About: Soukenné kalhoty v Beskydech a jejich podhůřích – konstrukční východiska, střihy a jejich vývoj     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Contemporary science regards the emergence of long woolen cloth trousers in the Carpathians as part of a general change in clothing style in the High Middle Ages, when two so far separately worn hose were joined. However, there are two types of construction of these trousers. The first type, seamed at the back, can be found in the Beskids and their foothills. Some of them strongly resemble the late medieval joined hose which spread in Europe during the 16th century. The other construction type has side seams and a yoke on the back. It can be found in western and central Carpathians in the areas of Slovakia and Poland, but also in Silesia and Moravia. Thanks to the characteristic construction details, their use can be tracked all the way to Romanian Transylvania. Taking these facts into consideration, the existing ideas about the origin of trousers must be revised and it must be admitted that there was no single line of development; on the contrary, there were several different strategies of covering human body which gave rise to different construction types. (en)
  • Vznik dlouhých soukenných kalhot v Karpatech, spojuje současná věda s proměnou odívání ve vrcholném středověku, kdy došlo ke spojení dvou doposud samostatných nohavic. Střihová konstrukce těchto kalhot však vykazuje nikoli jeden, ale hned dva odlišné střihové typy. První, se zadním vedením švu, jejichž výskyt je omezen na lokality v Beskydech a jejich podhůřích, vykazují značnou míru shody s pozdně středověkými celistvými kalhotami, které se v Evropě rozšířily v průběhu 16. století. Druhá konstrukční varianta má oproti prvé švy vedeny po bocích a na zadku má příčné sedlo. Setkáváme se s ní na většině území západních a středních Karpat rozprostírajících se na území Slovenska a Polska s přesahy do Slezska a na Moravu. Prostřednictvím charakteristických střihových detailů dokážeme jejich výskyt vysledovat až do rumunské Transylvánie. V souvislosti s těmito zjištěními je třeba dosavadní představy o genezi kalhot revidovat a připustit myšlenku, že se jednalo nikoli o jednolitý, ale naopak nesourodý proces, na jehož počátku stálo více odlišných strategií zahalování lidského těla, které daly vzniknout odlišným konstrukčním řešením.
  • Vznik dlouhých soukenných kalhot v Karpatech, spojuje současná věda s proměnou odívání ve vrcholném středověku, kdy došlo ke spojení dvou doposud samostatných nohavic. Střihová konstrukce těchto kalhot však vykazuje nikoli jeden, ale hned dva odlišné střihové typy. První, se zadním vedením švu, jejichž výskyt je omezen na lokality v Beskydech a jejich podhůřích, vykazují značnou míru shody s pozdně středověkými celistvými kalhotami, které se v Evropě rozšířily v průběhu 16. století. Druhá konstrukční varianta má oproti prvé švy vedeny po bocích a na zadku má příčné sedlo. Setkáváme se s ní na většině území západních a středních Karpat rozprostírajících se na území Slovenska a Polska s přesahy do Slezska a na Moravu. Prostřednictvím charakteristických střihových detailů dokážeme jejich výskyt vysledovat až do rumunské Transylvánie. V souvislosti s těmito zjištěními je třeba dosavadní představy o genezi kalhot revidovat a připustit myšlenku, že se jednalo nikoli o jednolitý, ale naopak nesourodý proces, na jehož počátku stálo více odlišných strategií zahalování lidského těla, které daly vzniknout odlišným konstrukčním řešením. (cs)
Title
  • Soukenné kalhoty v Beskydech a jejich podhůřích – konstrukční východiska, střihy a jejich vývoj
  • Soukenné kalhoty v Beskydech a jejich podhůřích – konstrukční východiska, střihy a jejich vývoj (cs)
  • Wollen Coth Trousers in the Beskids and Their Foothills: Construction Concepts, Cuts and Their Development (en)
skos:prefLabel
  • Soukenné kalhoty v Beskydech a jejich podhůřích – konstrukční východiska, střihy a jejich vývoj
  • Soukenné kalhoty v Beskydech a jejich podhůřích – konstrukční východiska, střihy a jejich vývoj (cs)
  • Wollen Coth Trousers in the Beskids and Their Foothills: Construction Concepts, Cuts and Their Development (en)
skos:notation
  • RIV/00094927:_____/11:#0000063!RIV13-MK0-00094927
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(DF11P01OVV017)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 231069
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00094927:_____/11:#0000063
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • men’s clothing, trousers, cut, Middle Ages, Wallachia, Cieszyn Silesia, Slovakia, Carpathians (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3BCC47E031E0]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • Etnologické studie 9
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Archaické jevy tradiční kultury na Moravě
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Šimša, Martin
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Masarykova univerzita
https://schema.org/isbn
  • 978-80-210-5684-8
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software