About: Diagnostika poruch evakuace žaludku u diabetiků s diabetickou autonomní neuropatií     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Involvement of the gastrointestinal tract in pa-tients with diabetes is common and is a serious problem due to the frequency of occurrence, the impact on the reduced quality of life and the effect on glycemic control. After 20 years of diabetes it occurs in 30 to 60% of pa-tients. Gastroparesis is a disorder characterised by a significant delay in gastric emptying after a meal in the absence of a mechanical obstruction of gastric antrum or pylorus. Gastroparesis accounts for a very heterogeneous group of severe motor gastric disorders of various aetiology and diabetes mellitus accounts for about one third of all cases. The symptoms of gastroparesis occur in 5% to 12% pa-tients of diabetes. Motility disorders of the gastrointestinal tract are subject to diabetic auto-nomy neuropathy in the intestinal tract. The gold standard test to diagnose gastroparesis is scintigraphy. Retention of more than 60% of the test meal in the stomach after two hours and 10% after four hours is considered evidence of a significant delay in gastric emptying. Another alternative method for assessing gastric function includes the gastric emptying breath test using 13C-octanoic acid or 13C-Na-acetate. These two methods do not investigate the same action. Ideally, therefore the two tests complement each other. The electrogastrography (EGG) is a method for testing the myoelectrical activity of the stomach. EGG has not yet been introduced into routine practice and its practical application in clinical practice still remains a question for the future. Key words: diabetes mellitus - diabetic autonomic neuropathy - gastroparesis - electrogastrography The authors declare they have no potential conflicts of interest concerning drugs, products, or services used in the study. (en)
  • Postižení trávicího ústrojí u diabetiků je časté a představuje závažný problém kvůli četnosti výskytu, vlivu na snížení kvality života a vlivu na kompenzaci diabetu. Po 20 letech trvání diabetu se vyskytuje u 30-60 % pacientů. Gastroparéza je stav významně opožděného vyprazdňování potravy ze žaludku do duodena, kdy příčinou není mechanická obstrukce žaludečního antra či pyloru. Je to velmi heterogenní skupina závažných motorických poruch žaludku různé etiologie a asi třetinu všech případů představuje diabetes mellitus (DM). Symptomy doprovázející diabetickou gastroparézu se vyskytují asi u 5-12 % diabetiků. Poruchy motility trávicí trubice jsou podmíněny diabetickou autonomní neuropatií v zažívacím traktu. K vyšetření rychlosti evakuace žaludku je k dispozici scintigrafie evakuace žaludku, která je považována za zlatý standard. Retence více než 60 % testační stravy v žaludku po dvou hodinách a 10 % po čtyřech hodinách je považována za důkaz významně opožděného vyprazdňování žaludku. Dále je k dispozici dechový test s kyselinou 13C-oktanovou nebo s 13C-Na-acetátem. Tyto dvě zmíněné metody nevyšetřují identický děj. V optimálním případě se tedy oba testy doplňují. K posouzení myoelektrické aktivity žaludku je k dispozici elektrogastrografie (EGG). EGG zatím není zavedena do běžné praxe a její praktické využití v klinické praxi je zatím otázkou budoucnosti.
  • Postižení trávicího ústrojí u diabetiků je časté a představuje závažný problém kvůli četnosti výskytu, vlivu na snížení kvality života a vlivu na kompenzaci diabetu. Po 20 letech trvání diabetu se vyskytuje u 30-60 % pacientů. Gastroparéza je stav významně opožděného vyprazdňování potravy ze žaludku do duodena, kdy příčinou není mechanická obstrukce žaludečního antra či pyloru. Je to velmi heterogenní skupina závažných motorických poruch žaludku různé etiologie a asi třetinu všech případů představuje diabetes mellitus (DM). Symptomy doprovázející diabetickou gastroparézu se vyskytují asi u 5-12 % diabetiků. Poruchy motility trávicí trubice jsou podmíněny diabetickou autonomní neuropatií v zažívacím traktu. K vyšetření rychlosti evakuace žaludku je k dispozici scintigrafie evakuace žaludku, která je považována za zlatý standard. Retence více než 60 % testační stravy v žaludku po dvou hodinách a 10 % po čtyřech hodinách je považována za důkaz významně opožděného vyprazdňování žaludku. Dále je k dispozici dechový test s kyselinou 13C-oktanovou nebo s 13C-Na-acetátem. Tyto dvě zmíněné metody nevyšetřují identický děj. V optimálním případě se tedy oba testy doplňují. K posouzení myoelektrické aktivity žaludku je k dispozici elektrogastrografie (EGG). EGG zatím není zavedena do běžné praxe a její praktické využití v klinické praxi je zatím otázkou budoucnosti. (cs)
Title
  • Diagnostika poruch evakuace žaludku u diabetiků s diabetickou autonomní neuropatií
  • Diagnostika poruch evakuace žaludku u diabetiků s diabetickou autonomní neuropatií (cs)
  • Diagnosis of disorders of gastric emptying in diabetic patients with diabetic autonomic neuropathy (en)
skos:prefLabel
  • Diagnostika poruch evakuace žaludku u diabetiků s diabetickou autonomní neuropatií
  • Diagnostika poruch evakuace žaludku u diabetiků s diabetickou autonomní neuropatií (cs)
  • Diagnosis of disorders of gastric emptying in diabetic patients with diabetic autonomic neuropathy (en)
skos:notation
  • RIV/00064203:_____/13:10210507!RIV14-MZ0-00064203
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 6
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 69361
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00064203:_____/13:10210507
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • elecrogastrography; gastroparesis; diabetic autonomic neuropathy; diabetes mellitus (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [0CC4C0E3F4BB]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Gastroenterologie a hepatologie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 67
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kvapil, Milan
  • Šťovíček, Jan
  • Honka, Marek
  • Malá, Šárka
  • Pipková, Marcela
issn
  • 1804-7874
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 75 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software