About: Garden at the Dušan Jurkovič House in Brno-Žabovřesky.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Dušan Jurkovič house built 1905-1906 belongs to the most important buildings in Brno realized on the begining of 20th century. It was designed according to the principles of modernism, it connects the influences of viennese and british architecture together with the folk art. In its conception it follows the idea of garden housing estates around city. Jurkovič designed the urbanism of whole future houses estate in Žabovřesky, his own house should be the first one. Together with the house he designed the garden. He let inspire himself by the theories of the architects like Mackay Hugh Baillie–Scott, Reginald Blomfield and Gerturde Jekyll. Jurkovič knew their works personally or thank to the publications by Hermann Muthesius and Joseph August Lux. The goal of the renewal of the garden, done together with the renewal of the house in 2009-2010, was to give back to the garden the original structure and atmosphere. Both the house and the garden was accepted as an 100 years old complex, some of the older trees were accepted as a part of the renewed garden. (en)
  • Vlastní vila architekta Dušana Jurkoviče postavená v letech 1905-1906 patří mezi nejvýznamnější stavby Brna vytvořené na počátku 20. století. Byla vystavěna v duchu moderny, spojuje vlivy vídeňské a britské architektury doplněné o prvky lidového umění. Koncepčně navazuje na soudobé úvahy o moderním bydlení v zahradách na okrajích měst. Jurkovič navrhl urbanistické řešení nové vilové kolonie v Žabovřeskách, jejímž základem byla jeho vlastní vila. Současně se stavbou domu projektoval také zahradu. V návrhu se promítly dobové teorie britských zahradních architektů jako byl Mackay Hugh Baillie–Scott, Reginald Blomfield a Gerturde Jekyll, jejichž práce Jurkovič znal přímo, popřípadě zprostředkovaně přes publikace Hermanna Muthesia a Josefa Augusta Luxe. Cílem obnovy zahrady prováděné současně s obnovou vily v letech 2009-2010 bylo navrátit jí původní strukturu a atmosféru. Stejně jako vila tak i zahrada byla autory obnovy vnímaná jako živoucí více jak 100 let starý celek, proto byly některé mladší dřeviny ponechány v prostoru zahrady a zakomponovány do nového řešení.
  • Vlastní vila architekta Dušana Jurkoviče postavená v letech 1905-1906 patří mezi nejvýznamnější stavby Brna vytvořené na počátku 20. století. Byla vystavěna v duchu moderny, spojuje vlivy vídeňské a britské architektury doplněné o prvky lidového umění. Koncepčně navazuje na soudobé úvahy o moderním bydlení v zahradách na okrajích měst. Jurkovič navrhl urbanistické řešení nové vilové kolonie v Žabovřeskách, jejímž základem byla jeho vlastní vila. Současně se stavbou domu projektoval také zahradu. V návrhu se promítly dobové teorie britských zahradních architektů jako byl Mackay Hugh Baillie–Scott, Reginald Blomfield a Gerturde Jekyll, jejichž práce Jurkovič znal přímo, popřípadě zprostředkovaně přes publikace Hermanna Muthesia a Josefa Augusta Luxe. Cílem obnovy zahrady prováděné současně s obnovou vily v letech 2009-2010 bylo navrátit jí původní strukturu a atmosféru. Stejně jako vila tak i zahrada byla autory obnovy vnímaná jako živoucí více jak 100 let starý celek, proto byly některé mladší dřeviny ponechány v prostoru zahrady a zakomponovány do nového řešení. (cs)
Title
  • Garden at the Dušan Jurkovič House in Brno-Žabovřesky. (en)
  • Zahrada vlastní vily Dušana Jurkoviče v Brně-Žabovřeskách.
  • Zahrada vlastní vily Dušana Jurkoviče v Brně-Žabovřeskách. (cs)
skos:prefLabel
  • Garden at the Dušan Jurkovič House in Brno-Žabovřesky. (en)
  • Zahrada vlastní vily Dušana Jurkoviče v Brně-Žabovřeskách.
  • Zahrada vlastní vily Dušana Jurkoviče v Brně-Žabovřeskách. (cs)
skos:notation
  • RIV/00094871:_____/13:#0001120!RIV14-MK0-00094871
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 117764
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00094871:_____/13:#0001120
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Dušan Jurkovič; landscape gardening; garden; modernism; Brno; british modernism; Mackay Hugh Baillie–Scott; Reginald Blomfield; Gerturde Jekyll; Hermann Muthesius; Josef August Lux (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [0341791DD6FB]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zprávy památkové péče
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 73
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Lehmannová, Martina
  • Všetečka, Petr
  • Václavík, Robert
issn
  • 1210-5538
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software