended. Several types of meningococcal vaccines are currently available in Czech Republic-polysacharide vaccine, conjugate vaccine and monovalent conjugate tetravaccine. Due to the current epidemiological situation, where the highest morbidity in children under one year of age is caused by serogroup B, a registration of the new vaccine against meningococcal B is urgently needed. (en)
Title
  • Invasive meningococcal diseases (en)
  • Invazivní meningokoková onemocnění
  • Invazivní meningokoková onemocnění (cs)
skos:prefLabel
  • Invasive meningococcal diseases (en)
  • Invazivní meningokoková onemocnění
  • Invazivní meningokoková onemocnění (cs)
skos:notation
  • RIV/00179906:_____/11:10130418!RIV13-MZ0-00179906
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 10
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 205642
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00179906:_____/11:10130418
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • diseases; meningococcal; Invasive (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [8C43B964A309]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Interní medicína pro praxi
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 13
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Boštíková, Vanda
  • Chlíbek, Roman
  • Kosina, Pavel
  • Plíšek, Stanislav
  • Prášil, Petr
issn
  • 1212-7299
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software