About: Normalizace Středočeské galerie     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Středočeská galerie prošla za půlstoletí své existence několika obraty, jejichž razance je pro české galerijní prostředí exemplární a může snad i sloužit jako příklad propojení kulturní instituce s politickými reprezentacemi, či obecněji jako vazba kulturních a politických dějin českého státu. Studie se věnuje první této proměně v činnosti galerie, která instituci postihla počátkem 70. let 20. století. Ruku v ruce s normalizací Československa a veškerého veřejného života byly v duchu politiky státu usměrněny vnější projevy instituce i její vnitřní prostředí. Bylo změněno vedení galerie, přeinstalována expozice, změněna sbírkotvorná a výstavní strategie. Situace byla o to závažnější, že instituce dosud úzce profilovaná na soudobé nefigurativní a abstraktní umění se stala výkladní skříní socialistického realismu 70. a 80. let. Dosavadní velmi kvalitní a obsáhlé sbírkové fondy tedy v dobovém kontextu představovaly určité břímě a normalizace byla spatřována jako nový počátek této galerie. Záměrem studie je načrtnout obraz průvodních aspektů normalizace jedné z českých „regionálních galerií“, dobového slovníku, ale i východisek procesu, jehož kořeny jsou spojeny s tvorbou galerijního systému 50. let.
  • Středočeská galerie prošla za půlstoletí své existence několika obraty, jejichž razance je pro české galerijní prostředí exemplární a může snad i sloužit jako příklad propojení kulturní instituce s politickými reprezentacemi, či obecněji jako vazba kulturních a politických dějin českého státu. Studie se věnuje první této proměně v činnosti galerie, která instituci postihla počátkem 70. let 20. století. Ruku v ruce s normalizací Československa a veškerého veřejného života byly v duchu politiky státu usměrněny vnější projevy instituce i její vnitřní prostředí. Bylo změněno vedení galerie, přeinstalována expozice, změněna sbírkotvorná a výstavní strategie. Situace byla o to závažnější, že instituce dosud úzce profilovaná na soudobé nefigurativní a abstraktní umění se stala výkladní skříní socialistického realismu 70. a 80. let. Dosavadní velmi kvalitní a obsáhlé sbírkové fondy tedy v dobovém kontextu představovaly určité břímě a normalizace byla spatřována jako nový počátek této galerie. Záměrem studie je načrtnout obraz průvodních aspektů normalizace jedné z českých „regionálních galerií“, dobového slovníku, ale i východisek procesu, jehož kořeny jsou spojeny s tvorbou galerijního systému 50. let. (cs)
  • Over the fifty years of its existence the Central Bohemian Gallery was subject to several twists of fate which provide a template for the Czech gallery environment and may even serve as a model for an amalgamate of a cultural institution with political representation, or more generally the tight bond between the cultural and the political history of the Czech state. The study examines the first of these abrupt changes in the work of the gallery, which were inflicted on it at the beginning of the 1970s. Hand in hand with the politics normalization of Czechoslovakia and the whole of its public life, the outward manifestations of the institution and its inner environment were brought into line with the state policy. The gallery management was replaced, the permanent exhibition re-installed, the collecting and exhibition strategy was changed. The situation was aggravated by the fact that the institution up to then narrowly profiled on contemporary non-figurative and abstract art became a showcase of Socialist Realism of the 1970s and 1980s. The existing extensive high-quality collections turned into something of a burden in the period context as normalization was seen as the new beginning of the gallery. The study attempts to describe the accompanying aspects of normalization in one of the Czech “regional galleries”, the period vocabulary, and the outcomes of the process the roots of which are linked to the creation of the gallery system in the 1950s. (en)
Title
  • Normalizace Středočeské galerie
  • Normalizace Středočeské galerie (cs)
  • Normalization of the Central Bohemian Gallery (en)
skos:prefLabel
  • Normalizace Středočeské galerie
  • Normalizace Středočeské galerie (cs)
  • Normalization of the Central Bohemian Gallery (en)
skos:notation
  • RIV/00094871:_____/13:#0001139!RIV14-MK0-00094871
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2013
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 92037
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00094871:_____/13:#0001139
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • gallery; Normalization; Central Bohemian Gallery; Realism; abstract art; regional galleries (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [169D5E630A9C]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Bulletin Moravské galerie v Brně
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 69
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Zapletal, Tomáš
issn
  • 0231-5793
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 37 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software