About: Dlouhodobá bezpečnost při léčbě středně těžké až těžké psoriázy adalimumabem     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Zavedení biologické léčby u těžkých forem psoriázy zásadním způsobem obohatilo naše léčebné možnosti. V současné době jsou pro léčbu psoriázy na našem trhu k dispozici čtyři biologické léky, z toho tři jsou namířeny proti tumor nekrotizujícímu faktoru, tzv. anti-TNF léky: infliximab, etanercept a adalimumab. Ustekinumab blokuje aktivaci T-lymfocytů vazbou na interleukin-12 a -23 (IL-12 a IL-23). Na obzoru však jsou již další látky - např. protilátky proti interleukinu-17 nebo inhibitory Janusových kináz a další. Psoriáza, resp. její těžší formy, se pojí se značným snížením kvality života a také se zvýšeným kardiovaskulárním rizikem vzhledem ke komorbiditám, což prokazatelně zkracuje délku života takto postižených pacientů. Na biologika, která díky své vysoké účinnosti mají velký potenciál zásadním způsobem příznivě ovlivnit průběh psoriázy, je tedy třeba nahlížet i v těchto souvislostech. Je však vždy nutné zvážit přínos a eventuální rizika léčby, především z hlediska možných nežádoucích účinků. V následujícím přehledu bych se proto chtěl zaměřit na bezpečnost jednoho z biologických léků - adalimumabu - a to především z dlouhodobého pohledu, a také prezentovat naše zkušenosti s dlouhodobou léčbou adalimumabem na případu pacientky s těžkou artropatickou psoriázou.
  • Zavedení biologické léčby u těžkých forem psoriázy zásadním způsobem obohatilo naše léčebné možnosti. V současné době jsou pro léčbu psoriázy na našem trhu k dispozici čtyři biologické léky, z toho tři jsou namířeny proti tumor nekrotizujícímu faktoru, tzv. anti-TNF léky: infliximab, etanercept a adalimumab. Ustekinumab blokuje aktivaci T-lymfocytů vazbou na interleukin-12 a -23 (IL-12 a IL-23). Na obzoru však jsou již další látky - např. protilátky proti interleukinu-17 nebo inhibitory Janusových kináz a další. Psoriáza, resp. její těžší formy, se pojí se značným snížením kvality života a také se zvýšeným kardiovaskulárním rizikem vzhledem ke komorbiditám, což prokazatelně zkracuje délku života takto postižených pacientů. Na biologika, která díky své vysoké účinnosti mají velký potenciál zásadním způsobem příznivě ovlivnit průběh psoriázy, je tedy třeba nahlížet i v těchto souvislostech. Je však vždy nutné zvážit přínos a eventuální rizika léčby, především z hlediska možných nežádoucích účinků. V následujícím přehledu bych se proto chtěl zaměřit na bezpečnost jednoho z biologických léků - adalimumabu - a to především z dlouhodobého pohledu, a také prezentovat naše zkušenosti s dlouhodobou léčbou adalimumabem na případu pacientky s těžkou artropatickou psoriázou. (cs)
  • The introduction of biologic therapies for severe forms of psoriasis significantly enriched our therapeutic options. Currently, for treatment of psoriasis in our market have four biological drugs , of which three are directed against tumor necrosis factor , known as anti-TNF drugs: infliximab, etanercept and adalimumab . Ustekinumab blocks T cell activation by binding to interleukin -12 and -23 (IL- 12 and IL- 23). On the horizon , however, are already other substances - e.g., antibodies to IL -17 inhibitors or Janusových kinases and others. Psoriasis , respectively . its severe form , is associated with a substantial loss in quality of life and an increased cardiovascular risk with respect to co-morbidities , which demonstrably reduces life expectancy of affected patients. On biologics , which because of its high efficiency, has great potential to significantly positively influence the course of psoriasis , it must be considered also in this context. However, it is always necessary to consider the benefits and possible risks of treatment , especially in terms of possible side effects. In the following list , I would therefore like to focus on the safety of one of the biological agents - adalimumab - especially in the long term , and also present our experience with long-term treatment with adalimumab in a patient with severe psoriasis artropatickou . (en)
Title
  • Dlouhodobá bezpečnost při léčbě středně těžké až těžké psoriázy adalimumabem
  • Dlouhodobá bezpečnost při léčbě středně těžké až těžké psoriázy adalimumabem (cs)
  • Long-term safety of the treatment of moderate to severe psoriasis with adalimumab (en)
skos:prefLabel
  • Dlouhodobá bezpečnost při léčbě středně těžké až těžké psoriázy adalimumabem
  • Dlouhodobá bezpečnost při léčbě středně těžké až těžké psoriázy adalimumabem (cs)
  • Long-term safety of the treatment of moderate to severe psoriasis with adalimumab (en)
skos:notation
  • RIV/00159816:_____/13:00060781!RIV14-MZ0-00159816
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 6
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 70087
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00159816:_____/13:00060781
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • adalimumab; with; psoriasis; safety; Long-term (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B4A900E5A37E]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Farmakoterapie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 9
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Nečas, Miroslav
issn
  • 1801-1209
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software