About: Očkování v dospělosti     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Problematika očkování je velmi široká. Vakcinologie patří v současné době mezi specializace, jimiž se zabývají odborníci z různých klinických oborů, včetně epidemiologie. Očkovacích látek přibývá, upravují se schémata jejich podávání, diskutuje se o vhodnosti té či oné vakcíny vzhledem k věku osob, které mají být očkovány, a rovněž o termínech přeočkování. Očkování patří mezi nejúčinnější způsoby obrany organismu proti některým infekčním onemocněním. Především v dětském věku jde o nedílnou součást zdravotní péče. Očkování v dospělosti je však často vnímáno spíše jako nadstandardní záležitost či něco, co je spíše zbytečné a někdy i obtěžující. Například proočkovanost proti chřipce, ale i proti klíšťové encefalitidě, je velmi nízká. Právě u dospělých však může mít řada nemocí daleko závažnější průběh než u dětí. Očkování v dospělém věku by proto rovněž měla být věnována náležitá pozornost a zdravotníci by měli laické veřejnosti vysvětlovat důvody a důležitost vakcinace proti některým onemocněním. Tento článek je věnován otázkám týkajícím se způsobu aplikace očkovacích látek, jejich kombinacím, možným nežádoucím reakcím a kontraindikacím očkování. Zmíněno je jak povinné očkování v dospělosti, tak také zvláštní i mimořádné očkování, včetně doporučení pro cestovatele.
  • Problematika očkování je velmi široká. Vakcinologie patří v současné době mezi specializace, jimiž se zabývají odborníci z různých klinických oborů, včetně epidemiologie. Očkovacích látek přibývá, upravují se schémata jejich podávání, diskutuje se o vhodnosti té či oné vakcíny vzhledem k věku osob, které mají být očkovány, a rovněž o termínech přeočkování. Očkování patří mezi nejúčinnější způsoby obrany organismu proti některým infekčním onemocněním. Především v dětském věku jde o nedílnou součást zdravotní péče. Očkování v dospělosti je však často vnímáno spíše jako nadstandardní záležitost či něco, co je spíše zbytečné a někdy i obtěžující. Například proočkovanost proti chřipce, ale i proti klíšťové encefalitidě, je velmi nízká. Právě u dospělých však může mít řada nemocí daleko závažnější průběh než u dětí. Očkování v dospělém věku by proto rovněž měla být věnována náležitá pozornost a zdravotníci by měli laické veřejnosti vysvětlovat důvody a důležitost vakcinace proti některým onemocněním. Tento článek je věnován otázkám týkajícím se způsobu aplikace očkovacích látek, jejich kombinacím, možným nežádoucím reakcím a kontraindikacím očkování. Zmíněno je jak povinné očkování v dospělosti, tak také zvláštní i mimořádné očkování, včetně doporučení pro cestovatele. (cs)
  • Problems associated with vaccination are very broad. Vaccinology is one of specialities to which experts from number of clinical fields, epidemiology and other specializations attend. The number of vaccines is growing, their schedules of application are constantly being adjusted and the propriety of this or that vaccine relative to the age of the patient who is to be vaccinated as well as booster intervals are constantly under discussion. Vaccination belongs to the most effective means of defending the organism against infectious diseases. It is an inseparable part of paediatric care. However, vaccination in adults is often considered to be a non standard matter or something either useless or troublesome. For example, the rate of vaccination against influenza or tick borne encephalitis is very low. However, it is precisely in adulthood that the course of a number of diseases is far more serious than in childhood. Therefore, vaccination in adults should receive greater attention, and health professionals should explain to the lay public the reasons and importance of vaccination against certain diseases. This article deals with the questions concerning methods of application of vaccines, their combinations, possible adverse reactions and contraindications. Vaccinations required in adulthood, especially vaccination recommended for travellers, are mentioned as well. (en)
Title
  • Očkování v dospělosti
  • Očkování v dospělosti (cs)
  • Vaccination in adults (en)
skos:prefLabel
  • Očkování v dospělosti
  • Očkování v dospělosti (cs)
  • Vaccination in adults (en)
skos:notation
  • RIV/00064211:_____/11:#0000095!RIV12-MZ0-00064211
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • Suppl. 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 217529
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00064211:_____/11:#0000095
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • vaccination; indication; contraindication; vaccination calendar for adults; required vaccination; vaccination for travellers abroad (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [50AE992FA11A]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Medicína po promoci
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 12
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Roháčová, Hana
issn
  • 1212-9445
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software