About: The role of prebiotics in the nutrition     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Recent experimental and clinical studies support the fact that bioecological intestina control with early enteral nutrition enriched with synbiotics may reduce systemic inflammation, improve the immunological status of the intestinal mucosa and help prevent infections in critically ill patients. Three prebiotics, oligofructose, galactooligosaccharides and lactulose are able to modify the balance of intestina microbiota. It appears that treatment with synbiotics during critical illness should restore the balance of microbial communities in a beneficial way with positive effects on intestinal permeability and bacterial translocation. Only data from small trials are currently available to support use of prebiotics and synbiotics in the treatment of different clinical scenarios. There is a growing evidence for the effectiveness of probiotics in inflammatory bowel disease, chronic constipation, and diverticular disease (depending on the strain used), laktose intolerance, food allergy and related metabolic disorders including diabetes mellitus. (en)
  • Prebiotika jsou nestravitelné látky, jejichž konzumace má příznivý fyziologický účinek na hostitele selektivní stimulací růstu nebo aktivity některých kmenů střevní mikroflóry. Jsou přirozeně obsažena v některých potravinách (ovoce, zelenina, luštěniny, cereální výrobky apod.), některá se vyrábějí průmyslově. Mezi hlavní oligosacharidy, u kterých byl prokázán prebiotický efekt, a které jsou dostupné ve využitelné kvantitě, patří fruktooligosacharidy, trans-galaktooligosacharidy a laktulóza. Prebiotika s výhodou kombinujeme s probiotiky, tj. živými mikroorganizmy, které aplikovány v přiměřeném množství příznivě ovlivňují zdravotní stav hostitele. Patří mezi ně hlavně bakterie, produkující kyselinu mléčnou (lactobacilli, streptococci, enterococci, lactococci, bifidobacteria). Prebiotika jsou využívána s cílem zvýšit odolnost k infekcím, při dráždivém tračníku, chronických onemocněních střeva (nespecifické střevní záněty, rakovina tračníku), laktózové intoleranci, potravinové alergii, ale i z celé řady dalších indikací jako je obezita a s ní sdružené metabolické poruchy včetně diabetes mellitus 2. typu. Použití prebiotik patří mezi přístupy využívající výživu a její komponenty v léčbě chorob, je atraktivní, moderní, a z pohledu pacienta nepochybně šetrné.
  • Prebiotika jsou nestravitelné látky, jejichž konzumace má příznivý fyziologický účinek na hostitele selektivní stimulací růstu nebo aktivity některých kmenů střevní mikroflóry. Jsou přirozeně obsažena v některých potravinách (ovoce, zelenina, luštěniny, cereální výrobky apod.), některá se vyrábějí průmyslově. Mezi hlavní oligosacharidy, u kterých byl prokázán prebiotický efekt, a které jsou dostupné ve využitelné kvantitě, patří fruktooligosacharidy, trans-galaktooligosacharidy a laktulóza. Prebiotika s výhodou kombinujeme s probiotiky, tj. živými mikroorganizmy, které aplikovány v přiměřeném množství příznivě ovlivňují zdravotní stav hostitele. Patří mezi ně hlavně bakterie, produkující kyselinu mléčnou (lactobacilli, streptococci, enterococci, lactococci, bifidobacteria). Prebiotika jsou využívána s cílem zvýšit odolnost k infekcím, při dráždivém tračníku, chronických onemocněních střeva (nespecifické střevní záněty, rakovina tračníku), laktózové intoleranci, potravinové alergii, ale i z celé řady dalších indikací jako je obezita a s ní sdružené metabolické poruchy včetně diabetes mellitus 2. typu. Použití prebiotik patří mezi přístupy využívající výživu a její komponenty v léčbě chorob, je atraktivní, moderní, a z pohledu pacienta nepochybně šetrné. (cs)
Title
  • The role of prebiotics in the nutrition (en)
  • Význam prebiotik v potravě
  • Význam prebiotik v potravě (cs)
skos:prefLabel
  • The role of prebiotics in the nutrition (en)
  • Význam prebiotik v potravě
  • Význam prebiotik v potravě (cs)
skos:notation
  • RIV/00179906:_____/11:10109084!RIV12-MZ0-00179906
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 8
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 241197
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00179906:_____/11:10109084
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • nutrition; gut microflora; prebiotics (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2286707B1389]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Practicus
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 10
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bláha, Vladimír
  • Víšek, Jakub
issn
  • 1213-8711
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software