About: Mysterious sea in the Carpathians     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Publikace představuje fosilní ryby i žraloky Západních Karpat na Moravě, které patří k nejvýznamnějším zkamenělinám našich starších třetihor. Jsou důležitým svědectvím o existenci hlubokého moře v oblasti dnešní Moravy, které ještě v třetihorách spojovalo Atlantický a Indický oceán a zaniklo během alpínského vrásnění. Výzdvihem mořského dna a zvětrávajícími pochody se tak dostaly na povrch vzácné doklady o zmizelém životě v podobě zkamenělých otisků. Zájemci o paleontologii se v knize seznámí i s historií výzkumu ryb na Moravě, která sahá hluboko do 19. století a je spojena s počátky geologického výzkumu na našem území. Uvidí ukázky dokonale zachovaných zbytků mořských ryb a žraloků, jejichž zástupci dnes žijí téměř ve všech mořích a oceánech. Kromě ryb jsou v knize představeny i fosilní pozůstatky želv, hmyzu a především dvě kostry ptáků, které patří k významným paleontologickým objevům posledních let. Knihu provází bohatý soubor ilustrací a rekonstrukcí dnešních a fosilních druhů ryb, jejichž autorem je malíř, přírodovědec a cestovatel Jan Dungel.
  • Publikace představuje fosilní ryby i žraloky Západních Karpat na Moravě, které patří k nejvýznamnějším zkamenělinám našich starších třetihor. Jsou důležitým svědectvím o existenci hlubokého moře v oblasti dnešní Moravy, které ještě v třetihorách spojovalo Atlantický a Indický oceán a zaniklo během alpínského vrásnění. Výzdvihem mořského dna a zvětrávajícími pochody se tak dostaly na povrch vzácné doklady o zmizelém životě v podobě zkamenělých otisků. Zájemci o paleontologii se v knize seznámí i s historií výzkumu ryb na Moravě, která sahá hluboko do 19. století a je spojena s počátky geologického výzkumu na našem území. Uvidí ukázky dokonale zachovaných zbytků mořských ryb a žraloků, jejichž zástupci dnes žijí téměř ve všech mořích a oceánech. Kromě ryb jsou v knize představeny i fosilní pozůstatky želv, hmyzu a především dvě kostry ptáků, které patří k významným paleontologickým objevům posledních let. Knihu provází bohatý soubor ilustrací a rekonstrukcí dnešních a fosilních druhů ryb, jejichž autorem je malíř, přírodovědec a cestovatel Jan Dungel. (cs)
  • The publication presents fossil fishes and sharks of the Western Carpathians in Moravia, which are one of the most important fossils of the Paleogene. They are an important evidence of the existence of a deep sea in today Moravia, which in the Tertiary connected the Atlantic and the Indian Ocean and disappeared during the Alpine orogeny. Through the uplift of the seabed and weathering processes rare evidence of the lost life in the form of fossil remains reached the surface. Those interested in palaeontology will also learn, in this book, about the history of fish research in Moravia, which dates back to the 19th century and is related to the beginnings of geological research in the country. They will find examples of perfectly preserved remains of marine fish and sharks, whose representatives currently live in almost all seas and oceans. In addition, fossil remains of turtles, insects, and especially two skeletons of birds that belong to important paleontological discoveries of recent years, are presented in the book. The publication contains a rich set of illustrations and reconstructions of living and fossil species, whose author is the painter, naturalist and explorer Jan Dungel. (en)
Title
  • Mysterious sea in the Carpathians (en)
  • Tajemné moře v Karpatech
  • Tajemné moře v Karpatech (cs)
skos:prefLabel
  • Mysterious sea in the Carpathians (en)
  • Tajemné moře v Karpatech
  • Tajemné moře v Karpatech (cs)
skos:notation
  • RIV/00094862:_____/13:#0001580!RIV14-MK0-00094862
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 109773
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00094862:_____/13:#0001580
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Carpathians; Flysh; Menilitic Formation; Fosil Fish; Oligocene; Miocene (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [49B2124C3D31]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Tajemné moře v Karpatech
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Gregorová, Růžena
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Moravské zemské muzeum
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7028-418-6
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software