About: Novodobá hodová tradice v Dobročkovicích na Bučovicku     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The study deals with the modern feast-day tradition in the village of Dobročkovice in the Bučovicko region, which is situated in the southern part of the ethnographic area of Haná. The study summarizes the accessible resources substantiating the extinction of the original folk culture expressions in this location as early as in the mid-19th century. The principal part of the text includes assessment of the results from the field research into contemporary form of the feast day. The research was made in 2013. The feast-day is the most important folklore event and the main dance opportunity in Dobročkovice. Attention is paid to the transfer of feast-day customs, dances, songs, and folk costumes from the Kyjovsko region, taking into account their function within the feast-day procession and dance entertainment. In this context, the importance of verbuňk, a Slovácko dance that occurs here as well, is described. In verbuňk, dance figures have been changed by which they have digressed from those of the Kyjovsko regional type. The study provides basic starting points for other researches and those interesting in modern traditions in the locations where the original process of passing-down was interrupted in the past and not renewed later. (en)
  • Studie se zabývá tématem novodobé hodové tradice v malé obci Dobročkovice na Bučovicku, která leží v jižní části etnografického regionu Haná. Ve studii jsou shrnuty dostupné prameny dokládající zánik původních projevů lidové kultury v této lokalitě, k němuž došlo již v polovině 19. století. Stěžejní část textu tvoří zhodnocení výsledků terénního výzkumu současné podoby hodů. Výzkum byl proveden v roce 2013. Hody jsou v Dobročkovicích nejvýznamnější folklorní událostí a hlavní taneční příležitostí. Pozornost je věnována přenosu hodových zvyků, tanců, písní a krojů z oblasti Kyjovska s ohledem na jejich funkci v rámci hodové obchůzky a taneční zábavy. V tomto kontextu je popsán význam slováckého tance verbuňk, který se zde také vyskytuje. U verbuňku došlo k proměně tanečních figur, a tím k odklonu od kyjovského regionálního typu. Studie poskytuje základní východiska pro další badatele a zájemce o problematiku novodobých tradic v lokalitách, kde byl v minulosti přerušen a již neobnoven původní proces tradování.
  • Studie se zabývá tématem novodobé hodové tradice v malé obci Dobročkovice na Bučovicku, která leží v jižní části etnografického regionu Haná. Ve studii jsou shrnuty dostupné prameny dokládající zánik původních projevů lidové kultury v této lokalitě, k němuž došlo již v polovině 19. století. Stěžejní část textu tvoří zhodnocení výsledků terénního výzkumu současné podoby hodů. Výzkum byl proveden v roce 2013. Hody jsou v Dobročkovicích nejvýznamnější folklorní událostí a hlavní taneční příležitostí. Pozornost je věnována přenosu hodových zvyků, tanců, písní a krojů z oblasti Kyjovska s ohledem na jejich funkci v rámci hodové obchůzky a taneční zábavy. V tomto kontextu je popsán význam slováckého tance verbuňk, který se zde také vyskytuje. U verbuňku došlo k proměně tanečních figur, a tím k odklonu od kyjovského regionálního typu. Studie poskytuje základní východiska pro další badatele a zájemce o problematiku novodobých tradic v lokalitách, kde byl v minulosti přerušen a již neobnoven původní proces tradování. (cs)
Title
  • Novodobá hodová tradice v Dobročkovicích na Bučovicku
  • Novodobá hodová tradice v Dobročkovicích na Bučovicku (cs)
  • Modern Feast-Day Tradition in the Village of Dobročkovice in the Bučovicko Region (en)
skos:prefLabel
  • Novodobá hodová tradice v Dobročkovicích na Bučovicku
  • Novodobá hodová tradice v Dobročkovicích na Bučovicku (cs)
  • Modern Feast-Day Tradition in the Village of Dobročkovice in the Bučovicko Region (en)
skos:notation
  • RIV/00094927:_____/14:#0000109!RIV15-MK0-00094927
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 33168
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00094927:_____/14:#0000109
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Modern feast-day tradition, dance opportunity, feast-day customs, folk costumes, folklore, field research, Dobročkovice (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [4585DC1CF016]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Národopisná revue
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 24
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Teturová, Jarmila
issn
  • 0862-8351
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software