About: Správné dávkování paracetamolu, analgetická účinnost paracetamolu v kombinaci s kofeinem     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Paracetamol patří v dnešní době celosvětově k nejužívanějším analgetikům. Mnohaletá zkušenost užívání paracetamolu prokázala jeho výbornou snášenlivost a účinnost v terapeutických dávkách, což jsou hlavní důvody jeho časté preskripce a užívání, a to jak u pacientů v kojeneckém a batolecím věku, tak i u dětí v předškolním a školním věku, stejně tak u dospělých a geriatrických pacientů, ale i gravidních i kojících pacientek. V řadě zemí patří paracetamol mezi volně prodejné léky a zařazuje se tak v mnoha případech na prvním místo spotřeby analgetik-antipyretik. S narůstajícím užíváním paracetamolu však přibývá případů těžkého jaterního poškození v souvislosti s jeho předávkováním. Na druhou stranu u osob s tělesnou váhou nad 50 kg při užití 1 tablety 500 mg paracetamolu dochází k poddávkování, což může vést k snížené analgetické účinnosti. Lékaři a lékárnici by měli pacientům zdůrazňovat potřebu podání správné dávky, aby byl dosažen žádaný analgetický účinek. Dávka by měla být definována na základě tělesné hmotnosti pacienta. Všeobecně udávaná jednotlivá analgetická dávka paracetamolu per os je 10-15 mg/kg.
  • Paracetamol patří v dnešní době celosvětově k nejužívanějším analgetikům. Mnohaletá zkušenost užívání paracetamolu prokázala jeho výbornou snášenlivost a účinnost v terapeutických dávkách, což jsou hlavní důvody jeho časté preskripce a užívání, a to jak u pacientů v kojeneckém a batolecím věku, tak i u dětí v předškolním a školním věku, stejně tak u dospělých a geriatrických pacientů, ale i gravidních i kojících pacientek. V řadě zemí patří paracetamol mezi volně prodejné léky a zařazuje se tak v mnoha případech na prvním místo spotřeby analgetik-antipyretik. S narůstajícím užíváním paracetamolu však přibývá případů těžkého jaterního poškození v souvislosti s jeho předávkováním. Na druhou stranu u osob s tělesnou váhou nad 50 kg při užití 1 tablety 500 mg paracetamolu dochází k poddávkování, což může vést k snížené analgetické účinnosti. Lékaři a lékárnici by měli pacientům zdůrazňovat potřebu podání správné dávky, aby byl dosažen žádaný analgetický účinek. Dávka by měla být definována na základě tělesné hmotnosti pacienta. Všeobecně udávaná jednotlivá analgetická dávka paracetamolu per os je 10-15 mg/kg. (cs)
  • Paracetamol is currently among the most widely used analgesics worldwide. Many years of experience with the use of paracetamol have shown its excellent tolerability and efficacy in therapeutic doses, which are the main reasons for its frequent prescription and usage both in patients in infancy and toddlerhood and in children of preschool and school age, as well as in adult and geriatric patients, but also pregnant and breast-feeding patients. In a number of countries, paracetamol is among over-the-counter drugs and thus ranks first in the consumption of analgesic-antipyretic drugs in many cases. With the increasing use of paracetamol, however, there are increasing cases of severe liver damage associated with its overdose. On the other hand, in individuals with a body weight over 50 kg, underdosage occurs with the use of one 500 mg paracetamol tablet, which may result in reduced analgesic efficacy. Physicians and pharmacists should emphasise the need for patients to administer a correct dose in order to achieve the desired analgesic effect. The dosage should be defined based on the patient's body weight. The generally stated single analgesic dose of paracetamol by mouth is 10 mg/kg to 15 mg/kg. (en)
Title
  • Správné dávkování paracetamolu, analgetická účinnost paracetamolu v kombinaci s kofeinem
  • Správné dávkování paracetamolu, analgetická účinnost paracetamolu v kombinaci s kofeinem (cs)
  • Correct dosage of paracetamol; analgesic efficacy of paracetamol in combination with caffeine (en)
skos:prefLabel
  • Správné dávkování paracetamolu, analgetická účinnost paracetamolu v kombinaci s kofeinem
  • Správné dávkování paracetamolu, analgetická účinnost paracetamolu v kombinaci s kofeinem (cs)
  • Correct dosage of paracetamol; analgesic efficacy of paracetamol in combination with caffeine (en)
skos:notation
  • RIV/00159816:_____/13:00060866!RIV14-MZ0-00159816
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • N
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 6
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 107245
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00159816:_____/13:00060866
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • hepatotoxicity; caffeine; dosage; paracetamol (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [CB6F259ACA95]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Praktické lékárenství
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 9
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Součková, Lenka
issn
  • 1801-2434
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software