About: Collection of the household textile samples from the World´s fair in Vienna     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Mezi prvními nákupy a dary Moravského průmyslového muzea - předchůdce Moravské galerie v Brně - byla rozsáhlá kolekce předmětů ze Světové výstavy ve Vídni, která se konala v roce 1873. Značnou část tvořily ukázky vzorků látek předních textilních producentů, které v brněnském muzeu vytvořily samostatně vedenou sbírku. Pro podnikatele a průmyslové spolky v českých zemích byla prezentace nejlepších světových producentů při této příležitosti velmi inspirativní a vyvolala velkou odezvu ve snaze shromáždit podobným způsobem na jednom místě vynikající příklady světové i místní řemeslné a průmyslové produkce. Pro Moravský průmyslový spolek se sídlem v Brně byla výstava příležitostí pro nákup prvních sbírkových předmětů pro plánované průmyslové muzeum a to zejména těch, které reprezentovaly textilní produkci. Pro muzejní sbírky se podařilo získat vzorky látek soudobých předních producentů interiérového textilu ve Vídni, jakými byly firmy Philip Haas & Söhne a Carl Giani, pro které dezény navrhovala řada vídeňských architektů. Jejich látky vycházely z pozdně středověkých a renesančních originálů, a byly tak skvělými reprezentanty úzké spolupráce mezi uměním a průmyslem.
  • Mezi prvními nákupy a dary Moravského průmyslového muzea - předchůdce Moravské galerie v Brně - byla rozsáhlá kolekce předmětů ze Světové výstavy ve Vídni, která se konala v roce 1873. Značnou část tvořily ukázky vzorků látek předních textilních producentů, které v brněnském muzeu vytvořily samostatně vedenou sbírku. Pro podnikatele a průmyslové spolky v českých zemích byla prezentace nejlepších světových producentů při této příležitosti velmi inspirativní a vyvolala velkou odezvu ve snaze shromáždit podobným způsobem na jednom místě vynikající příklady světové i místní řemeslné a průmyslové produkce. Pro Moravský průmyslový spolek se sídlem v Brně byla výstava příležitostí pro nákup prvních sbírkových předmětů pro plánované průmyslové muzeum a to zejména těch, které reprezentovaly textilní produkci. Pro muzejní sbírky se podařilo získat vzorky látek soudobých předních producentů interiérového textilu ve Vídni, jakými byly firmy Philip Haas & Söhne a Carl Giani, pro které dezény navrhovala řada vídeňských architektů. Jejich látky vycházely z pozdně středověkých a renesančních originálů, a byly tak skvělými reprezentanty úzké spolupráce mezi uměním a průmyslem. (cs)
  • Between the first acquisitions and presents to the Moravian Industry Museum – predecessor of the Moravian gallery in Brno – was a large collection of the objects from World´s fair in Vienna which was held in 1873. A large part consisted of textile samples from the leading textile producers, which created a separate collection in the museum in Brno. For entrepreneurs and industry associations in the Czech lands was the presentation of the best producers in the world on this occasion very inspiring and sparked a large response in an attmept to collect a similar way in the one place the world´s outstanding examples of local craftmanship and industrial production. For the Moravian industrial association based in Brno was the exhibition an opportunity to purchase the first collection itemps for planned industrial museum, especially those that represent textile production. It was managed to get samples of leading producers of contemporary interior textiles in Vienna for the museum, for example Philip Haas & Söhne and Carl Giani for which a number of designs proposed Viennese architects. Their patterns based on late medieval and Renaissance originals and they were great representatives of close collaboration between art and industry. (en)
Title
  • Collection of the household textile samples from the World´s fair in Vienna (en)
  • Kolekce vzorků bytového textilu ze Světové výstavy ve Vídni
  • Kolekce vzorků bytového textilu ze Světové výstavy ve Vídni (cs)
skos:prefLabel
  • Collection of the household textile samples from the World´s fair in Vienna (en)
  • Kolekce vzorků bytového textilu ze Světové výstavy ve Vídni
  • Kolekce vzorků bytového textilu ze Světové výstavy ve Vídni (cs)
skos:notation
  • RIV/00094871:_____/13:#0001105!RIV14-MK0-00094871
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2013
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 82868
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00094871:_____/13:#0001105
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Philip Haas & Söhne; Carl Giani; Franz Bock; Moravian industry museum; Moravian industry association; World´s fair in Vienna; textile collection; textile; upholstery (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [A2BDCCFE33B2]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Textil v muzeu
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Březinová, Andrea
issn
  • 1804-1752
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 9 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software