About: Clothing     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The chapter deals with the history, development, and individual types of traditional clothing as it has been worn in the village during the last two centuries. The oldest iconographical documents show its form in the first decades of the 19th century. In addition to festive folk costumes, there are described also the workday garments worn at work and on weekdays. The half-festive dress means a certain intersection of both types and its origin relates to the gradual emancipation of country inhabitants and the stronger opinions about personal representation in everyday life. Special attention is paid to ceremonial dress, which used to be worn at wedding, baptism, churching and burial, and relating headwear, such as „drúžení“ for single girls and various types of bonnets and headscarves for married women. The concluding part of the chapter mentions maintenance, washing and storing of folkl garments. (en)
  • Kapitola pojednává o historii, vývoji a jednotlivých typech tradičního oděvu, jak se v posledních dvou stoletích v obci nosil. Nejstarší ikonografické doklady zachycují jeho podobu již z prvních desetiletí 19. století, což poskytuje východisko pro potřebné srovnání se svátečním oděvem v sousedních regionech. Vedle svátečního kroje se kapitola věnuje též jeho určitému protipólu, kterým je všední oděv nošený při práci a ve všední den. Polosváteční oděv pak tvoří určitý průnik obou a jeho vznik je spojen s postupnou emancipací venkovského obyvatelstva a vyhraňováním názorů na osobní reprezentaci v každodenním styku. Zvláštní zřetel je věnován obřadnímu oděvu, který se uplatňoval při svatbě, křtinách, úvodu a pohřbu, a s ním související úpravě hlavě v podobě „drúžení“ svobodných dívek a různých druhů čepců a šátků vdaných žen. Závěr kapitoly je věnován údržbě, praní a ukládání lidového oděvu.
  • Kapitola pojednává o historii, vývoji a jednotlivých typech tradičního oděvu, jak se v posledních dvou stoletích v obci nosil. Nejstarší ikonografické doklady zachycují jeho podobu již z prvních desetiletí 19. století, což poskytuje východisko pro potřebné srovnání se svátečním oděvem v sousedních regionech. Vedle svátečního kroje se kapitola věnuje též jeho určitému protipólu, kterým je všední oděv nošený při práci a ve všední den. Polosváteční oděv pak tvoří určitý průnik obou a jeho vznik je spojen s postupnou emancipací venkovského obyvatelstva a vyhraňováním názorů na osobní reprezentaci v každodenním styku. Zvláštní zřetel je věnován obřadnímu oděvu, který se uplatňoval při svatbě, křtinách, úvodu a pohřbu, a s ním související úpravě hlavě v podobě „drúžení“ svobodných dívek a různých druhů čepců a šátků vdaných žen. Závěr kapitoly je věnován údržbě, praní a ukládání lidového oděvu. (cs)
Title
  • Clothing (en)
  • Odívání
  • Odívání (cs)
skos:prefLabel
  • Clothing (en)
  • Odívání
  • Odívání (cs)
skos:notation
  • RIV/00094927:_____/10:#0000046!RIV11-MK0-00094927
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MK00009492701)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 276395
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00094927:_____/10:#0000046
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Jižní Kyjovsko, Ratíškovice, folk dress, wedding, baptism, funeral, bride’s headgear, garment maintenance (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [03C98B291DB2]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Ratíškovice
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Ratíškovice, minulostí slovácké obce
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Šimša, Martin
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Obec Ratíškovice
https://schema.org/isbn
  • 978-80-254-7362-7
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software