About: Dengue fever     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Horečka dengue je celosvětově nejrozšířenější arbovirovou nákazou, která se vyskytuje ve většině zemí tropů a subtropů. Onemocnění vyvolávají čtyři blízce příbuzné sérotypy RNA viru dengue, který náleží do čeledi Flaviviridae. Rezervoárem nákazy je člověk ve viremickém stadiu onemocnění, vektorem infekce jsou antropofilní komáři Aedes aegypti a další komáři z rodu Aedes. Nákaza virem dengue představuje jedno z nejčastěji importovaných horečnatých onemocnění do vyspělých zemí z oblasti jihovýchodní a jižní Asie a Latinské Ameriky. Za významné riziko pro šíření infekce do nových oblastí je považován výskyt příbuzných komárů Aedes albopictus, jež se vyskytují i v řadě oblastí jižní Evropy, kde byly v posledních letech popsány případy autochtonního přenosu horečky dengue. Nákaza může proběhnout asymptomaticky, případně jako nekomplikované horečnaté onemocnění nebo pod obrazem hemoragické horečky, která může vést k rozvoji šokového stavu. Nejtěžší formy onemocnění se vyskytuj í zejména v dětském věku a v souvislosti s opakovanou infekcí jiným sérotypem viru dengue. Inkubační doba onemocnění je obvykle 4 až 7 dní. Mezi typické příznaky patří horečka, bolesti kloubů, svalů, hlavy a výsev makulopapulózního exantému. Onemocnění je doprovázeno leukocytopenií, trombocytopenií a elevací jaterních aminotransferáz. Pro diagnostiku infekce se rutinně využívá detekce IgM a IgG protilátek metodou ELISA, avšak v poslední době nabývají na významu metody přímé detekce viru (průkaz virové RNA a NS1 antigenu). Jejich výhodou je pozitivita již v časných stádiích onemocnění. Specifická terapie není dostupná, vyvíjené vakcíny budou určeny k prevenci onemocnění malých dětí v endemických oblastech.
  • Horečka dengue je celosvětově nejrozšířenější arbovirovou nákazou, která se vyskytuje ve většině zemí tropů a subtropů. Onemocnění vyvolávají čtyři blízce příbuzné sérotypy RNA viru dengue, který náleží do čeledi Flaviviridae. Rezervoárem nákazy je člověk ve viremickém stadiu onemocnění, vektorem infekce jsou antropofilní komáři Aedes aegypti a další komáři z rodu Aedes. Nákaza virem dengue představuje jedno z nejčastěji importovaných horečnatých onemocnění do vyspělých zemí z oblasti jihovýchodní a jižní Asie a Latinské Ameriky. Za významné riziko pro šíření infekce do nových oblastí je považován výskyt příbuzných komárů Aedes albopictus, jež se vyskytují i v řadě oblastí jižní Evropy, kde byly v posledních letech popsány případy autochtonního přenosu horečky dengue. Nákaza může proběhnout asymptomaticky, případně jako nekomplikované horečnaté onemocnění nebo pod obrazem hemoragické horečky, která může vést k rozvoji šokového stavu. Nejtěžší formy onemocnění se vyskytuj í zejména v dětském věku a v souvislosti s opakovanou infekcí jiným sérotypem viru dengue. Inkubační doba onemocnění je obvykle 4 až 7 dní. Mezi typické příznaky patří horečka, bolesti kloubů, svalů, hlavy a výsev makulopapulózního exantému. Onemocnění je doprovázeno leukocytopenií, trombocytopenií a elevací jaterních aminotransferáz. Pro diagnostiku infekce se rutinně využívá detekce IgM a IgG protilátek metodou ELISA, avšak v poslední době nabývají na významu metody přímé detekce viru (průkaz virové RNA a NS1 antigenu). Jejich výhodou je pozitivita již v časných stádiích onemocnění. Specifická terapie není dostupná, vyvíjené vakcíny budou určeny k prevenci onemocnění malých dětí v endemických oblastech. (cs)
  • Dengue fever is considered to be the most widely spread arthropod-borne viral disease, which is present in many tropical and subtropical regions. Infection is produced by any of four closely related serotypes of dengue RNA virus, which belongs to the family Flaviviridae. The principal vectors of dengue are Aedes aegypti mosquitoes. Dengue represents one of the most frequently imported febrile tropical infections to the developed countries from South and Southeast Asia and Latin America. The infestation with Aedes albopictus mosquitoes is considered as significant risk for the disease spread to new non-endemic regions. These mosquitoes are present even in the southern Europe, where cases of autochthonous transmission have been described recently. Infection may be asymptomatic or presents as classical dengue fever or may lead to dengue haemorrhagic fever and shock syndrome. Severe infections are seen more frequently in young children and are usually associated with seconda ry infection with different dengue serotype. Dengue has an incubation period of around 4 to 7 days. Typical symptoms are fever, arthralgia, myalgia, headache and maculopapular rash. In the laboratory findings there is present leukocytopenia, thrombocytopenia and elevation of aminotransferases. The diagnosis can be confirmed by ELISA detection of IgM and IgG antibodies, however, recently there has been introduced methods of direct detection such as detection of viral RNA or NS1 antigen, which are usually positive in the early febrile phase of dengue. There is no specific treatment available, future vaccines are intended for use especially in children living in the endemic areas. (en)
Title
  • Dengue fever (en)
  • Horečka dengue
  • Horečka dengue (cs)
skos:prefLabel
  • Dengue fever (en)
  • Horečka dengue
  • Horečka dengue (cs)
skos:notation
  • RIV/00064211:_____/13:#0000236!RIV14-MZ0-00064211
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 78022
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00064211:_____/13:#0000236
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • dengue; tropical medicine; imported infections; fever (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [02D05C939B0E]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Praktický lékař
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 93
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Roháčová, Hana
  • Marešová, Vilma
  • Trojánek, Milan
issn
  • 1805-4544
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software