About: Contact facial eczema - contact allergens     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • K faktorům, které umožňují vývin kontaktní senzibilizace v oblasti obličeje, náleží iritace zevními vlivy (tj. faktory klimatickými včetně UV záření, mytím a čištěním kůže, vlivy profesionálními), dále přítomnost dermatózy, zejména atopického ekzému, seboroické dermatitidy a dermatóz rozaceiformních. K nejčastějším kontaktním alergenům v oblasti obličeje náleží obsahové součásti přípravků kosmetických. Uplatnit se mohou jak látky účinné, tak pomocné a také parfémy. V posledních letech se často setkáváme se senzibilizací na účinné látky barev na vlasy, zejména na ty, které náleží k paraaminosloučeninám, tj. na parafenylendiamin, 4-toluendiamin a 4-aminofenol. K významným kontaktním alergenům vlasové kosmetiky patří emulgátor kokamidopropylbetain. Z účinných látek kosmetických přípravků mohou senzibilizovat také látky přírodní povahy, patří k nim propolis, čajovníkový olej a rostlinné extrakty, zvláště rostlin čeledi Compositae. Z látek pomocných mohou senzibilizovat látky konzervační (v posledních letech je pozorován vzestup senzibilizace na Kathon CG), dále látky antioxidační a emulgační. U pacientů s dermatózami obličeje je možnost senzibilizace z používaných farmaceutických přípravků opět jak na látky účinné (např. antibiotika, kortikosteroidní substance apod.), tak na látky pomocné. Senzibilizovat může též nikl, obvykle z náušnic vyrobených z bižuterie. K alergenům z prostředí pracovního náleží v této lokalizaci především dezinfekční prostředky (výpary), epoxidové pryskyřice, případně další, dle pracovního zařazení pacienta.
  • K faktorům, které umožňují vývin kontaktní senzibilizace v oblasti obličeje, náleží iritace zevními vlivy (tj. faktory klimatickými včetně UV záření, mytím a čištěním kůže, vlivy profesionálními), dále přítomnost dermatózy, zejména atopického ekzému, seboroické dermatitidy a dermatóz rozaceiformních. K nejčastějším kontaktním alergenům v oblasti obličeje náleží obsahové součásti přípravků kosmetických. Uplatnit se mohou jak látky účinné, tak pomocné a také parfémy. V posledních letech se často setkáváme se senzibilizací na účinné látky barev na vlasy, zejména na ty, které náleží k paraaminosloučeninám, tj. na parafenylendiamin, 4-toluendiamin a 4-aminofenol. K významným kontaktním alergenům vlasové kosmetiky patří emulgátor kokamidopropylbetain. Z účinných látek kosmetických přípravků mohou senzibilizovat také látky přírodní povahy, patří k nim propolis, čajovníkový olej a rostlinné extrakty, zvláště rostlin čeledi Compositae. Z látek pomocných mohou senzibilizovat látky konzervační (v posledních letech je pozorován vzestup senzibilizace na Kathon CG), dále látky antioxidační a emulgační. U pacientů s dermatózami obličeje je možnost senzibilizace z používaných farmaceutických přípravků opět jak na látky účinné (např. antibiotika, kortikosteroidní substance apod.), tak na látky pomocné. Senzibilizovat může též nikl, obvykle z náušnic vyrobených z bižuterie. K alergenům z prostředí pracovního náleží v této lokalizaci především dezinfekční prostředky (výpary), epoxidové pryskyřice, případně další, dle pracovního zařazení pacienta. (cs)
  • Factors that allow the development of contact sensitisation in the facial area include irritation with external stimuli (i. e. climatic factors including UV radiation, skin washing and cleansing, occupational factors) as well as the presence of dermatosis, particularly atopic eczema, seborrhoeic dermatitis and rosaceiform dermatitis. The most common contact allergens in the facial area include components contained in cosmetic products. Both active substances and excipients and perfumes can be involved. Sensitisation to active substances in hair dyes, particularly to those that are among para-amino compounds, i. e. paraphenylenediamine, 4-toluenediamine and 4-aminophenol, has often been encountered in recent years. Cocamidopropyl betaine, an emulsifier, is a major contact allergen in hair cosmetics. Also capable of inducing sensitisation are substances of natural character, such as propolis, tea tree oil and plant extracts, particularly Compositae plant extracts, that are among active substances of cosmetic products. Excipients that can induce sensitisation include preservatives (increased sensitisation to Kathon CG has been observed in recent years) as well as antioxidant and emulsifying agents. In patients with facial dermatitis, there is a possibility of sensitisation to both active substances (e.g. antibiotics, corticosteroid substances, etc.) and excipients from the pharmaceutical preparations used. Nickel, usually from earrings made of imitation jewellery, can also induce sensitisation. Occupational allergens particularly include disinfectants (vapours), epoxy resins, and/or others, according to the patient's job position. (en)
Title
  • Contact facial eczema - contact allergens (en)
  • Kontaktní ekzém obličeje - kontaktní alergeny
  • Kontaktní ekzém obličeje - kontaktní alergeny (cs)
skos:prefLabel
  • Contact facial eczema - contact allergens (en)
  • Kontaktní ekzém obličeje - kontaktní alergeny
  • Kontaktní ekzém obličeje - kontaktní alergeny (cs)
skos:notation
  • RIV/00159816:_____/13:00060911!RIV14-MZ0-00159816
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 83358
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00159816:_____/13:00060911
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • excipients; substances of natural character; cocamidopropyl betaine; paraphenylenediamine; contact allergens; face; contact facial eczema (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [A99F6153BB5E]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Dermatologie pro praxi
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 7
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dastychová, Eliška
issn
  • 1802-2960
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software