About: Úskalí současné laboratorní diagnostiky a terapie vulvovaginální kandidózy     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Vulvovaginal candidiasis remains one of the most frequently diagnosed inflammatory diseases of the vagina, which affects most sexually active women. In most patients, it is manifested as acute inflammation which is easy to diagnose and treat. However, in the susceptible population, it may be characterized by recurrent episodes, usually with an unknown cause or exacerbating moment. These facts complicate the diagnosis and therapy. This is highlighted by both non-specific symptoms shared with many other vaginal infections and paucity of reliable signs for diagnosis. Under these circumstances, it is difficult to associate vaginal complaints with yeasts and, vice versa, the presence of yeasts does not necessarily confirm fungal aetiology. Therefore, it is better to regard the condition as a syndrome and the chronic problems as vulvovaginal discomfort. It is a prerequisite for an unbiased diagnostic approach, increasing the probability of finding the real cause of the problem and the chances of treating or even curing the disease. The article is concerned with controversial and problematic aspects of diagnosis and treatment of vulvovaginal candidiasis with a focus on laboratory diagnosis, terminology, epidemiology and ecology of yeasts in relation to vaginal microbiota and, last but not least, on alternative therapeutic approaches. (en)
  • Vulvovaginální kandidóza je nejčastějším onemocněním pochvy, které postihuje během života většinu žen. U převážné části z nich probíhá jako akutní zánětlivá příhoda, která je snadno diagnostikovatelná i léčitelná. Naproti tomu u části vnímavé populace se projevuje jako opakující se ataky, kde eskalují obtíže a objektivní gynekologický nález je většinou velmi chudý nebo zcela normální. Obyčejně se u těchto pacientek nedaří také odhalit příčinu nebo vyvolávající moment. Vzhledem k těmto okolnostem je v řadě případů obtížné asociovat obtíže s kvasinkou a naopak nález kvasinky nutně nemusí potvrzovat houbovou etiologii. Z tohoto důvodu je lépe pohlížet na toto onemocnění jako syndrom a chronické problémy označovat jako vulvovaginální dyskomfort. To je předpokladem nepředpojatého diagnostického přístupu a zvyšuje pravděpodobnost nalezení skutečných příčin problému, a tedy i jeho léčení či vyléčení. Článek poukazuje na kontroverzní a problematické aspekty diagnózy a léčby vulvovaginální kandidózy se zaměřením na laboratorní diagnostiku, terminologii, epidemiologii a ekologii kvasinek ve vztahu k poševní mikrobiotě a v neposlední řadě na alternativní terapeutické přístupy.
  • Vulvovaginální kandidóza je nejčastějším onemocněním pochvy, které postihuje během života většinu žen. U převážné části z nich probíhá jako akutní zánětlivá příhoda, která je snadno diagnostikovatelná i léčitelná. Naproti tomu u části vnímavé populace se projevuje jako opakující se ataky, kde eskalují obtíže a objektivní gynekologický nález je většinou velmi chudý nebo zcela normální. Obyčejně se u těchto pacientek nedaří také odhalit příčinu nebo vyvolávající moment. Vzhledem k těmto okolnostem je v řadě případů obtížné asociovat obtíže s kvasinkou a naopak nález kvasinky nutně nemusí potvrzovat houbovou etiologii. Z tohoto důvodu je lépe pohlížet na toto onemocnění jako syndrom a chronické problémy označovat jako vulvovaginální dyskomfort. To je předpokladem nepředpojatého diagnostického přístupu a zvyšuje pravděpodobnost nalezení skutečných příčin problému, a tedy i jeho léčení či vyléčení. Článek poukazuje na kontroverzní a problematické aspekty diagnózy a léčby vulvovaginální kandidózy se zaměřením na laboratorní diagnostiku, terminologii, epidemiologii a ekologii kvasinek ve vztahu k poševní mikrobiotě a v neposlední řadě na alternativní terapeutické přístupy. (cs)
Title
  • Úskalí současné laboratorní diagnostiky a terapie vulvovaginální kandidózy
  • Úskalí současné laboratorní diagnostiky a terapie vulvovaginální kandidózy (cs)
  • Pitfalls of the current laboratory diagnosis and treatment of vulvovaginal candidiasis (en)
skos:prefLabel
  • Úskalí současné laboratorní diagnostiky a terapie vulvovaginální kandidózy
  • Úskalí současné laboratorní diagnostiky a terapie vulvovaginální kandidózy (cs)
  • Pitfalls of the current laboratory diagnosis and treatment of vulvovaginal candidiasis (en)
skos:notation
  • RIV/00179906:_____/11:10109247!RIV12-MZ0-00179906
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, P(LC531)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 5
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 237440
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00179906:_____/11:10109247
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • alternative therapy; diagnosis; vulvovaginal discomfort; vulvovaginal candidiasis; Candida albicans (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [A38FAFD6179A]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Klinická mikrobiologie a infekční lékařství
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 17
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Buchta, Vladimír
  • Špaček, Jiří
issn
  • 1211-264X
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 24 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software