About: Anvils, hammers and helmets from the period of the Urnfield Culture in Moravia against to backdrop of the hoard from Brno-Řečkovice     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The bronze hoard from Brno-Řečkovice represents a typical assemblage of fragmented artefacts (42 pieces) with a dominant share of tools (mainly axes and sickles) dating to the early phase of the Middle Danubian Urnfield culture (Mušov 2 hoard horizon, stage Ha A1). With regard to the presence of rare forging gear - hammers and anvils - an analysis of all finds of these tools from Moravia is presented in their central European context. A deformed sheet metal fragment as an additional non-standard artefact in the hoard was reconstructed as a Lúčky-type conical helmet which, besides the find in the hoard from Služín, is the second specimen of this protective gear in Moravia. The collected results from the spectral analyses of the hammers, anvils and helmets testify to the fully intentional composition of the bronze alloy, reflecting the technological and functional qualities of these artefacts. Based on the co-occurrence of casting and forging tools in hoards and graves, it can be concluded that, in addition to general metallurgists, specialised casters and forgers (smiths) could already have been independently active in the Urnfield period. The hoard from Brno-Řečkovice is tied to a smith, and its deposition on the slope of the promontory in the unique landscape formation of the Řečkovice depression could indicate its ritual significance. (en)
  • Bronzový depot z Brna-Řečkovic představuje typickou zlomkovou garnituru (42 ks) s dominantním zastoupením nástrojů (především sekerek a srpů), datovanou do staršího stupně kultury středodunajských popelnicových polí (depotový horizont Mušov 2, stupeň H A1). S ohledem na přítomnost vzácné kovotepecké soupravy - kladívka a kovadlinky - je předložena analýza všech nálezů těchto nástrojů z Moravy v jejich středoevropském kontextu. Deformovaný plechový fragment jako další nestandardní artefakt depotu byl rekonstruován jako kónická přílba typu Lúčky, která je tak vedle depotu ze Služína druhým dokladem této ochranné zbroje na Moravě. Shromážděné výsledky spektrálních analýz kladívek, kovadlinek i příleb svědčí o zcela intencionálním složení bronzové slitiny, reflektujícím technologické i funkční vlastnosti těchto artefaktů. Podle vzájemného výskytu kovoliteckých a kovotepeckých nástrojů v depotech a hrobových výbavách lze usuzovat, že v době popelnicových polí již mohli vedle univerzálních metalurgů nezávisle působit specializovaní slévači a kovotepci - kováři. Depot z Brna-Řečkovic je spojován s osobou kovotepce a jeho uložení na svahu ostrožny ve specifickém krajinném útvaru Řečkovického prolomu by mohlo navědčovat jeho neprofánnímu významu.
  • Bronzový depot z Brna-Řečkovic představuje typickou zlomkovou garnituru (42 ks) s dominantním zastoupením nástrojů (především sekerek a srpů), datovanou do staršího stupně kultury středodunajských popelnicových polí (depotový horizont Mušov 2, stupeň H A1). S ohledem na přítomnost vzácné kovotepecké soupravy - kladívka a kovadlinky - je předložena analýza všech nálezů těchto nástrojů z Moravy v jejich středoevropském kontextu. Deformovaný plechový fragment jako další nestandardní artefakt depotu byl rekonstruován jako kónická přílba typu Lúčky, která je tak vedle depotu ze Služína druhým dokladem této ochranné zbroje na Moravě. Shromážděné výsledky spektrálních analýz kladívek, kovadlinek i příleb svědčí o zcela intencionálním složení bronzové slitiny, reflektujícím technologické i funkční vlastnosti těchto artefaktů. Podle vzájemného výskytu kovoliteckých a kovotepeckých nástrojů v depotech a hrobových výbavách lze usuzovat, že v době popelnicových polí již mohli vedle univerzálních metalurgů nezávisle působit specializovaní slévači a kovotepci - kováři. Depot z Brna-Řečkovic je spojován s osobou kovotepce a jeho uložení na svahu ostrožny ve specifickém krajinném útvaru Řečkovického prolomu by mohlo navědčovat jeho neprofánnímu významu. (cs)
Title
  • Anvils, hammers and helmets from the period of the Urnfield Culture in Moravia against to backdrop of the hoard from Brno-Řečkovice (en)
  • Kovadlinky, kladívka a přílby doby popelnicových polí na Moravě na pozadí depotu z Brna-Řečkovic
  • Kovadlinky, kladívka a přílby doby popelnicových polí na Moravě na pozadí depotu z Brna-Řečkovic (cs)
skos:prefLabel
  • Anvils, hammers and helmets from the period of the Urnfield Culture in Moravia against to backdrop of the hoard from Brno-Řečkovice (en)
  • Kovadlinky, kladívka a přílby doby popelnicových polí na Moravě na pozadí depotu z Brna-Řečkovic
  • Kovadlinky, kladívka a přílby doby popelnicových polí na Moravě na pozadí depotu z Brna-Řečkovic (cs)
skos:notation
  • RIV/00094862:_____/14:#0001677!RIV15-MK0-00094862
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • podzim
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 25093
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00094862:_____/14:#0001677
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Moravia; Urnfield period; hoards; element composition analyses; metallurgy (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [23E6522BEC61]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Památky archeologické
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 105
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Salaš, Milan
issn
  • 0031-0506
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software