About: Rytířské řády a jejich role v životě středověkých moravských měst.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Kapitole si všímá důležité provázanosti městského organismu s fungováním sídla rytířského řádu a vzájemných vazeb. Vedle prvotní ekonomické činnosti k zabezpečení prostředků pro řádů činnost ve Svaté zemi zde postupně (zvláště v českých zemích) akcent přímého boje s nepřáteli kříže nahradila péče o nemocné a vzdělávání. Nepochybná existence řady řádových špitálů a především v rámci celořádových struktur mimořádné sítě johanitských farních škol ve městech byla podmíněna (především u johanitů) výjimečným postavením a četností kněžské složky řádu v české provincii, která plnila důležitou roli nejenom ve správě johanitských kostelů, ale i v hospodářství jednotlivých řádových domů a organizačně-správní struktuře celé provincie. Úzké spojení institucí nižších škol při řádových domech a špitálů s městským prostředím dále vedlo k vytváření důležité „zpětné vazby“ městského niveau a řádových prostředí, tedy k hlubší provázanosti vlastních řádů s patricijskými a měšťanskými rodinami, které pak často dávali své syny do řádových řad (jak text demonstruj na vybraných příkladech). Přes původně v řádových statutech požadovaný šlechtický původ tak tito měšťanští synové pronikají i mezi řádové rytíře. Mezi řádovými kněžími pak byl měšťanský původ běžný. Vstup do řádu tak byl vítaným prostředkem společenského vzestupu špiček měšťanské společnosti. Propojení řádu s městskou společností pak vedlo i další vlně donací a zbožných darů členů měšťanských rodin řádu ve městech, jež nás dále odkazuje k roli církevních svátků a církevních institucí v paměti města a jeho obyvatel.
  • Kapitole si všímá důležité provázanosti městského organismu s fungováním sídla rytířského řádu a vzájemných vazeb. Vedle prvotní ekonomické činnosti k zabezpečení prostředků pro řádů činnost ve Svaté zemi zde postupně (zvláště v českých zemích) akcent přímého boje s nepřáteli kříže nahradila péče o nemocné a vzdělávání. Nepochybná existence řady řádových špitálů a především v rámci celořádových struktur mimořádné sítě johanitských farních škol ve městech byla podmíněna (především u johanitů) výjimečným postavením a četností kněžské složky řádu v české provincii, která plnila důležitou roli nejenom ve správě johanitských kostelů, ale i v hospodářství jednotlivých řádových domů a organizačně-správní struktuře celé provincie. Úzké spojení institucí nižších škol při řádových domech a špitálů s městským prostředím dále vedlo k vytváření důležité „zpětné vazby“ městského niveau a řádových prostředí, tedy k hlubší provázanosti vlastních řádů s patricijskými a měšťanskými rodinami, které pak často dávali své syny do řádových řad (jak text demonstruj na vybraných příkladech). Přes původně v řádových statutech požadovaný šlechtický původ tak tito měšťanští synové pronikají i mezi řádové rytíře. Mezi řádovými kněžími pak byl měšťanský původ běžný. Vstup do řádu tak byl vítaným prostředkem společenského vzestupu špiček měšťanské společnosti. Propojení řádu s městskou společností pak vedlo i další vlně donací a zbožných darů členů měšťanských rodin řádu ve městech, jež nás dále odkazuje k roli církevních svátků a církevních institucí v paměti města a jeho obyvatel. (cs)
  • The chapter notices an important link between the organism of the town and the functioning of the seats of orders of knights and how those seats interacted. Besides their primary economic role in securing funds for a range of activities in the Holy Land, the accent on waging direct war with the enemies of the cross was gradually (especially in the lands of Bohemia) superseded by education and caring for the sick. The undoubted existence of a number of order hospitals, particularly as part of the order-wide systems of the extraordinary network of Knights of Malta parish schools in towns was subject (especially in the case of the Knights of Malta) to the exceptional standing and number of priests within the order in the Bohemian province, who played an important role not only in the administration of the order’s churches, but also in the management of the individual order houses and the organisational and administrative structure of the province as a whole. The close ties between lower schools in order houses or hospitals and the town community led to the creation of important “feedback” on the town and order milieus, thus building closer bonds between the orders and patrician and bourgeois families, which often enrolled their sons into these orders (as the text demonstrates using a series of examples). Despite the original stipulation that only those of aristocratic roots could join the order, these sons of middle-class families also started to be accepted as knights of the order. A bourgeois background was common amongst priests of the order. Acceptance into an order was a welcome means of ascending the social ladder. The orders’ strengthening links with town society then led to further waves of donations and devout offerings by members of bourgeois families in the order, which further underlines the role of ecclesiastical holidays and church institutions in the memory of the town and its inhabitants. (en)
Title
  • Rytířské řády a jejich role v životě středověkých moravských měst.
  • Rytířské řády a jejich role v životě středověkých moravských měst. (cs)
  • Knightly Orders and Their Role in the Life of the Towns of Mediaeval Moravia. (en)
skos:prefLabel
  • Rytířské řády a jejich role v životě středověkých moravských měst.
  • Rytířské řády a jejich role v životě středověkých moravských měst. (cs)
  • Knightly Orders and Their Role in the Life of the Towns of Mediaeval Moravia. (en)
skos:notation
  • RIV/00094862:_____/12:#0001349!RIV13-MK0-00094862
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 166600
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00094862:_____/12:#0001349
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Order of St. John; Moravia; 14th century; Medieval Towns; Medieval Hospitals; Knightly Orders (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [6EE4199B13D3]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Královská města v životě země moravské
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Mitáček, Jiří
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Moravské zemské muzeum
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7028-388-2
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software