About: K stému výročí hrnčířského kurzu v Hodoníně     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • V době zvýšeného zájmu o lidovou kulturu na konci 19. století se objevily snahy o zachování výrazných dokladů lidové výtvarné kultury. Na jižní Moravě k nim rozhodně náležela fajáns, vyrůstající z novokřtěnské (habánské) tradice, jejíž výroba v moravských a slovenských dílnách v poslední čtvrtině 19. století postupně zanikala. Na Slovensku zajistila její pokračování nově založená výrobna v Modre (1883). Na Moravě se pokusili František Kretz a Jano Köhler zorganizovat kurz pro současné keramické výrobce, který by je poučil o výrobě fajánsí a motivoval k pokračování v jejich novodobé výrobě. V případě účastníků kurzu, konaného v 1914 v Domě umělců v Hodoníně, nalezlo toto snažení odezvu u Jaroslava Úředníčka, který v Tupesích založil výrobnu, působící do roku 1946, která podnítila zájem o uvedenou keramiku a vytvořila výrobní tradici zdejší malované majoliky. Reprezentuje jednu z nejvýraznějších forem folklorismu, jež se rozvíjí i v dnešní době.
  • V době zvýšeného zájmu o lidovou kulturu na konci 19. století se objevily snahy o zachování výrazných dokladů lidové výtvarné kultury. Na jižní Moravě k nim rozhodně náležela fajáns, vyrůstající z novokřtěnské (habánské) tradice, jejíž výroba v moravských a slovenských dílnách v poslední čtvrtině 19. století postupně zanikala. Na Slovensku zajistila její pokračování nově založená výrobna v Modre (1883). Na Moravě se pokusili František Kretz a Jano Köhler zorganizovat kurz pro současné keramické výrobce, který by je poučil o výrobě fajánsí a motivoval k pokračování v jejich novodobé výrobě. V případě účastníků kurzu, konaného v 1914 v Domě umělců v Hodoníně, nalezlo toto snažení odezvu u Jaroslava Úředníčka, který v Tupesích založil výrobnu, působící do roku 1946, která podnítila zájem o uvedenou keramiku a vytvořila výrobní tradici zdejší malované majoliky. Reprezentuje jednu z nejvýraznějších forem folklorismu, jež se rozvíjí i v dnešní době. (cs)
  • In the period of an increased interest in folk culture in the late 19th century, attempts of the revival of typical phenomena of folk applied art appeared. In South Moravia they concerned mainly faience based on Anabaptists’ tradition; the production in Moravian and Slovakian workshops faded out in the last quarter of the19th century. In Slovakia the production continued in the newly founded workshop in Modra (1883). In Moravia, František Kretz and Jano Köhler tried to organize a course for pottery producers that would teach them to make faience and motivate them in the modern production. The course took place in the House of Artists in Hodonin in 1914 and the effort found a response in Jaroslav Úředniček who founded a workshop in Tupesy that worked until 1946, revived the interest in the above mentioned pottery and founded a tradition of the local painted maiolica. It represents one of the most typical forms of folklorism cultivated till these days. (en)
Title
  • K stému výročí hrnčířského kurzu v Hodoníně
  • K stému výročí hrnčířského kurzu v Hodoníně (cs)
  • To the 100th Anniversary of the Pottery Course in Hodonín (en)
skos:prefLabel
  • K stému výročí hrnčířského kurzu v Hodoníně
  • K stému výročí hrnčířského kurzu v Hodoníně (cs)
  • To the 100th Anniversary of the Pottery Course in Hodonín (en)
skos:notation
  • RIV/00094862:_____/14:#0001726!RIV15-MK0-00094862
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 23843
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00094862:_____/14:#0001726
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • folklorism; faience; pottery course; František Kretz; Jano Köhler; Hodonín; Tupesy; Jaroslav Úředniček; 1914 (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [0E0E17076CCD]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Folia ethnographica (Supplementum ad Acta Musei Moraviae)
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 48
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kalinová, Alena
issn
  • 0862-1209
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software