About: Psychoterapeutický přístup u pacienta s psoriázou     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The article focuses on using psychotherapy in terms of multidisciplinary treatment of psoriasis. Rises from biopsychosocial model of dermatosis. Describes case-study, which demonstrates effect of psychosocial factors in formation, course and exacerbation of disorder and concequences of psoriasis to quality of life. In patients, which cope with dermatology illness maladaptivelly, the dermatologist has following possibilities: the patient specifies problem her/himself, or manage the problems of patient connected to skin to find out together with team. Part of the team can be clinical psychologist, which use psychological assessment and spectrum of psychological approaches to improve of quality of life, effective utilisation of social support, stress management and single manifestation of dermatology illnesses. Psychotherapeutical approach in treatment of psoriasis deserves more attention of clinicians dermatologists. Positive would be the wider introduction of psychotherapeutical models and constructs into everyday dermatology practice which recognize the complex interplay between psychology and the skin. (en)
  • Článek se zaměřuje na užití psychoterapeutického přístup v rámci multidisciplinární léčby psoriázy. Vychází z biopsychosociálního modelu dermatóz. Popisuje kazuistiku, která demonstruje vliv psychosociálních faktorů při vzniku, průběhu i exacerbaci onemocnění a důsledky psoriázy na kvalitu života. U pacientů, kteří maladaptivně zvládají kožní nemoc, má dermatolog následující možnosti: pacient specifikuje problém sám, nebo se podaří problémy pacienta spojené s kůží najít společně s týmem. Součástí dermatologického týmu může být klinický psycholog, který užívá psychologické vyšetření a škálu psychologických přístupů ke zlepšení kvality života, efektivní využití sociální opory, zvládání stresu i jednotlivých projevů kožních onemocnění. Psychoterapeutický přístup v diagnostice a léčbě psoriázy si zaslouží více pozornosti dermatologů. Pozitivem by mohlo být širší zavedení psychoterapeutických modelů a pojmů v každodenní dermatologické léčbě, které by se zaměřily na komplexní a vzájemný vliv psychologických faktorů a kůže.
  • Článek se zaměřuje na užití psychoterapeutického přístup v rámci multidisciplinární léčby psoriázy. Vychází z biopsychosociálního modelu dermatóz. Popisuje kazuistiku, která demonstruje vliv psychosociálních faktorů při vzniku, průběhu i exacerbaci onemocnění a důsledky psoriázy na kvalitu života. U pacientů, kteří maladaptivně zvládají kožní nemoc, má dermatolog následující možnosti: pacient specifikuje problém sám, nebo se podaří problémy pacienta spojené s kůží najít společně s týmem. Součástí dermatologického týmu může být klinický psycholog, který užívá psychologické vyšetření a škálu psychologických přístupů ke zlepšení kvality života, efektivní využití sociální opory, zvládání stresu i jednotlivých projevů kožních onemocnění. Psychoterapeutický přístup v diagnostice a léčbě psoriázy si zaslouží více pozornosti dermatologů. Pozitivem by mohlo být širší zavedení psychoterapeutických modelů a pojmů v každodenní dermatologické léčbě, které by se zaměřily na komplexní a vzájemný vliv psychologických faktorů a kůže. (cs)
Title
  • Psychoterapeutický přístup u pacienta s psoriázou
  • Psychoterapeutický přístup u pacienta s psoriázou (cs)
  • Psychotherapy approach in patient with psoriasis (en)
skos:prefLabel
  • Psychoterapeutický přístup u pacienta s psoriázou
  • Psychoterapeutický přístup u pacienta s psoriázou (cs)
  • Psychotherapy approach in patient with psoriasis (en)
skos:notation
  • RIV/00064203:_____/13:10193709!RIV14-MZ0-00064203
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 100945
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00064203:_____/13:10193709
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • psoriasis; ocial treatment; biopsychos; psychotherapy (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [59C0758A5FA7]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Dermatologie pro praxi
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 7
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Raudenská, Jaroslava
  • Javůrková, Alena
issn
  • 1802-2960
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 36 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software